NB I

Még sereghajtó, de már nem nyeretlen az újonc

A Dunaújváros szezonbeli első hazai bajnoki mérkőzésén 1-0-ra győzött a Haladás ellen.
OTP Bank Liga, 11. forduló
Dunaújváros PASE – Szombathelyi Haladás 1-0 (1-0)
Dunaújváros, 2800 néző. Játékvezető: Solymosi
DPASE: Nagy G. – Villám, Farkas V., Lázár Zs., Csehi T. – Sárközi N., Nikházi (Józsi, 90.) – Zsótér, Böőr (Jakab D., 79.), Orosz M. – Petneházi (Thiago, 72.). Edző: Dobos Barna
Haladás: Rózsa – Schimmer, Fehér Z., Devecseri, Katona M. – Gaál (Kopunek, 25.), Jagodics M. (Jefremov, 76.), Nagy O. (Gyurján B., 15.), Iszlai, Radó – Rocchi. Edző: Artner Tamás
Gólszerző: Nikházi (28.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bajnokság első harmada után még mindig nyeretlen az újonc Dunaújváros, amelytől ráadásul egy pontot le is vont a szövetség. A villanyvilágítás kiépítése miatt a sereghajtó most játszhatott először saját stadionjában, és a 11. forduló nyitómeccsén az ugyancsak kiesőhelyen álló Haladást fogadta. A hazaiak kezdőcsapatából kimaradt Józsi György és Milinte Árpád, a külföldiek közül Muscat, Perics, Dodlek és Gavrics pedig a keretben sem kapott helyet. A vendégektől Jefremov és Kopunek is a cseresorba szorult, Halmosi Péter eltiltás miatt hiányzott, Németh Márió pedig sérült.

A szombathelyi klub Facebook-oldalának bejegyzése szerint az argentin válogatott szövetségi kapitányaként 1978-ban világbajnokságot nyerő César Luis Menotti fia, Mario César Menotti is ott volt a mérkőzésen. Könnyen elképzelhető, hogy az egyik leghíresebb dél-amerikai játékosügynök a Haladást támogató AGS 23 Sport nevű céggel futballszakmai együttműködési megállapodást ír alá. Ott volt a lelátón a 2001-es dunaújvárosi bajnokcsapat vezetőedzője, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Egervári Sándor is.

A meccs elején a két csapat sajnos bizonyította, hogy nem véletlenül áll kiesőhelyen… A dunaújvárosiak kezdeményeztek, a vendégek számára a védekezés volt a legfontosabb. A 13. percben Böőr Zoltán nagy küzdelemben megtartotta a labdát, de jó beadása után Nikházi Márk lövés gyengére sikeredett, a kapuig sem jutott el. A 21. percben ismét Nikházi lőhetett, a labda ezúttal a kapu mellé ment, de nagyon.

A 25. percben Petneházi szabadrúgása ment a keresztléc fölé. Három perccel később Petneházi újabb szabadrúgását követően Nikházi Márk a hálóba lőtt (1-0). A folytatásban is a házigazdák játéka dominált, többször eljutottak a tizenhatos környékére, míg a szombathelyiek meglehetősen kilátástalan játékot nyújtottak, kapura lövésük sem volt…

Az 53. percben láthattuk az első vendéghelyzetet: Schimmer remek beadását Kopunek fejelte a kapufa mellé. A másik oldalon Nikházi kísérletét fogta Rózsa Dániel. A 63. percben Orosz Márk és Nikházi összjátéka után utóbbi csúnyán fölé lőtt. Két perc elteltével Zsótér került nagy helyzetbe, de elkapkodta a lövést, így a labda mellé ment. A 68. percben Rocchi ollózása szállt a kapufa mellé, tíz perccel később Radó veszélyes szabadrúgását Nagy Gergely kiütötte. A 88. percben Jakab Dávid lövését Rózsa bravúrral védte. A túloldalon Fehér Zoltán közeli lövését fogta Nagy Gergely.

A Haladás a második felvonásban sem nyújtott meggyőző teljesítményt, a házigazdák pedig jól őrizték egygólos előnyüket, így megszakították nyeretlenségüket, és bár még mindig sereghajtók a tabellán, három pontra megközelítették péntek este legyőzött ellenfelüket. A mai nap szimbolikus a DPASE számára: felgyúltak a fények a stadionban, és ezzel a sikerrel felgyúlt a fény az alagút végén a csapat számára, ami a bennmaradást illeti.

A dunaújvárosi csapat több mint tizenegy év után nyert újra első osztályú futballmérkőzést, 2003. március 12-én a Dunaferr a Békéscsabát győzte le 3-0-ra. A Haladás sorozatban az ötödik idegenbeli mérkőzésén nem szerzett gólt.

– Tettünk egy kis lépést afelé, amit megcéloztunk. Ugyanolyan bravúr lenne a bennmaradás, amilyen a feljutás volt, de ez a kis lépés, az első győzelem remélhetőleg önbizalmat ad a játékosoknak és a szakmai stábnak, hiszen bizonyítottuk, hogy igenis képesek vagyunk győzni. Egységesebbek voltunk és motiváltabbak is, bár nem tudok az ellenfél fejével gondolkodni. A második félidőben volt esélyünk, hogy végleg eldöntsük a meccset, de nem vagyok telhetetlen. Mást játszottunk, mint korábban, két csatárral álltunk fel, mert ha itthon nyerni akarunk, kockáztatnunk kell, és ez bejött – mondta a Rangadó.hu szakértője, Bita László, a Dunaferr korábbi kiváló kapusa, a DPASE jelenlegi technikai vezetője.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik