NB I

Meccsben van a magyar keret

A legtöbb behívott játékos rendszeresen pályára lépett idén, de azért van néhány kérdőjel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nehéz feladat előtt áll Dárdai Pál, a magyar válogatott nemrég kinevezett szövetségi kapitánya. Az egykori válogatott játékos (egyelőre) három mérkőzésre vette át a csapat irányítását, és rögtön első meccsén a rivális románok otthonában kellene győzelemre vezetnie az együttest Európa-bajnoki selejtezőn.

Dárdai múlt héten jelölte ki azokat a játékosokat, akikre számít mind a románok, mind az azt követőm Feröer-szigetek elleni találkozón. A csapat gerince adott volt, ám egy-két érdekességgel szolgált a kapitány.

A legrutintalanabb számít alapembernek

A kapusoknál Király Gábor (Fulham), Megyeri Balázs (Olimpiakosz) és Dibusz Dénes (FTC) kapott meghívót – érdekes a helyzet, hiszen míg előbbi kettő külföldi csapata alkalmazásában javarészt a kispadot koptatta a tétmeccseken, addig a nemzetközi rutinnal nem rendelkező Dibusz rendre véd – nem is rosszul –, kirobbanthatatlan a Fradi kapujából.

Juhász rutinja kell hátul

A védőknél Kádár Tamás (DVTK) és Varga József (DVSC) is több mint 1200 percet töltött a pályán csapata bajnoki és nemzetközi kupameccsein az idei szezonban. Juhász Roland is játékban van: a gólérzékenységét is bizonyító védő egy percet sem hiányzott a Videotonból az NB I mostani szezonjában. Az Anderlecht korábbi alapemberét éppen az elmúlt hétvégén köszöntötte volt csapata – a belga klub színeiben több mint kétszáz bajnokin pályára lépő hátvéd jelentős nemzetközi tapasztalatot tud felmutatni, leginkább rá lehet építeni a hátsó szekciót.

Simon Krisztián és Vanczák Vilmos sérülés miatt kiesett, helyettük a jóval kevesebb nemzetközi rutinnal rendelkező Fiola Attila és Korhut Mihály kerültek be. Korcsmár Zsolt is rendszeresen játszik a német másodosztályban, Tamás Krisztián viszont idén összesen csak 61 percet kapott a Serie B-s Varese színeiben – azt is két kupameccsen.

Gera, Dzsudzsák és Tőzsér irányíthatja a támadásokat

A középpályán Elek Ákos számít a legfoglalkoztatottabbnak – a diósgyőri 1031 percet játszott a hét bajnoki és öt Európa Liga-meccsen. Az NB I-es játékosok közül – Simon Ádám, Kovács István, Gera Zoltán – rendre szóhoz jutnak Dárdai kiszemeltjei, és a külföldi szekció – Tőzsér Dániel, Lovrencsics Gergő, Dzsudzsák Balázs – is szinte állandó tagja klubcsapatának. Utóbbi csapatrészben talán Kalmár Zsolt neve okozhatott meglepetést: a tehetséges játékos egyelőre nem verekedte be magát a német másodosztályú RB Leipzigbe – öt bajnokin 29 percet játszott –, a válogatott szűkített keretében viszont helyet kapott.

Tőzsér (Watford), Dzsudzsák (Dinamo Moszkva) és Gera (FTC) rutinjára alapozhat Dárdai, és Lovrencsics Gergő is sokat „szedett” magára a lengyel élvonal rangadóin a Lech Poznan színeiben. Simon Ádám, Kovács István és Kalmár Zsolt bevetése viszont merész lépés lenne.

Nikolicstól a válogatottban is várnák a gólokat

A csatárok közül Nikolics Nemanja kiváló formájával – mind a tíz bajnokiján lőtt legalább egy gólt a Videotonban – harcolta ki az újabb meghívót, és mellette a német élvonalban szereplő Szalai Ádám is góllal jelezte az elmúlt hétvégén, hogy kész a visszatérésre.

Összességében azonban elmondható, hogy a csapatrészeket vizsgálva a kapusok után a támadóink játszották a legkevesebb percet: Varga Roland (Győr), Gyurcsó Ádám (Videoton), Stieber Zoltán (Hamburg), Szalai Ádám (Hoffenheim), Priskin Tamás (Győr) és Nikolics Nemanja (Videoton) eddig 638 percet töltött el a pályán átlagosan.

Olvasói sztorik