Hogy lesz ebből debreceni címvédés?

Az egy félidőt emberhátrányban játszó DVSC az utolsó percben kapott góllal vesztett az Újpest otthonában.
OTP Bank Liga, 4. forduló
Újpest FC – Debreceni VSC-TEVA 1-0 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2300 néző. Játékvezető: Iványi
Újpest: Balajcza – Vadász, Heris, Litauszki, Forró – Nagy G., Balogh B. – Simon K., Vasziljevics, Szuljics – Sztaniszavljevics (Koszovics, 82.). Edző: Nebojsa Vignjevics
DVSC: Polekszics – Jovanovics, Máté P., Morozov, Korhut – Bódi (Bouadla, 78.), Varga J., Zsidai, Szakály P. – Kulcsár T. (Seydi, 72.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
Gólszerző: Simon K. (90.)
Kiállítva: Jovanovics (47.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A júliusi Szuperkupa-mérkőzés után újra találkozott a kupacímvédő Újpest és a bajnok Debrecen. A hazaiaknál Mboma és Kabát Péter sérülés miatt nem szerepelt a keretben.

A nagy küzdelemre nem lehetett panasz, de helyzetek sokáig nem alakultak ki. A 13. percben Szuljics erősen belőtt labdájáról alig maradt le középen Vasziljevics. A 22. percben Litauszki lövése elment a debreceni kapu mellett. A hajrában némileg felpörögtek az események. A negyvenedik percben Bódi szöglete után Sidibe hét méterről fejelt kapura, Balajcza biztosan védett. A túloldalon Simon Krisztián tízméteres lövését fogta Polekszics. A 42. percben Vadász Viktor ívelését Vasziljevics fejelte kapura, de a labda fél méterre fölé ment. Egy perccel később Balogh Balázs passzából Simon Krisztián veszélyeztetett, de szögletre mentettek a vendégek.

A szünet után Jovanovics megkapta második sárga lapját, ezért a DVSC emberhátrányba került. Az 54. percben Szuljics lőtt a kapu fölé, majd Nagy Gábor kísérletét Polekszics ütötte ki. A 64. percben Balogh Balázs távoli lövését is fogta a vendégek montenegrói kapusa. Öt perc elteltével Sztaniszavljevics éles szögből leadott beadás-szerű lövését védte Polekszics. A debrecenieknek mindeközben momentumuk sem volt, bár ugyanez az első félidőről is elmondható, amikor még teljes létszámban voltak a pályán. A 73. percben újfent Balogh Balázs bombázott, de a Loki kapusa most is remekelt. A 84. percben egy szabadrúgás után Sidibe lőtt a kapu mellé.

A kilencvenedik perc végén Simon Krisztián egy szép egyéni akció végén védhetetlenül lőtt, ezzel megszerezte a győzelmet az Újpest (1-0), amely a Diósgyőr elleni találkozóval ellentétben ezúttal gólra váltotta emberelőnyét. A címvédő Debrecen már nyolcpontos lemaradásban van a Videotonnal szemben…

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori válogatott játékosa, majd vezetőedzője elemezte:

A meccs legnagyobb pozitívuma, hogy az Újpestnek sikerült összekaparnia a három pontot. A közönség eddig is, és most is díjazta, hogy hajtanak, meddő létszámfölényt alakítanak ki, de ha három pont sikeredik, főleg a kilencvenedik percben, az tényleg nagy lökést adhat. A hit sok mindenen átsegíti a csapatot és a közönséget is. Ez agyőzelem talán több nézőt csal ki a stadionba.

Továbbra is tartom, hogy klasszikus csatár nélkül futballoznak az újpestiek, és még így is tudnak helyzeteket kialakítani, de ez a keret nem alkalmas sokgólos mérkőzésekre. Igazán veszélyesek átlövésekből voltak, pedig Balogh Balázsnak és Nagy Gábornak az lenne a dolga, hogy robotoljon a középpályán. A finom megoldások náluk nincsenek meg, ezért csak távolról tudnak veszélyeztetni, Vasziljevics pedig kikerült abból a sávból, ahol lehet építkezni.

Az első félidőben is az újpestiek játszottak kezdeményezőbben, és Jovanovics az összes helyzetükben vastagon benne volt: belógott, labdákat adott el, megelőzték, szóval ez nem az ő meccse volt. Nagyon kevésen múlt, hogy a hazaiak nem tudtak gólt elérni. A DVSC azért hibáztatható, mert szinte csak kontrákra játszott, márpedig ennél sokkal jobb játékosállományú csapatról van szó.

Az Újpest sokat tett a sikerért, nem érdemtelenül nyert, a DVSC viszont hitehagyottnak tűnt számomra. Jólesően teszik a dolgukat, de nem látom, hogy megfeszülnének a gólért. A kiállítás után nem nagyon volt meg bennük, hogy amikor lehetőségük adódott, elinduljanak és megpróbáljanak gólt szerezni. A futball örök törvényszerűsége, hogy azt segíti a szerencse, aki tesz érte, ez most az Újpest volt, mert kellett a győztes találathoz Máté Péter bütyke is, hiszen a lövésen Polekszics alapvetően rajta volt.