NB I

Hátrányból folytathatja a Debrecen

A DVSC 3-1-re kikapott a svájci Young Boys otthonában az Európa Liga-selejtező első meccsén.
Európa Liga, selejtező, 4. forduló
Young Boys (svájci) – Debreceni VSC-TEVA 3-1 (1-1)
Bern, 8000 néző. Játékvezető: Hagen (norvég)
Young Boys: Mvogo – Hadergjonaj, Von Bergen, Lecjaks, Rochat – Bertone, Costanzo (Kubo, 77.), Steffen (Nikci, 86.), Sanogo Junior – Frey (Afum, 90.), Nuzzolo. Edző: Uli Forte
DVSC: Polekszics – Mészáros N., Máté P., Korhut, Jovanovics – Zsidai, Bódi, Varga J., Szakály P. – Sidibe, Seydi (Kulcsár T., 74.). Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Nuzzolo (26.), Steffen (67.), Frey (87.), illetve Sidibe (39.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Rendkívül szerény érdeklődés mellett rendezték a párharc első meccsét Bernben, pedig annak tétje a csoportkörbe kerülés. A debreceniek Mihelics, Volas, Bouadla és Tisza Tibor játékát nélkülözték kényszerűségből. Érdekesség, hogy a rendkívül modern, nagy befogadóképességű stadion borítása nem fű, hanem műfű…

Svájci fölénnyel kezdődött a meccs, de mindkét oldalon adódtak kisebb lehetőségek. A 14. percben Mészáros Norbert hibázott hátul, de Costanzo nem tudta kihasználni, mert előtte a labdát keresztben a kapu előtt. A másik oldalon Seydi beadása után Varga József került nagy helyzetbe, de nem tudott a kapuba továbbítani. A 26. percben Steffen pontos beadását Nuzzolo éles szögből a hálóba fejelte (1-0). Támadásban maradtak a hazaiak: előbb egy szöglet okozott nagy veszélyt, majd a harmincadik percben Rochat közeli lövését Sidibe blokkolta.

A hazaiak fokozták a nyomást, a Debrecen mégis egyenlített: a 39. percben Varga József remek passzába Lecjaks szerencsétlenül (magyar szemszögből szerencsésen) ért bele, így a labda éppen Sidibe elé került, aki a hálóba lőtt (1-1). Egy perccel később Seydi éles szögből, de ígéretes helyzetből a kapu kezei közé lőtt.

Kiegyenlített focival folytatódott a meccs a szünet után, ezúttal is mindkét oldalon kialakultak kisebb helyzetek. Az 59. percben Nuzzolo szerezhetett volna ismét gólt, de közeli fejese a kapu fölé ment. Három perccel később Bódi Ádám beadás-szerű lövése szállt el keresztben a svájci kapu előtt. Odaát ismét Nuzzolo fejelt, de nem talált kaput. A 66. percben egy szabadrúgás után Polekszics nagyot védett, de a szögletet követően már ő is tehetetlennek bizonyult: Steffen fejelt a hálóba (2-1).

A 73. percben Costanzo lőtt a kapufa mellé, két perc múlva pedig Polekszics védte a próbálkozását. A hajrát megnyomták a hazaiak, de nem akcióból, hanem ismét egy szöglet után szereztek gólt: a 87. percben Lecjaks beívelését Frey értékesítette (3-1). A túloldalon Bódi Ádám kísérletét a kapus kiütötte. Leginkább a hazaiak domináltak a párharc első meccsén, de amikor egy csapat két gólt kap szögletből egy európai kupameccsen, akkor nincs értelme a játék képéről beszélni…

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC-DEAC edzője értékelte:

Amit a debreceniek taktikailag tervezetek, azt tulajdonképpen végrehajtották. Próbáltak zárt védekezéssel játszani, ez jó volt, működött, és erre szükség is volt, hiszen elég gyors csapat az ellenfél, és ha megindul, lendületből nagyon jó dolgokat képes csinálni. Persze, az ember nem számít rá, hogy kétszer is rögzített szituációból kap gólt a Loki. Ezek olyan helyzetek, figyelmetlenségek, amelyek eldönthetik a meccset, és mint látjuk, el is döntötték. Ha jobban figyelnek, akár még döntetlen is lehetett volna.

Ha a harmadik kapott gól nincs, akkor láttam volna reményt a továbbjutásra. Az idegenben szerzett találat így is sokat számít, de nagyon nehéz visszavágóra kell készülni. A svájciak jól bontják meg a széleken a védelmet, a belőtt labdáik életveszélyesek, márpedig egy gól végleg eldöntheti a párharcot. Már korábban is mondtam, hogy a DVSC-nek szerintem nincs két olyan támadója, akivel lehetne építkezni. Esetleg Kulcsár Tamás tudta volna megbontani az ellenfél védelmét sok mozgással, lendülettel, de nem tíz perc alatt.

Sajnálatos a legvégén kapott gólt, mert ha az nincs, komoly sansza lett volna a Lokinak a továbbjutásra, de azért így se temessük a csapatot. Fontos lenne gólt szerezni már az itthoni meccs elején. Nem lehet elmarasztalni Kondás Elemért és a csapatot sem, de a bátorságot hiányoltam, labdaszerzés után rendszerint három-négy passz következett hátul, aztán elvesztették a labdát, pedig a kontrajáték arról szól, hogy két-három húzás, és már a kapu előtt vagyok. Túl sokat nem mutattak a svájciak, az első gólnál hibáztak, de ha nem vagyunk elég bátrak, és nem merjük megcsinálni, amit máskor igen, akkor ez a vége.

Olvasói sztorik