NB I

Nem remegtek meg a fiatalok lábai

Nyolc újonc, 21 évnél fiatalabb játékos mutatkozott be az élvonal első fordulójában.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Huszonhét játékos debütált az NB I-ben a bajnoki nyitányon. Külföldi és magyar labdarúgók egyaránt szerepelnek a sorban, akik között nyolc U21-játékos is helyet kapott. A fiatal debütálók nem vallottak szégyent, ki kezdőként, ki a cserepadról beállva segítette csapatát, sőt a legfiatalabb újonc, a 17 éves Kitl Miklós gólt is szerzett élete első NB I-es találkozóján.

17 éves gólszerző

Egy-nullás hátrányban a Fradi kapuját vette be a kecskeméti Kitl Miklós. A fiatal tehetség nem egyedüliként mutatkozott be a KTE színeiben, ugyanis társa, Polyák Kristóf is először lépett pályára az élvonalban – ráadásul mindketten kezdőként kaptak szerepet.

A Puskás Akadémia csapatában Makrai Gábor szintén a kezdőcsapatban debütált élete első felnőtt élvonalbeli találkozóján, míg Papp Máté a 69. perctől volt a pályán.

A Szombathelyi Haladásban nevelkedő Jancsó Andrásnak is emlékezetes marad a 69. perc, ő is ekkor szállt be az Újpest ellen. Rajtuk kívül a pécsi Gránicz Patrik, a pápai Böröczky Bálint, valamint a Honvéd-nevelésű Anatolisz-Alexisz Szundasz jutott szóhoz az újonc U21-játékosok közül az első fordulóban.

A felnőtt mezőny egyiküknek sem idegen

Az 1994-es születésű Szundasz már a 2011–2012-es szezonban is megcsillogtathatta tudását a felnőtt mezőnyben: az utánpótlás-bajnokságok mellett az NB II-es tartalékcsapatban is helyet kapott, és hatszor pályára is lépett. Az előző szezonban a Ligakupában kétszer is szóhoz jutott, míg az NB III-ban összesen 11 meccsen bizonyíthatott.

2012–2013-ban debütált a felnőttek között Gránicz Patrik, Böröczky Bálint, Jancsó András és Papp Máté is; Gránicz, Böröczky és Papp az NB III-ban lépett pályára – utóbbi játékos 28 meccsen három gólt jegyzett –, míg Jancsónak két mérkőzés jutott az NB II-es együttesben.

A legutóbbi szezonban két játékos kivételével mindannyian a tartalékcsapatokban, illetve a Ligakupa-keretekben szerepeltek. A két kivétel Böröczky Bálint és Makrai Gábor: előbbi még tavaly is az U21-bajnokságban számított alapembernek, utóbbi pedig főleg az U18-asoknál lépett pályára, és 28 meccsen 49 góljával megszerezte a gólkirályi címet is.

Olvasói sztorik