NB I

Szombathelyen sem tudták megfékezni a Paksot

A veretlen tolnaiak 3-1-re győztek a Haladás otthonában az élvonal hatodik fordulójának nyitómeccsén. Képgalériával!
OTP Bank Liga, 6. forduló
Szombathelyi Haladás – MVM-Paks 1-3 (1-1)
Szombathely, 2300 néző. Játékvezető: Solymosi
Haladás: Rózsa – Schimmer, Dvorschák, Devecseri, Katona M. – Szakály A. (Jancsó, 69.), Iszlai (Varga G., 69.) – Nagy. O., Gaál, Halmosi – Zamostny (Németh M., a szünetben). Edző: Artner Tamás
Paks: Molnár P. – Fiola, Gévay, Kovács G., Báló – Kecskés, Tamási Zs., Könyves (Hahn, 85.), Bertus – Bartha (Kiss T., 87.), Simon A. (Haraszti, 65.). Edző: Csertői Aurél
Gólszerzők: Gaál (42.), illetve Fiola (30.), Könyves (51., 77.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az eltiltott Eppel Márton és a sérült Szabó János nélkül játszott a Paks a Haladás otthonában az élvonal hatodik fordulójának nyitómeccsén, a hazaiak közül Radó András és Medgyes Zoltán hiányzott.

Eleinte a vendégek voltak veszélyesebbek, ők futballoztak aktívabban, de gólhelyzet nem alakult ki. A paksiak mezőnyfölényben voltak, a hazaiak csak a védekezésre koncentráltak, így nem alakulhatott ki élvezetes játék. Fél óra elteltével előbb Iszlai, majd Gaál fejelt veszélyesen a saját kapuja előtt, de egyikből sem lett öngól, majd a harmincadik percben egy szögletet követően Kovács Gábor átvette a labdát, majd visszalőtte középre, ahol Fiola Attila combjáról a hálóba került (0-1). Ez volt a védő első NB I-es gólja.

A 38. percben előbb Gévay, majd Bertus szerezhetett volna gólt, de közeli lövéseik pontatlanok voltak. Az első helyzetéből egyenlített a Haladás: a 42. percben a tolnaiak tizenhatosán belül pattogott a labda, amely végül Gaál Bálinthoz került, ő pedig magabiztosan a hálóba bombázott (1-1).

A szünet után Halmosi Péter lőtte a kapu elé a labdát, de az érkező Dvorschák ígéretes helyzetben mellé lőtt. Az 51. percben egy paksi szabadrúgásból előreívelésre Rózsa Dániel messze, a tizenhatoson kívülre kifutott, de nem tudta elrúgni a labdát Bartha elől, ezért az érkező Könyves Norbertnek csak az üres kapuba kellett lőnie – nem hibázott (1-2). Az 56. percben Bertus Lajos remekül ismerte fel, hogy Fiola – védő létére – középen őrizetlenül sprintelt a kapu felé, ám a pontos beadást csúnyán mellé lőtte.

A 64. percben Fiola Attila remek beadása után a középen érkező Simon András nagy helyzetbe került, ám elesett, így nem tudott gólt szerezni. A 75. percben Dvorschák fejelt közelről a kapu fölé. Hátrányban ismét megélénkült a Haladás, Molnár Péternek megint egyre több feladata volt a paksi kapuban. Két perccel később Bertus középre tett labdáját a hosszú oldalon egyedül érkező Könyves öt méterről a kapuba passzolta (1-3). A 81. percben Dvorschák lövését Molnár kiütötte, érkezett Halmosi, aki az oldalhálóba lőtt.

A Haladás továbbra is áprilisban tudott győzni legutóbb hazai pályán, a Paks viszont továbbra is veretlen a mostani bajnokságban, és hat meccsen mindössze két gólt kaptak.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás korábbi válogatott védője elemezte:

A Haladás nagyon meggyengült, nem szabadna így legyengíteni egy társaságot. Már Artner Tamás nyilatkozataiból is érzem, hogy valami nincs rendben, hiszen az egyéni kvalitásokat említette. Minőségben lényegesen gyengébb ez a keret, mint a tavaszi. Az első félidő alacsony színvonalú játékot hozott, sok volt a technikai hiba és az esetlegesség. Mindkét gól szerencsés körülmények között esett. Rózsa Dániel nagy hibája után érződött, hogy eldőlt a mérkőzés. A kapus nem felelőtlen volt, hanem technikai hibát vétett. A mai futballban a kapusoknak jól kell rúgniuk mindkét lábbal. Fiolának volt egy óriási helyzete ezután, az meccslabda volt, százszázalékos ziccer, amit értékesíteni kellett volna.

A harmadik vendéggól gyermeteg hazai védekezés nyomán született, rossz volt nézni, paksi szemmel viszont nyilván jó volt. Artner Tamás ugyanolyan jó edző, mint tavaly, vagy idén tavasszal, de ezzel a kerettel bajba is kerülhet, erről nyíltan kell beszélni. Sajnos több gyenge csapat van a mezőnyben, közülük azok lesznek a kiesők, akik morálosan is gyengék.

A Paks azért volt jobb, mert lényegen érettebb csapat. Jár a dicséret, Csertői Aurél nagyon egységessé, szervezetté tette őket. Ebből is látszik, milyen fontos, hogy hosszú ideig együtt játsszanak a keret tagjai. A Haladás nagyon kezdetleges stádiumban van, nem értik meg egymást a játékosok. Idő kell nekik, de kérdés, hogy lesz-e idő. Sajnos van közöttük néhány ember, aki NB I-es szinten nem jelent erősítést.

Olvasói sztorik