NB I

Esélye sem volt a Diósgyőrnek

Az orosz FK Krasznodar 5-1-re nyert a DVTK ellen az Európa Liga harmadik selejtezőkörének első mérkőzésén, Debrecenben.
Európa Liga, 3. forduló, 1. mérkőzés
Diósgyőri VTK – FK Krasznodar (orosz) 1-5 (0-2)
Debrecen, 5000 néző. Játékvezető: Yildrim (török)
DVTK: Antal B. (Rados, 80.) – Eperjesi (Bognár I., a szünetben), Debreceni (Grumics, a szünetben), Alves, Huszics – Egerszegi, Kádár, Elek Á. – Gosztonyi, Németh M. – Bacsa. Edző: Tomiszlav Szivics
Krasznodar: Szinicin – Martinovics, Jędrzejczyk, Kalesin, Sigurdsson – Gazinszkij, Ahmedov, Laborde (Bisztrov, 59.), Joaozinho – Pereyra (Pomerko, 80.), Ari (Wanderson, 58.). Edző: Oleg Kononov
Gólszerzők: Bacsa (49.), illetve Ari (28.), Ahmedov (40.), Pereira (51.), Joaozinho (tizenegyesből 88.), Bisztrov (89.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban fogadta az orosz FK Krasznodart a Diósgyőr az Európa Liga selejtezőjének harmadik fordulójában. A párharc első mérkőzésén a DVTK-ból Drazen Okuka eltiltás, Barczi Dávid pedig sérülés miatt maradt ki.

Az első percekben kiegyenlített játékot láthatott a debreceni arénában is kiváló hangulatot teremtő diósgyőri publikum, ám hamar átvette a meccs irányítását a jóval esélyesebbnek tartott orosz ellenfél. A hetedik percben jegyezhettük fel az első lövést, Antal Botond azonban figyelt, így vetődve védte a rövidre érkező próbálkozást.

A 11. percben Joaozinho maradt le kicsivel egy remek ütemű kiugratásról. Kijött a szorításból a Diósgyőr, pontrúgásokkal veszélyeztethetett leginkább, az újabb komoly helyzet azonban az oroszok előtt adódott: Laborde érkezett üresen egy bal oldali beadásra, és csak centikkel lőtt mellé. A 28. percben egy keresztlabdára szintén teljesen üresen érkezett a hosszú oldalon Ari; a Krasznodar támadójának nem volt nehéz dolga, négy méterről belsőzött a kapuba (0-1).

A 35. percben Ari vette át a labdát egy szabadrúgás-kombináció végén, éles szögből lőtt, Antal Botond azonban védeni tudott. A negyvenedik percben Gazinszkij kapott labdát a tizenhatoson belül. Mellel átvette, maga elé tette, majd középre passzolt – mindezt két védő szorításában –, ahol az üresen álló Ahmedov senkitől sem zavartatva passzolt a hálóba (0-2).

A félidő hajrájában Joaozinho lőtt 18 méterről, labdája nem sokkal kerülte el a kaput.

A szünetben két helyen is változtatott a DVTK mestere, Tomiszlav Szivics: Bognár István és Miroszlav Grumics állt be – jóval támadóbb Diósgyőr futott ki a pályára.

Így is lett! A 48. percben Grumics csúsztatott a hálóba, de les címén – tévesen – nem adták meg a találatot. Egy perccel később a másik csereember, Bognár István adott pazar keresztlabdát Bacsa Patriknak, aki kapásból lőtt a rövid sarokba (1-2). Nem sokkal később Pereira kapott labdát a tizenhatos előterében, a védők nem támadták meg időben, így viszonylag tiszta helyzetből, 19 méterről védhetetlenül bombázott a léc alá (1-3).

Az 54. percben Ari kaparintott meg egy hátul eladott labdát: csak Kádár állt vele szemben, aki blokkolta a lövését. Két perccel később sakk-matt helyzetet hagyott ki a Krasznodar: Ari az ötösig cselezte magát, majd a kivetődő kapus lábába lőtt. A 61. percben a csereként beállt Wanderson fejelt mellé egy szögletet. A kirúgást nagyon elrontotta Antal, Joaozinho indult meg ziccerben, de a kapus vetődve mentett.

Záporoztak a vendégtámadások: a 64. percben Antal védett, majd jó ütemben mozdult ki kapujából, így mentett Bisztrov elől. Egy perccel később veszélyes kiugratással próbálkozott az orosz együttes, Antal Botond azonban megint remek ütemben avatkozott közbe. A 69. percben Joaozinho kapáslövését védte nagy bravúrral Antal, majd két perccel később is a kapus nyerte kettejük csatáját.

A 74. percben Kádár pocsékul adott haza, Antal azonban egy csellel elvitte az őt támadó orosz mellett a labdát. A kapus azonban nem jutott sokáig, aláfordult a bokája, így a labda Bisztrov elé került, aki szemben állva az üres kapuval, 16 méterről mellé lőtt. Az esetnél a parádésan védő magyar kapus megsérült, le is kellett cserélni.

A 83. percben ezúttal Egerszegi veszítette el a labdát, majd Gazinszkij lőtt fölé. Egy perccel később Ahmedov lőtt, Radosról azonban nem jött ki a labda. A 87. percben Gosztonyi rúgta fel Bisztrovot a tizenhatoson belül: büntető! A labda mögé Joaozinho állt, és magabiztosan lőtt a bal sarokba (1-4). A 89. percben megint eladta a labdát a Diósgyőr: Bisztrov az ötös sarkáig vihette a játékszert, majd a hosszúba helyezett (1-5).

A meccs végére teljesen elfáradt a Diósgyőr, amit az orosz együttes kíméletlenül kihasznált, és az első találkozón eldöntötte a párharcot.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Vitelki Zoltán, a Diósgyőr korábbi csapatkapitánya, jelenlegi utánpótlásedzője értékelte.

– Látszott a két csapat közti különbség – vélekedett Vitelki Zoltán. – Úgy érzem, a meccs végére elfáradt a Diósgyőr, ezért több hiba is csúszott a játékába. Nagyon nehéz volt rendeződni a jó erőkből álló ellenféllel szemben, látható volt, hogy még a nyolcvanadik percben is kiválóan szűkítette a területeket, volt, hogy egy hazai játékosra három orosz jutott, így könnyen szerzett labdát a Krasznodar. A második félidő első néhány percében meglökte a csapatot a gól, de gyorsan jött a válasz, ami megtörte a DVTK lendületét. A visszavágón sokkal pontosabban kell játszani, figyelni kell a biztos védekezésre, távol kell tartani az ellenfelet a kaputól, a megszerzett labdát pedig jobban meg kell játszani. A letámadásokat és az ebből következő labdavesztéseket gyors játékkal lehet kivédeni, erre kell figyelni a második meccsen.

A mérkőzés után Tomiszlav Szivics, a Diósgyőr vezetőedzője is elmondta, egyértelműen csapata fölé nőtt a Krasznodar.

– Tudtuk a meccs előtt is, hogy nagy a különbség a két csapat között – mondta Tomiszlav Szivics. – Az első félidőben taktikailag megfelelően teljesítettünk, amit terveztünk, azt végre is hajtottuk. Különbség akkor is volt a csapatok között, de gólokat a semmiből kaptunk, két egyéni hiba után. Egy ilyen csapat ellen élmény volt, hogy lehetőséget kaptunk, és felmérhettük magunkat, hogy jelenleg hol tartunk. Látszik a különbség, de gratulálok a csapatomnak, mert százszázalékosan odatettük magunkat. Kettő-egynél még reménykedtünk, de azt látni kell, hogy ha nem vesszük figyelembe a minőségi különbséget, erőben akkor is jobb volt az ellenfél, amely az utolsó húsz percben esélyt sem adott nekünk. A kapussérülés miatt sem tudtunk cserélni a hajrában. A félidőben megpróbáltuk, amit csak lehetett: két támadó érkezett két védekező játékos helyére, de egy ilyen csapat ellen nagyon nehéz játszani. Ez egy lecke, amiből lehet építeni. Innentől kezdve viszont a magyar bajnokságra koncentrálunk.

Súlyosnak tűnik a kapus sérülése

Ahogy azt tudósításunkban is említettük, az addig kiválóan védő Antal Botondot sérülés miatt kellett lecserélni a mérkőzés nyolcvanadik percében.

A klub honlapjának beszámolója szerint Dr. Forgács Alfréd, a DVTK csapatorvosa a helyszínen részleges külbokaszalag-szakadást diagnosztizált, amit a pénteki röntgenvizsgálat után tud megerősíteni.

Olvasói sztorik