NB I

Életjelet adott magáról a Haladás: döntetlen a Fradi ellen

A szombathelyiek gól nélküli döntetlent játszottak a Ferencváros otthonában a kilencedik fordulóban.
OTP Bank Liga, 9. forduló
Ferencvárosi TC – Szombathelyi Haladás 0-0
Groupama Aréna, 5500 néző. Játékvezető: Fábián
FTC: Dibusz – Csukics, Mateos, Pavlovics, Nagy Dániel (Ugrai, 62.) – Lamah, Kukuruzovics (Busai, 62.) – Dilaver, Gera, Somalia – Böde. Edző: Thomas Doll
Haladás: Rózsa – Schimmer, Fehér Z., Devecseri, Jagodics M. – Szakály A. (Gaál, 73.), Iszlai – Nagy O. (Németh M., 77.), Dvorschák, Gyurján B. – Rocchi (Jancsó, 92.). Edző: Artner Tamás

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A dobogóra pályázó Ferencváros és a kiesőhelyen álló Haladás meccse zárta az élvonal kilencedik fordulóját. A vendégektől az eltiltott Kopúnek és Halmosi, valamint a sérült Radó András, a hazaiaktól pedig a sérült Lauth és Bönig hiányzott.

A kilencedik percben Lamah a kapufát találta el. A folytatásban Gera Zoltán fejelt a kapu mellé majd a 17. percben majdnem ugyanoda ollózott. Két perccel később Kukuruzovics lőtt mellé. A 24. percben Gera lövését Rózsa Dániel védte. A 29. percben Mateos szabadrúgása megpattant a sorfalon, és arasznyival a kapufa mellé ment. Időnként nyomasztó fölényben volt az FTC az első félóra során, mégsem tudott gólt szerezni, ezért játékosai mintha kicsit elkedvetlenedtek volna. A vendégek kizárólag a védekezésre koncentráltak, és az első félidőben siker koronázta törekvéseiket. A szünet előtt Gera lőtt fölé a tizenhatosról.

A térfélcsere után is támadott a Fradi: Kukuruzovics lövését blokkolták, majd Nagy Dániel lőtt az oldalhálóba. Ezután Dilaver beadására Pavlovics érkezett tökéletesen, mégsem tudott a hálóba lőni. Az 59. percben Iszlai remek beadását a becsúszó Gyurján Bence nem tudta kapura lőni. A másik oldalon Lamah hét méterről a kapu fölé fejelt egy felpattanó labdát. A 61. percben Schimmer passzát Szakály Attila lőtte rá, de Dibusz védett. Hat perccel később Somalia beadását Böde középen elvétette. A 79. percben Böde hasonlóképpen puskázott el egy lehetőséget, előtte pedig 11 méterről magasan fölé lőtt.

Rátettek még egy lapáttal a hazaiak, aki kis túlzással szinte folyamatosan a Haladás tizenhatosán belül tartózkodtak. A 87. percben Dilaver gyönyörűen elvitte a labdát Schimmer mellett, majd Busai lövését szögletre blokkolták a látogatók. Ezután Lamah előtt adódott lövőhelyzet, de csapattársát, Böde Dánielt találta el. Önfeláldozó mentéseket mutattak be a szombathelyiek, majd a 93. percben Lamah lőtt fölé.

Életjelet adott magáról a Haladás, amely továbbra is kiesőhelyen áll, de a gyenge teljesítményeket hozó meccsek után ismét igazi csapatként teljesítettek a szombathelyiek.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:

Nem gondoltam volna, hogy a Haladás pontot szerez a Ferencváros otthonában. A múlt héten láttam a Fradit az Újpest ellen, és bizony gyatra játékot nyújtottak. Azt hittem, ezen a héten jobb teljesítményre lesznek képesek. Végig óriási mezőnyfölényben voltak, de nem mondanám, hogy nagyon nagy helyzeteket alakítottak ki, százszázalékos, kijátszott ziccerük nem volt, csak sok gólszerzési lehetőségük. Improvizatív megoldásokat nem láttam, a játékuk kiszámítható volt. Sokszor hibáztak átlövésben és a helyzeteknél is.

A Haladás várakozáson felüli teljesítményt nyújtott, játékosai próbáltak kontrákat vezetni, de nagy problémájuk volt, hogy nem tudtak a középpályán labdákat szerezni, csak a védő harmadban, onnan pedig nagyon nehéz végigvezetni egy támadást. Védekezésre rendezkedtek be, és ez a taktika ma bevált. Thomas Dollnál hetek óta az megy, hogy mentalitás, mentalitás… De ebben az életkorban a játéktudást már nem nagyon lehet megváltoztatni. Attól, hogy ő az edző, sokkal többet nem fognak tudni a futballistái. Szerintem ez a Fradi a magyar mezőnyben sem tartozik a kiemelkedő élcsapatok közé, nem Videoton-szintű. Néhány játékosban nincs meg a Ferencváros keretébe kerüléshez elvárt játéktudás.

A megerősített Ferencváros a legyengített Haladással találkozott. Ha a feltételek, lehetőségek közti különbségeket gólokban ki lehetne fejezni, nagyon nagy lett volna a különbség az FTC javára, de ez most a pályán nem jött ki. Az invesztált pénzhez képest sokkal jobb csapatnak kellene lennie a Fradinak. Nem tetszett a meccs, de a Haladással elégedett vagyok, bár továbbra is féltem őket. Nehogy Artner Tamást tegyék felelőssé a mások által kialakított keretér gyengélkedéséért.

Olvasói sztorik