NB I

Kispesten nyert először a Szpari

Bajzát Péter góljával a Nyíregyháza 1-0-ra győzött a Bp. Honvéd otthonában a harmadik fordulóban.
OTP Bank Liga, 3. forduló
Bp. Honvéd – Nyíregyháza Spartacus 0-1 (0-0)
Bozsik-stadion, 1000. Játékvezető: Farkas Á.
Honvéd: Kemenes – Baráth, Ignjatovics, Marku, Fejes J. – Nagy G. (Holender, 63.), Portilla, Vécsei (Hidi, 73.) – Job, Youla (Prosser, 85.), Traore. Edző: Pietro Vierchowod
Nyíregyháza: Balogh J. – Szokol, Rubus, Fodor F., Jánvári (Törtei, a szünetben) – Kosztics, Abdouraman – Rezes, Szécsi M., Koller (Póti, 70.) – Lázár B. (Bajzát, a szünetben). Edző: Csábi József
Gólszerzők: Bajzát (62.)
Kiállítva: Fodor F. (67.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A házigazda Bp. Honvéd az első fordulóban három góllal legyőzte a Dunaújvárost, most pedig az élvonal másik újoncát, a Nyíregyházát fogadta, amelynek vezetőedzője a kispestiek korábbi válogatott játékosa, Csábi József. A lelátóról figyelte a találkozót Csehi Tibor, aki annak idején mindkét klubban futballozott, valamint a magyar válogatott előző szövetségi kapitánya, Egervári Sándor is. A hazaiak a 19 éves albán középhátvéd, Marku Kristi személyében újoncot avattak, és a spanyol Portilla is most játszott először tétmeccsen.

Kosztics passza után Lázár Bence már a második percben nagy helyzetbe került, de Kemenes nagyot védett. A folytatásban leginkább mezőnyjáték folyt a pályán, a kezdeti rohamok után a kapuk nem forogtak veszélyben. A 15. percben viszont nagy helyzet maradt ki: Youla lépett ki a jobb oldalon, közeli lövését azonban Balogh János bravúrral védte. Kisvártatva megint Youla lőtt, ezúttal 14 méterről, de a labda a kapu mellé ment.

A 18. percben Traore próbálkozott lövéssel, de Balogh ezt is fogta. A 22. percben Portilla kapott jó labdát középen, a vendégek őrizetlenül hagyták, de csúnyán fölé lőtt. A mezőnyben a Szpari birtokolta többet a labdát, majd két óriási helyzet maradt ki a 26. percben. Egy szép nyíregyházi akció végén Koller passzolt Lázárhoz az ötösnél, de némileg a háta mögé ment a labda, így nem tudott kapura lőni. Az ellentámadásból Youla lőtt megint közelről, Balogh ezt is védte.

A 32. percben Traore elé került a labda egy védelmi hiba után, ollózva lőtt kapura, de mellé ment a labda. Négy perc elteltével Koller remek labdája után Szécsi passzolt Lázárhoz, de utóbbi a cselnél hosszan tolta meg a labdát a tizenhatoson belül. A 38. percben Kosztics kapott jó labdát, és Kemenes fölött a kapuba emelt, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot. Az első félidő végén két hatalmas Honvéd-ziccert láthattak a nézők, de Balogh János előbb egy közeli lövést, majd Traore fejesét is megfogta. Az első félidőben mindkét csapatnak voltak helyzetei, gól azonban nem született.

A szünet után Szécsi Márk lőtt laposan, de Kemenes hárított, majd Youala 19 méterről nagy erővel fölé lőtt. Továbbra is kiegyenlített volt a meccs, egyenrangú partnernek bizonyult az újonc a Nyíregyháza. Az 55. percben Törtei szabadrúgása csavarodott mellé. Az 59. percben Traoré kapott pontos labdát balról, de tiszta helyzetben mellé fejelt. Két perccel később Bajzát harcolt ki szabadrúgást 19 méterre a kaputól, de Kosztics fölé csavart. A 63. percben vezetést szerzett a Szpari: Kosztics indította a középen kilépő Rezest, aki továbbtette Bajzát Péterhez, ő pedig kilőtte a hosszú sarkot (0-1).

Előnyben is támadásban maradt a Nyíregyháza, a Honvéd ebben az időszakban szinte kizárólag. A 67. percben viszont megfogyatkozott a Spartacus: Traore lépett ki, Fodor Ferenc buktatta a tizenhatos előtt, a játékvezető pedig egyből kiállította. Vécsei szabadrúgását Balogh János fogta. Kemény utolsó negyedóra várt az emberhátrányban játszó szabolcsi együttesre. A 78. percben Holender beadása után Traoré fejelt mellé. Újabb két perccel később Bajzát kilépett a jobb oldalon, pontosan tette középre, ám Rezes László lövését bravúrral hárította Kemenes.

Több gól nem született, a Nyíregyháza megszerezte szezonbeli első győzelmét – tudósított a klub honlapja.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Szurgent Lajos, a Bp. Honvéd korábbi vezetőedzője értékelte:

Meglepő eredmény született, pedig nem játszott rosszul a Honvéd, amely Youla és Traoré személyében Két csatárral, támadószellemben futballozott. Eleinte sikerült nyomást gyakorolnia az ellenfélre, és számos ziccert kialakítania, de ezek mind kimaradtak. A labdarúgás törvényszerűsége ismét bejött, a nyíregyháziaknak volt egy lehetőségük, ki is használták. A kiállítás után a Honvéd próbált egyenlíteni, de ha reggelig játszanak, akkor sem lőtt volna gólt. Emberelőnyben nem tudtak pozíciós fölénybe kerülni, nem tudták odaszorítani kapuja elé a Nyíregyházát. Talán a kispestieket zavarta meg jobban a kiállítás, mert az ellenfél visszaállt – azt csinálták, amit idegenben kell, húzták az időt.

A kispestiek két csatára jól, szellemesen adogatott egymásnak, „csak” gólt nem rúgtak. Tehát játékban nem rossz a csapat, de ezt a játékot ugye gólra játsszák… Tudtam, hogy Bajzát Péter be fog állni, és azt is sejtettem, hogy gólt fog lőni. Ilyen csatárok hiányoznak a Honvédból, mint ő, bár Youla játéka tetszik, de ma ő is hibázott. Minél többször együtt játszik egy csapat, annál jobban összeszokik, az új olasz edző viszont keveri-kavarja az embereket.

Olvasói sztorik