NB I

Súlyos válságban a címvédő Debrecen

Már a Pécs sem nyeretlen az élvonalban, miután 2-0-ra győzött a DVSC otthonában a hetedik fordulóban.
OTP Bank Liga, 7. forduló
Debreceni VSC-TEVA – Pécsi MFC-Matias 0-2 (0-0)
Debrecen, 2600 néző. Játékvezető: Erdős
DVSC: Novakovics – Jovanovics, Morozov (Volas, 76.), Máté P., Korhut – Bódi, Varga J., Vadnai, Ferenczi J. (Szakály P., a szünetben) – Kulcsár T. (Tisza T., 63.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
PMFC: Polekszics – Nagy J., Balogh B., Romics, Mohl – Márkvárt (Csausics, 94.), Horváth A. – Kővári, Szatmári (Pölöskey, 70.), Uzoma – Fröhlich (Heffler N., 84.). Edző: Véber György
Gólszerzők: Mohl (tizenegyesből 55.), Pölöskey (93.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A listavezető Videotonnal szemben jókora lépéshátrányban lévő, címvédő Debrecen a hat forduló után nyeretlen, súlyos háttérproblémákkal küszködő PMFC-t fogadta az élvonal szombati játéknapjának első meccsén. Zsidai eltiltás, Seydi, Bouadla, Mészáros Norbert és Mihelics sérülés miatt hiányzott a DVSC soraiból, és Szakály Péter is csak a kispadon kaphatott helyet. Érdekesség, hogy a Loki korábbi kapusa, a montenegrói Vukasin Polekszics éppen korábbi együttese ellen mutatkozott be új klubja színeiben.

A heves esőzések miatt mély talajú pályán a vendégek alakították ki az első helyzetet: a hatodik percben Kővári lőtt az oldalhálóba. A 14. percben Vadnai pontos beadását Kulcsár Tamás fejelte kapura, de Polekszics szögletre mentett. Három perccel később Kulcsár húsz méterről lövésre szánta le magát, a labda a keresztlécről pattant ki. A 27. percben Szatmári Lóránd remek egyéni akció végén megszerezhette volna a vezetést a pécsieknek, már a kapus mellett is elhúzta a labdát, de lövése után Máté Péter a gólvonalról mentett. A túloldalon egy szabadrúgása után Morozov fejelt mellé. A 41. percben Kővári próbálkozását fogta Novakovics.

Az 53. percben Jovanovics hibáját kihasználva Uzoma megiramodott, de a tizenhatoson belül Novakovics buktatta, ezért a játékvezető büntetőt ítélt. Mohl Dávid állt a labda mögé, és higgadtan, magabiztosan, félmagasan a hálóba lőtt (0-1). A debreceniek a szünet után, majd a kapott gól után sem tudtak ritmust váltani, sőt talán még kevesebbet támadtak, mint az első felvonásban. A 73. percben Máté Péter fejesét Polekszics megkaparintotta, majd egy szöglet után Sidibe veszélyes fejesét is kiütötte.

Előbb Kővári, majd nem sokkal később Jovanovics távoli lövése a keresztléc fölé szállt. A 81. percben Pölöskey egyedül futott a kapu felé, de lövése nagyon csúnyán mellé ment… Két perccel később tűz alá vették a vendégkaput a házigazdák, de minden lövésüket blokkolták. A hajrában előbb Tisza passza után Bódi lőtt kapásból, húsz méterről, de Polekszics védett, majd a kontra végén Heffler Norbert veszélyes beadását Novakovics lehúzta. A legvégén a hazaiak támadtak, de egy kontra végén a kapujából kilépő Novakovics feje felett átpattant a labda, ám a szerb hálóőr ekkor még visszafutva mentett. Fél perccel később azonban Pölöskey lövése kipattant róla, ezt pedig a pécsi csatár a hálóba bombázta (0-2).

Megtört a pécsiek nyeretlenségi szériája, a DVSC játéka, és eddigi eredménysora viszont kiábrándító. Nem csodálkoznánk, ha a korábbi sikeredzőnek, Kondás Elemérnek hétfőn jelentkeznie kellene munkanélküli segélyért.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC-DEAC edzője értékelte:

Ismét azt tudom mondani, hogy a Debrecen jó iparos módjára csinálja, megy, hajt, de nem látom a kreatív embereket. Voltak beadások és szögletek, de az átütőerő és a kreatív megoldások hiányoztak. Az első félidőből mindössze egy szép megoldásra emlékszem. A Pécs nagyon jól védekezett, Polekszics ragyogó teljesítményt nyújtott. Szatmári Lóránd középen remekül összeszedte és elosztotta a labdákat, én biztosan nem cseréltem volna le, ahogyan hazai oldalon Kulcsár Tamást sem.

Jól kontráztak a vendégek, és ha kicsit pontosabbak, nagyon meglephették volna a DVSC-t. Megérdemelt volt a sikerük, mert amit terveztek – zárt védekezés, gyors labdakihozatal, lendületes szélsőjáték – azt végrehajtották, mindenki próbált bátran játszani közülük. Több kreatív játékost láttam a Pécsben, ez pedig óriási szegénységi bizonyítvány a Loki számára. A hazai csapat dolgozta a futballt, végig irányított, de azt látom, hogy fejben nincsenek rendben a játékosok, márpedig ennél nagyobb problémát el sem tudok képzelni. Bennük maradtak a nemzetközi kupameccsek vereségei, és nincs ritmusváltás a játékukban. A diósgyőri mérkőzés során azt hittem, túltették magukat ezeken, de most megint nem voltak ott fejben. Olyan labdákat adtak el a középpályán, amelyekből indulni tudott a Pécs. Óriási pofon volt ez, de menni kell tovább. Ha meggyógyulna mindenki, és a csapat összeállna, bizonyára a pályán is egységesebbek lennének.

Olvasói sztorik