NB I

A játékvezető kiejtette a Debrecent

A DVSC hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a svájci Young Boys ellen az Európa Liga-selejtező visszavágóján.
Európa Liga-selejtező, 4. forduló, visszavágó
Debreceni VSC-TEVA – Young Boys (svájci) 0-0
Debrecen, 8000 néző. Játékvezető: Borbalan (spanyol)
DVSC: Novakovics – Vadnai (Ferenczi J., 79.), Mészáros N. (Morozov, a szünetben), Máté P., Korhut – Jovanovics, Zsidai, Bódi, Varga J. – Kulcsár T. (Seydi, 65.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
Young Boys: Mvogo – Hadergjonaj, Von Bergen, Lecjaks, Rochat – Bertone, Costanzo (Wüthrich, 67.) – Steffen, Sanogo Junior, Frey (Kubo. 81.) – Nuzzolo (Sutter, 91.). Edző: Uli Forte
Kiállítva: Seydi (91.)
Továbbjutott: Young Boys (3-1)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szakály Péter, Bouadla, Volas és Mihelics nélkül, ráadásul 3-1-es hátrányból várta a Debrecen a svájci Young Boys elleni Európa Liga-selejtező visszavágóját, amelyet az UEFA büntetése miatt részben lezárt szektorok előtt kellett rendezni.

A svájciak támadtak veszélyesebben, aztán a nyolcadik percben előbb Kulcsár Tamás lövését blokkolták, majd Sidibe ellen szabálytalankodtak a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem adta meg a jogos büntetőt. A folytatásban Zsidai remek beadása után Sidibe lőhetett volna gólt, de becsúszva sem érte el a labdát. A 13. percben Rochat ellökte Sidibét, de ezúttal sem adott tizenegyest a bíró…

A 24. percben egy hazai beívelés után Von Bergen elfejelte a labdát, de érkezett a fejsérülése miatt turbánban játszó Zsidai László, aki szintén fejelt, de Bertone testtel blokkolt. A másik oldalon a menteni igyekvő Máté Péterről saját kapuja felé pattant a labda, de a védő még időben korrigált. A 28. percben Sidibe lövését Mvogo védte. A folytatásban kevés izgalom adódott, majd Steffen lőtt fölé, illetve Kulcsár került ígéretes helyzetbe, de a lövése erőtlen volt.

A szünet után Costanzo ívelt lövése suhant el a kapu fölött, majd Bódi kísérletét fogta a svájciak kapusa. Az 57. percben Mvogo kiejtett egy beadást, Sidibe nem tudott kapura lőni, de érkezett Kulcsár, akinek a kivetődő kapus elhúzta a lábát, ám a spanyol bíró a harmadik jogos büntetőt sem adta meg. Kisvártatva Kulcsár törhetett volna kapura, de a tizenhatoson kívülre kifutó Mvogo lábbal mentett.

A 62. percben Kulcsár fejelt az ötös vonaláról, de Mvogo bravúrral kiütötte, majd a szöglet után Sidibe fejese elkerülte a kaput. A hajrában is nagyon igyekezett a DVSC, a 83. percben Bódi Ádám szabadrúgása a kapufán csattant. A kilencvenedik percben Ferenczi János beadását a középen érkező Sidibe nem érte el. Ezután a játékvezető – mai teljesítménye megkoronázásaként – egy rossz ütemű becsúszás miatt egyből piros lappal kiállította Seydit.

A debreceniek dicséretesen küzdöttek, de egyrészt az idegenben elkövetett hibáik áldozatai lettek, ezért nem jutottak tovább, másrészt a visszavágó spanyol játékvezetője nem teremtett egyenlő feltételeket a két csapat számára. Nem csak a három elmaradt tizenegyest kérhetik rajta számon a magyarok, mert a mezőnyben is rendre kettős mércét alkalmazott, nem túlzás: elvette a győzelmet a Lokitól. Ezzel az utolsó magyar klubcsapat is elbúcsúzott a nemzetközi porondtól.

– Tény, hogy a Debrecent nem fogadta kegyeibe a spanyol játékvezető, és voltak olyan fura ítéletei, amelyek fordítottak is lehettek volna, és ha megvan az egyik tizenegyes, az egy kicsit megnyugtatta volna a játékosokat – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC-DEAC edzője. – Végig jó iparos módjára ment, dolgozott a csapat, mindenki odatette magát teljes intenzitással, de egy picit hiányolom a kreativitást. Kellett volna egy-két olyan ember, aki eldönti a meccset, aki levesz egy-két svájcit, és olyan szituációba hozza az ellenfelet, amit már nem tud levédekezni. A Young Boys defenzíven futballozott, kivárásra játszott, kíváncsi lettem volna, ha sikerül gólt rúgnia a Lokinak, milyen taktikát választanak a vendégek. Ahhoz, hogy eredményesek tudjunk lenni, gólt kell rúgni, arra pedig csak kreatív játékos képes, aki olyan vénával van megáldva, hogy ha odakerül, értékesíti a lehetőséget. Egy pici szerencse is kellett volna, de a továbbjutás egyértelműen a kinti mérkőzésen dőlt el, mert idehaza egyenrangú volt a két csapat.

Edzői értékelés

– Megvoltak a lehetőségeink, kapufát lőttünk, volt még tizenegyesgyanús szituáció is. A gól hiányzott, bár ott voltunk a kapu előtt, de öt méterről a kapus kezébe fejeltük a labdát – kezdte értékelését a lefújás után Kondás Elemér. – Jó iramú, nagyon jó mérkőzés volt a mai, de sajnos nem tudtunk betalálni. A kinti találkozó döntött, ott egy-egynél nekünk volt helyzetünk, azt ki kellett volna használnunk, akkor minden más, de ha egy-egy maradt volna a végeredmény, null-nullal akkor is mi vagyunk a jobbak, idegenben lőtt góllal. De sajnos ott a végén kaptunk két szögletgólt. Ma veszélyesen játszottunk, sajnos nem tudtunk betalálni. Amikor a kapus is verve volt, akkor kapufa volt, az ellenfél mögött voltunk, a mi kapusunknak nem kellett védenie. Mindent megtettek a srácok, csak dicsérni tudom őket.

– A bíró nekünk szóra a sárgákat a legkisebb szabálytalanságokért is, az ellenfél harmincötös játékosa folyamatosan felborogatott mindenkit, de semmit nem kapott. Nem értettem Seydi piros lapját, szerintem nem volt az, ilyen szabálytalanság volt a mérkőzésen. Nem sok kellett volna, apróságokon múlt, hogy nem tudtunk bejutni valamelyik csoportkörbe. A Boriszovot itthon meg tudtuk verni, idegenben sokáig jól álltunk, de sajnos ott megvoltak a különböző okok, amiért vereséget szenvedtünk. Idegenben megint csak jól játszottunk a Young Boysnál, amit terveztünk, az működött, gólt is tudtunk rúgni, meg is volt a helyzetünk, sajnos két szögletből kaptunk két gólt. Az egyik azért sajnálatos azért, mert az egyik legkisebb ember fejelte. Most nagyon jól mentek a srácok, a gól hiányzott a játékunkból – mondta végül Kondás Elemér.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik