NB I bajnokok ligája

Ismét főtáblára jutott az MTK

Az elmúlt években rendre hibátlanul teljesített a Bajnokok Ligája selejtezőjében a magyar bajnok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Debrecen Európa Liga-kiesése után azt írtuk, hogy az utolsó magyar csapat is búcsúzott a nemzetközi porondtól, pedig dehogyis, hiszen csakúgy, mint az elmúlt két szezonban, idén is hibátlan teljesítménnyel kvalifikálta magát a női Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába a magyar bajnok MTK. A fővárosi együttes a szlovén ZNK Pomurje, az észt Pärnu Jalgpalliklubi és a montenegrói Ekonomist csapata ellen sem veszített pontokat.

A legjobb 32 között Pádár Anitáéknak a hetedik kiemelt, tavaly a legjobb nyolcig menetelő osztrák címvédő NÖSV Neulengbach csapatán kellene átküzdeniük magukat. A sorsolás nem könnyű, a folytatás pedig szinte már egy teljesen esélytelen párharcot vetít előre, ugyanis a párosítás győztese a norvég Stabaek és a német bajnok, BL-címvédő – Jakabfi Zsanettet is foglalkoztató – VfL Wolfsburg összecsapásának győztesével találkozna.

A csoportkör nem jelent gondot

Míg férficsapataink szinte rendre elvéreznek már a selejtezőkben, így gyakorlatilag nyáron véget ér a nemzetközi szereplésük, addig az MTK-s hölgyek az előző két idényben rendre ott voltak az őszi szakaszban is. Tavaly és tavalyelőtt sem veszített pontot a csapat a csoportmeccsek során, de a legjobb 32 mezőnyében már osztálykülönbség volt a hazai bajnok és a külföldi topcsapatok között.

A kék-fehéreket egy évvel ezelőtt a későbbi elődöntős, német Turbine Potsdam állította meg 11-0-s összesítéssel, míg 2012 őszén a svéd Malmö 4-0-ra nyert Budapesten, majd a visszavágón 6-1-gyel jelezte, hogy egyelőre előrébb tart a magyar lányoknál a svéd labdarúgás – az egyetlen magyar gólt az azóta már Romániába igazoló Vágó Fanny szerezte a hosszabbítás pillanataiban, tizenegyesből.

A legjobb 32 között van nagy szakadék

Az elmúlt szezonokban egyáltalán nem jelentett gondot a magyar bajnoknak a BL-csoportkör, de például 2011 őszén már a csoportmeccsek során elvéreztek a mieink, így akkor nem volt magyar csapat a legjobb 32 között. Csak harmadik lett az MTK, négy pontot szerezve az izraeli ASA Tel-Aviv és a portugál Dezembro mögött, megelőzve a nulla pontos lett Liepajast.

2010-ben az egyenes kieséses szakaszban, a legjobb 32 között kapcsolódott be a magyar bajnok: akkor az MTK a 0-0-s első mérkőzés után 7-1-re kapott ki az angol Evertontól. Egy évvel korábban a szombathelyi Viktória FC képviselte hazánkat a legrangosabb európai sorozatban, de az első körben a német Bayern München nagy falatnak bizonyult (0-5, 2-4).

A Femina sikere óta várat magára az újabb nagy bravúr

Szintén csoportmérkőzésen mérte össze tudását a legjobb 36 csapat a 2008–2009-es kiírásban: a bajnoki címvédő Femina harmadik lett csoportjában a későbbi döntős orosz Zvezda Perm, valamint a litván Gintra mögött. Egy évvel korábban két győzelemmel zárt másodikként az együttes a tízcsoportos első csoportkörben a kazah Alma KTZH-t követve.

A legutóbbi nagy sikert is a Femina jegyezte: a legjobb 36 csoportköréből hibátlanul jutott tovább 2006 őszén, de a második csoportkörben már esélye sem volt az angol Arsenal, a dán Bröndby és az orosz Rosszijanka Moszkva mellett – a csapat szerzett pont nélkül utolsóként zárt a csoportjában, 3-15-ös gólkülönbséggel.

A legjobb 16 a cél

A DigiSport televízió csütörtök reggeli adásában Medgyes Péter, az MTK vezetőedzője is beszélt csapata esélyeiről. A szakvezető jelezte, talán a szurkolók jobban örültek volna egy igazi sztárcsapatnak, de az osztrákokat sem szabad lebecsülni, ők is előrébb tartanak, mint az MTK.

– A szurkolóink szemszögéből szerettünk volna nevesebb csapatot, például a Barcelonát – mondta Medgyes Péter. – Számunkra már az is hab a tortán, hogy a legjobb harminckettő között játszhatunk. A Neulengbach az európai rangsorban a hetedik legjobb csapatnak számít, mi pedig a harmincadik hely környékén vagyunk. Nem lesz ez olyan egyszerű meccs, mint ahogyan kommunikálva van. Természetesen mindig van esély a továbbjutásra. Nemzetközileg nagyon tapasztalt együttesről beszélünk, és óriási a különbség a két nemzet labdarúgása között is. Nyáron meggyengült az ellenfél, de éppen a napokban igazolt egy amerikai válogatott kapust, valamint egy ötvenszeres osztrák válogatott játékost. Készül az összecsapásra az osztrák fél is. A realitás talaján maradva: ha nagyon jó napot fogunk ki, nekik pedig szinte semmi sem jön be, akkor szűk győzelemmel, döntetlenekkel továbbjuthatunk. Nagyon küzdelmes mérkőzést várok, bízom a csapatomban. A formánk egyre jobb, bízom benne, hogy ezt a Bajnokok Ligájában is hozni tudjuk. Bizakodó vagyok, szeretném, ha továbbjutnánk.

Olvasói sztorik