NB I

Hatból hat: újabb Vidi-parádé

A Puskás Akadémia sem úszta meg a verést a büntetőt is hibázó listavezető ellen, Székesfehérváron.
OTP Bank Liga, 6. forduló
Videoton FC – Puskás Akadémia FC 3-0 (1-0)
Székesfehérvár, 3000 néző. Játékvezető: Kassai
Videoton: Calatayud – Szolnoki, Juhász R., Vinicius, Stopira – Sándor Gy., Simon Á. – Gyurcsó (Feczesin, 80.), Kovács I. (Kleinheisler, 70.), Oliveira (Álvarez, 69.) – Nikolics Edző: Joan Carrillo
PAFC: Danilovics – Szélesi, Kelics, Tamás M., Spandler – Denkovics, Polonkai (Papp M., 79.), Tóth B., Harsányi (Gohér, 52.) – Lencse – Tischler Edző: Benczés Miklós
Gólszerzők: Gyurcsó (25.), Nikolics (70., 76.)
Kiállítva: Kelics (27.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Öt meccs, öt győzelem, szórakoztató játék, sok rúgott gól, ez volt a Videoton mérlege a Puskás Akadémia elleni meccs előtt. Ehhez vegyük hozzá, hogy jó időpontban (szombaton este), remek késő nyári időben rendezték a meccset – mikor jöjjön ki sok néző a Sóstóra, ha nem most – gondoltuk a találkozó előtt.

A válasz: majd máskor. Hiába a jó foci, a fehérvári nézőket egyelőre nem vonzza a csapat, legalábbis nem olyan számban, ahogyan a klubvezetés remélné. A kezdésre azért összejött a nagyjából megszokott nézőszám.

A Puskás Akadémia két döntetlennel és három vereséggel a háta mögött várta a kezdőrúgást, a nyeretlen látogatott tehát a veretlenhez – és kis híján 35 másodperc után hátrányba került: gyors Vidi-támadás végén Gyurcsó tette szépen Nikolics elé a labdát, a csatár nem túl erős lövését azonban Danilovics kiütötte.

A hetedik percben Nikolics rekordot dönthetett volna! Kassai Viktor a Juhász Roland elleni szabálytalanságot (egy beívelés közben Harsányi vitte földre) tizenegyessel büntette, a csatár a jobb sarokra rúgta, Danilovics azonban nagy bravúrral kapufára tolta a labdát. Nikolics zsinórban hetedik bajnokiján talált volna be, ami klub- és egyéni csúcs lett volna. Így csak Nikolics második kihagyott büntetője lett a szezonban.

Nem vetette vissza a Vidit az eset, folyamatosan gördültek a támadásaik, a PAFC nehezen tudta megtartani a labdát, Simon Ádám és Sándor György is gólt fejelhetett volna. Aztán a harmadik fejes már be is ment, az akció jól jellemzi a piros-kékek sokmozgásos játékát. Szolnoki passzával a Gyurcsó helyére kimozgó Oliveira lépett a védők mögé, pörgetett beadását pedig a középcsatár helyén érkező Gyurcsó bólintotta a kapuba – a 25. percben.

A Puskás azonnal még nagyobb bajba került, Kelics szállt bele csúnyán Kovács Istávánba saját térfele közepén, amiért megkapta második sárgáját Kassaitól. Danilovics tartotta a lelket csapatában, a kapus Vinícius fejesét is kikapta a léc alól, ez is óriási védés volt. A Videoton gyakorlatilag egykapuzott az első félidőben.

Az emberhátrány jobban determinálta a Puskás játékát, mint a gólhátrány, mert a második félidőt is kapuja elé tömörülve kezdte a vendégcsapat. Sándor átlövéssel próbálta ezt kijátszani, Danilovics védett.

A meccs legnagyobb mentését viszont nem a kapus, hanem Szélesi Zoltán mutatta be, a 64. percben. Kovács István gyönyörű támadás végén átemelte Danilovics felett a labdát, amit a hátvéd a gólvonal elöl, becsúszva rúgott ki a mezőnybe. Gohér nem sokkal később még váratlanabb dolgot művelt: elsőként a Puskás játékosai közül kapura lőtt.

Nikolics meg a kapuba… A hetvenedik percben csak összejött a mesterhetes: Gyurcsó fejjel indított, Nikolics két védő között mellel tette maga elé a labdát, megtolta, majd laposan a bal alsó sarokba lőtt. A válogatott támadó minden idei meccsén eredményes volt eddig.

A 76. percben idei első duplája is meglett, Gyurcsó újabb gólpasszából. A szélső jobbról centerezett precízen, Nikolics meg Danilovics hasa alatt lőtt a kapuba.

A statisztikát tehát tovább javította a Carrillo-csapat, immáron hat meccsből hat győzelem, 19-2-es gólkülönbség a produktum. A Puskás Akadémiának pedig továbbra is várnia kell a sikerélményre. A válogatott szünetet követően, az Újpest elleni bajnokira pedig talán a hiányzó nézők is megérkeznek a Sóstóra, idén ősszel valóban van mit nézni Fehérváron.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott csatára értékelte, aki éppen szombaton ünnepelte 65. születésnapját:

A Videoton szempontjából sajátos meccs volt, hiszen a két csapat tulajdonképpen egy családhoz tartozik, de a fehérváriaknak csak a győzelem lehetett a céljuk, különben összeesküvés-elméleteket gyártott volna minden szurkoló, amelyeknek semmi alapjuk nem lett volna. Úgy láttam, a kihagyott tizenegyes után húsz percig még a hiba hatása alatt volna a csapat, nem tudta a megszokott ötletes, egyérintős játékot produkálni, zavarban volt Nikolics és a többiek is. Aztán rendezték a sorokat, és egy gyönyörű támadás végén Gyurcsó gólt fejelt.

Jött a buta kiállítás, utána pedig már csak az volt a kérdés, hogy hány góllal nyer a Videoton. Ha szabad negatív hangot is megütnöm, akkor megjegyezném, hogy azért nem lőtt több gólt a hazai csapat, mert a támadópotenciálja nem működött megfelelően. Mindent középen akarták megoldani, nem vitték ki a labdát a szélére. A második és a harmadik gól is úgy született, hogy kivitték a vonal mellé. Az emberelőnyben lévő csapat általában középen védekezik, ezért úgy lehet hatékonyan támadni ellene, ha türelmesen kijátsszák, kiviszik a szélére, és visszalövöldözik a labdát. Öt-hat góllal túlzás nélkül nyerhetett volna a Videoton, amely szórakoztató focit produkált, amelyet élvezet nézni. Remélem, kitart a szezon végéig.

Olvasói sztorik