NB I

Két gólt és két pirosat kapott a Haladás

A szombathelyiek 2-0-s vereséget szenvedtek hazai pályán a listavezető Videotontól az élvonal nyolcadik fordulójában.
OTP Bank Liga, 8. forduló
Szombathelyi Haladás – Videoton FC 0-2 (0-2)
Szombathely, 2200 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Haladás: Rózsa – Schimmer, Fehér Z., Devecseri, Katona M. – Iszlai (Jagodics B., 60.), Kopúnek, Nagy O., Halmosi – Gaál (Szakály A., a szünetben), Rocchi (Gyurján B., 81.). Edző: Artner Tamás
Videoton: Calatayud – Szolnoki, Juhász R., Vinícius, Stopira – Simon Á., Sándor Gy. – Gyurcsó (Kleinheisler, 60.), Kovács I., Oliveira (Heffler T., 74.) – Nikolics (Feczesin, 60.). Edző: Joan Carrillo Milan
Gólszerzők: Nikolics (24., 33.)
Kiállítva: Kopúnek (26.), Halmosi (42.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A gyengélkedő Haladás és a százszázalékos teljesítménnyel listavezető Videoton szombat esti meccse magabiztos vendégsikert ígért. A hazaiaknál ismét kezdő volt a szlovák Kopúnek és az olasz Rocchi, de az ukrán Jefremov továbbra is hiányzik.

A 24. percben Sándor György passza és Oliveira pontos beadása után Nikolics fejelt a hálóba (0-1). A másik oldalon Rocchi nagy lövését Calatayud kiütötte. A 26. percben Kopúnek elsodorta a labdát, de vele együtt Nikolicsot is a földre vitte, ezért a hazaiak szlovák légiósa sárga lapot kapott. Miközben a vendégek házi gólkirályát ápolták, Andó-Szabó játékvezető konzultált az asszisztenssel, és adott még egy sárgát a szombathelyi játékosnak, majd kiállította. Valószínűleg kakaskodásért vagy szövegelésért kapta a másodikat Kopúnek, de ez az ítélet mindenképpen sántít.

A 33. percben Devecseri labdavesztése után Gyurcsó került helyzetbe, de nem lőtt, hanem passzolt, Nikolics pedig a kapuba továbbított (0-2). Másfél perc múlva Kovács István közeli lövését Rózsa Dániel nagy bravúrral kiütötte. A 39. percben Rocchi bombája ezúttal a háló tetején landolt. A szünet előtt Halmosi Péter kíméletlenül rácsúszott Szolnoki Roland lábára, a bíró egyből piros lappal kiállította – jogosan.

A második félidő legelején Gyurcsó lövését Rózsának kellett védenie. Az 51. percben Juhász Roland fejelt a kapu fölé. A 65. percben Oliveira beadása után Juhász közvetlen közelről a kapufára pörgetett. Két perccel később Kelinheisler lövését, a 69. percben pedig Feczesin kísérletét védte Rózsa Dániel. A legvégén Nagy Olivér váratlan lövését Calatayud kivédte. A második felvonásban a Videoton nem törekedett újabb gólokra, a házigazdának pedig nem sok esélye volt a szépítésre.

A mérkőzést Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa értékelte:

Nagyon jól látta Artner Tamás, hogy a jelenlegi helyzetükből adódóan ezt a mérkőzésen csak nyerhetnek a szombathelyiek. Ha szoros meccsen kikapnak, senki nem bántja őket, hiszen igazolási problémák és sérülések miatt gyenge szezonkezdetet produkáltak. Különböző okok miatt nem volt felhőtlen az eddigi időszak számukra, és ez meglátszott a teljesítményükön. Ha a kimagaslóan legjobb magyar csapat ellen egy pontot szereznek, vagy szoros meccset játszanak, az megsüvegelendő.

Az első tizenöt percben még partiban voltak és igyekeztek felvenni a Videoton iramát, amely nem volt túlságosan nagy. Viszonylag jól játszottak a hazaiak, utána pedig bizonyosodott, hogy idegileg sincsenek jó állapotban. Két meggondolatlanság miatt két piros lapot kaptak, pedig rutinos játékosoknak ilyet nem szabad csinálniuk, ez butaság, a saját csapatukba rúgtak bele. Onnantól kezdve nem volt kérdés a találkozó kimenetele.

Kétgólos vezetésnél, kettős emberelőnyben két alternatíva van. Vagy nekiesek az ellenfélnek, megrogyasztom, gólra gólt lövök és megalázó vereséget mérek rá, vagy visszaállok, ügyelek rá, hogy ne sérüljek meg, kerülöm az összecsapásokat, alacsony hőfokon játszom, hiszen a mérkőzés megvan, készülök a következőre. A fehérváriak az utóbbi mellett döntöttek, de biztosan nem az edző kérésére, hiszen az utolsó percben láthattuk a kirohanását, ő azt várta, hogy a játékosai nem engednek le. Ha az eredmény tartása a cél, akkor viszont nem kapok olyan buta sárga lapot, mint Szolnoki Roland…

Ha egy csapat visszavesz a ritmusból és a pszichés nyomásból, az ingerek nem úgy mennek le a lábba, nem lehet újra megfelelően felpörögni, jönnek a rossz passzok, rossz döntések. Unalmas második negyvenöt percet láttunk, de a Vidi sikere nem forgott veszélyben. Tudat alatt a játékosok lerendezték, hogy megvan a győzelem, hiába próbálta magasabb sebességre ösztönözni őket az edző. A játékosokban benne volt, hogy kerüljék az összecsapásokat, pedig ebben a találkozóban benne volt a gólkülönbség-javítás lehetősége is, ami az önbizalmukat tovább növelte volna. Persze, azzal így sincs probléma, de egy lendületben lévő csapat nem vehet vissza a játékból.

Olvasói sztorik