NB I

Öt góllal kezdődött a hétvége

A házigazda Újpest 3-2-re győzött az újonc Nyíregyháza ellen az élvonal 12. fordulójának nyitómeccsén.
OTP Bank Liga, 12. forduló
Újpest FC – Nyíregyháza Spartacus 3-2 (2-1)
Szusza Ferenc Stadion, 2000 néző. Játékvezető: Erdős
Újpest: Balajcza – Nego, Litauszki, Heris, Forró (Koszovics, 80.) – Nagy G. (Rojo, 88.), Balogh B., Vasziljevics – Szuljics (Sztaniszavljevics, 67.), Bardhi, Simon K. Edző: Nebojsa Vignjevics
Nyíregyháza: Balogh J. – Nagy Z. (Fodor F., 69.), Szokol, Gengeliczki, Törtei – Zsivanovics (Molnár M., 75.), Kosztics, Sándor I. (Spitzmüller, a szünetben) – Pekár, Koller, Pákolicz. Edző: Mátyus János
Gólszerzők: Simon K. (12.), Bardhi (27.), Sztaniszavljevics (83.), illetve Koller (42.), Molnár M. (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az esős, hűvös időjárás, a tévéközvetítés és a szurkolói bojkott miatt meglehetősen kevesen voltak kíváncsiak a helyszínen a 12. forduló nyitómeccsére. A vendég nyíregyháziaknál ez volt az új vezetőedző, Mátyus János bemutatkozása, de csapata első számú csatárát, Bajzát Pétert nélkülöznie kellett, mert megsérült a bemelegítésnél. Rajta kívül Rubus Tamás és Szécsi Márk sem játszhatott. A hazaiaktól Kim Ojo és Kabát Péter továbbra is hiányzik. A nigériai támadó állítólag hamarosan visszatérhet, a rutinos magyar játékos sérülése azonban kiújult. Érdekesség, hogy a Spartacus legutóbb augusztus végén, a Pápa ellen győzött a bajnokságban – az volt Mátyus utolsó meccse a Lombard élén.

A harmadik percben Koller Krisztián lövése elpattogott a kapufa mellett – ez volt a meccs első helyzete. A 11. percben Bardhi kecsegtető helyzetben a kapu fölé lőtt. Egy perccel később Bardhi hajszálpontos ívelése után Simon Krisztián kilépett a vendégek védővonalából, majd higgadtan átemelte a labdát Balogh János felett (1-0). A folytatásban is a fővárosiak voltak veszélyesebbek, és a 27. percben növelték előnyüket: Bardhi lőtt nagyjából 15 méterről a hálóba (2-0).

A 38. percben Forró centerezése után Vasziljevics került nagy helyzetbe, de nem találta el jól a labdát, és célt tévesztett. A túloldalon Pekár szabadrúgását vetődve védte Balajcza, majd a 42. percben Koller kívülről megkerülte a partjelzőt, Heris mellett remekül megtartotta a labdát, a beadását pedig Pekár gyönyörűen bombázta a hálóba (2-1).

Támadószellemben kezdte a második félidőt is az Újpest: Balogh János a kapujából messzire kifutva, becsúszva mentett Bardhi elől. Az 55. percben Simon Krisztián beadása elsuhant keresztben a kapu előtt. A 77. percben Spitzmüller a játékvezető szerint lerántotta Vasziljevicset a tizenhatoson belül, ezért büntetőt ítélt. A dolog szépséghibája, hogy az eset a tizenhatoson kívül történt, és a hazaiak játékosa rájátszott a szabálytalanságra. Sztaniszavljevics tizenegyesét Balogh János kivédte, majd a szöglet után Sztaniszavljevics labdáját Litauszki az üres kapu helyett a kapufára lőtte, az ismétlést pedig Balogh védte.

A 83. percben Sztaniszavljevics remek ütemben lépett ki a védők közül, egyedül vezette Balogh Jánosra a labdát, elhúzta mellette, majd a hálóba lőtt (3-1). A 88. percben egy vendégszöglet után Fodor Ferenc fejjel megcsúsztatta a labdát, amit Molnár Marcell a hálóba fejelt (3-2). Nagyon szeretett volna egyenlíteni az újonc, de másfél perccel később Pákolicz nagy helyzetben nem tudott kapura lőni. A 92. percben egy szabadrúgás után Szokol fejelte a labdát a kapu tetejére.

Ahhoz képest, hogy az előző hétvége milyen gólszegény volt, ez a hétvége kimondottan eseménydús, jó meccsel és öt találattal kezdődött.

– Inkább bosszantó meccs volt, mint unalmas, de alapvetően halál sima lett volna az Újpestnek. Ha Heris néhány jelenetét kivesszük a meccsekből, akkor nagyon jó futballista, de a hibapontos védő nem jó védő – kezdte a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest és a Nyíregyháza egykori vezetőedzője. – A nyíregyháziak az első félidőben negyven percig félénk futballt nyújtottak, ami arra volt elegendő, hogy simán vezessenek a hazaiak. A védekezésük meg volt szervezve, aztán előrerugdosták a labdát Koller felé, de ebből mi jöhet ki? Semmi! Ez nem támadójáték. A csatár halára van ítélve ilyen esetben. Rögzített helyzetek után azért előremerészkedtek, de komolyabb támadójáték kellett volna a részükről a pontszerzéshez. Végül azért nem lett teljesen egyértelmű, langyos meccs belőle, mert az Újpest ezt a nagyon sima győzelmet saját maga számára nehézzé tette. Az edző ősz hajszálainak és a vérnyomásának ez biztosan nem tett jót. A végén, amikor a korábban hibázó védője ismét hibázott, szerintem leesett a kispadról és újra kell éleszteni…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik