NB I

Böde mesterhármasával nyert a Fradi

A Ferencváros 3-1-re győzött a Kecskemét otthonában az élvonal első fordulójában.
OTP Bank Liga, 1. forduló
Kecskeméti TE – Ferencvárosi TC 1-3 (0-1)
Kecskemét, 2500 néző. Játékvezető: Iványi
KTE: Tujvel – Botka, Karan, Varga R., Polyák – Patvaros, Eninful – N’Diaye (Novák Cs., a szünetben), Szavics (Balázs Zs., 63.), Kitl – Pavicsevics (Gréczi, a szünetben). Edző: Bekő Balázs
FTC: Dibusz – Dilaver, Mateos, Pavlovics, Bönig – Gyömbér, Kukurozovics (Nagy D., 69.) – Somalia (Nalepa, 83.), Gera (Lauth, 63.), Busai – Böde. Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Kitl (62.), illetve Böde (25., 76., 85.)
Kiállítva: Pavlovics (92.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kecskeméten kezdte a bajnoki szezont a Ferencváros, amely a máltaiak elleni nehézkes továbbjutás után a horvátok elleni kieséssel a maga részéről letudta az Európa Liga-selejtezőbeli szereplést, tehát volt mit feledtetnie… A csütörtöki visszavágóhoz képest Gera Zoltán bennmaradt a kezdőcsapatban, Böde Dániel pedig bekerült. A házigazda alföldiek soraiban négy új játékos – köztük három fiatal – is helyet kapott.

A várakozásoknak megfelelően a Fradi mezőnyfölényével kezdődött a meccs, de komoly helyzet egy ideig nem alakult ki. A nyolcadik percben Gera Zoltán ollózott a tizenhatoson belülről, de a hárítás nem okozott gondot Tujvel kapusnak. A 14. percben N’Diaye kerülhetett volna nagy helyzetbe a kapu előtt, de Szavics beadása rendkívül pontatlanra sikeredett. Az ellenakció végén hasonló volt a figura: Gera érkezett remek ütemben, de Böde beívelését nem érhette el. A 24. percben Dilaver lőtt kecsegtető helyzetben a kapu mellé.

A kecskemétiek ritkán jutottak el az FTC kapujáig, és akkor sem tudtak számottevő veszélyt teremteni. A 25. percben Patvaros lépett ki három védő között, de gyámoltalanul Dibusz kezei közé emelt. Az ellentámadás végén Gera leheletfinom passzát Böde az ötös vonaláról a hálóba bombázta (0-1). A 29. percben Kukuruzovics körülményeskedett egy kicsit, majd 18 méterről lőtt, Tujvel vetődve védett. A továbbiakban is a Ferencváros kezdeményezett, Busai Attilának volt hervatag kísérlete, de komoly veszély a szünetig már nem alakult ki.

A szünetben kettőt cserélt Bekő Balázs, a KTE edzője, ezzel újabb két fiatal magyar játékos lépett pályára. Az újrakezdés után Böde került nagy helyzetbe, de Tujvel röplabdás alkarérintéssel védeni tudott. A 49. percben egy szabadrúgás után a középre visszafejelt labdát Dilaver lőtte rá, de a hazaiak blokkolták. Az 54. percben Busai lapos beadása elsuhant középen Böde lába előtt, a túloldalon pedig Novák Csanád lövése a kapufáról pattant ki. Sokkal bátrabban fociztak a hazaiak a második félidőben, mint korábban, és meg is született az egyenlítőgól: a 62. percben Novák beadásába Dibusz csak beleütni tudott, Kitl Miklós reflexmozdulattal lőtt, és a menteni igyekvő Bönig már csak beljebb segíteni tudta a labdát a hálóba (1-1).

A folytatásban Balázs Zsolt remek átadása után Novák Csanád ziccerét védte Dibusz. A Fradi rohamozott, mert ismét vezetést akart szerezni, de a kecskemétiek is támadásban maradtak: a 76. percben Polyák szabadrúgását Dibusz kiütötte, az ellentámadás végén Lauth ívelte Böde felé a labdát, ő pedig védhetetlenül a kapuba fejelt (1-2). Ezután Nagy Dániel lövését védte Tujvel. A 83. percben Lauth is a hálóba talált, de a játékvezető lökést látott Böde Dánielnél, ezért nem adta meg a gólt. A 85. percben ismét Böde tört kapura, Karan megbotlott és elesett, így a Fradi csatára zavartalanul vezethette Tujvelre a labdát, majd megszerezte harmadik gólját (1-3).

A 92. percben Mateo Pavlovics megkapta második sárga lapját, ezért kiállították. Esemény tehát maradt a legvégére is, de több gól már nem született, Böde mesterhármasával a Fradi 3-1-re győzött idegenben.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:

Az első félidő nagyon unalmasra sikeredett, kicsit mérges is voltam, hogy ilyen meccset kell nézünk. A második felvonás magyar viszonylatban kimondottan jó volt. Nagyon tetszett a KTE felállása, hiszen hatan is fiatalabbak huszonkét évnél a kezdőből, a végén pedig már nyolcan voltak. Sajnos sok technikai hibát, gyenge játékot mutattak be a hazaiak. Ha védekezésre és kontrákra rendezkedtek be, akkor nem értem Pavicsevics kezdőbe állítását, hiszen ehhez nem ő a megfelelő ember, és ez rá is nyomta a bélyegét az első felvonásra.

Nagy ferencvárosi fölénnyel indult a találkozó, Gera ollózó mozdulata nagyon szép volt, régen az ilyenekért jártak meccsre az emberek. Sok mérkőzésről éppen ezek hiányoznak mostanság. Gera gólpassza és Böde első találata is szép volt. A kecskeméti cserék megváltoztatták a játék képét a szünet után. Volt négy-öt perc, amikor azt hittem, a KTE megszerzi a győzelmet. Felpörögtek, és nagyon jó húsz percet produkáltak, eldönthették volna a meccset.

Böde Dániel góljaival, helyzetkihasználásával, játékával azonban jobb volt a Ferencváros. A második találata is nagyon szép volt, a harmadik viszont komikus, hiszen a befelé védekező játékos összeesett előtte. Összességében a Fradi győzelme megérdemelt, mert többet támadott, és labdabirtoklásban is jobban teljesített, de benne volt, hogy adott esetben a hazaiak megverik a Ferencvárost. Sokkal magasabb az FTC játékosainak piaci értéke, de volt olyan időszak, amikor ezt nem lehetett észrevenni.

A Fradi vendégjátéka évtizedeken át telt házakat vonzott vidéken, most viszont üres szektorokat láttam a lelátón. Ez a hetvenes-nyolcvanas években elképzelhetetlen volt.

Kitl lett a legfiatalabb kecskeméti

Kitl Miklós a felkészülési meccsek során rendre lehetőséget kapott Bekő Balázstól, sőt a Békéscsaba ellen gólt is szerzett. A KTE ifjú középpályásával nyáron kötöttek profi szerződést, és a Fradi ellen máris bemutatkozott az NB I-ben, ezzel ő lett a klub történetének legfiatalabb debütálóját. Június 1-jén töltötte be 17. életévét, ezzel ő az élvonal jelenlegi mezőnyének legfiatalabb pályára lépő játékosa, és immár legfiatalabb gólszerzője is – írja a KTE honlapja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik