NB I

Piros lappal és potyagóllal kezdett az újonc

A Dunaújváros PASE 3-0-ra kikapott a Bp. Honvéd otthonában az élvonal első fordulójában.
OTP Bank Liga, 1. forduló
Bp. Honvéd – Dunaújváros PASE 3-0 (0-0)
Bozsik-stadion, 800 néző. Játékvezető: Farkas Á.
Honvéd: Kemenes – Ikenne-King, Ignjatovics, Alcibiade, Sundas (Fejes J., 59.) – Godoy, Vécsei (Hidi, 86.), Nagy G., Holender – Job, Youla (Traoré, 92.). Edző: Pietro Vierchowod
DPASE: Milinte – Villám, Szekeres A., Gavrics, Csehi T. – Jakab D., Lázár Zs., Petneházi, Pascua (Sóron, 88.) – Böőr (Kocsis G., 61.) – Godslove (Perics, 81.). Edző: Dobos Barna
Gólszerzők: Holender (75.), Youla (86.), Traoré (94.)
Kiállítva: Villám (26.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kispesten kezdte a szezont az újonc Dunaújváros, amelynek kezdőcsapatában a nyáron igazolt játékosok közül csak hárman kaptak helyet. A hazaiaknál mindössze három magyar volt a pályán a sípszó pillanatában – ez még akkor is rendkívül szomorú, ha hozzátesszük, hogy a külföldiek közül Holender és Sundas is a Magyar Futball Akadémián nevelkedett.

A nagy hőség rányomta bélyegét a meccsre, amelyen a szorgalmas mezőnymunkán kívül sokáig semmi említésre méltó nem történt. A kilencedik percben Böőr Zoltán lőtt a kapu mellé. A 13. percben Youla lövését védte Milinte, majd szintén Youla indult meg a kapu felé, az újvárosiak kapusa kivetődve mentett. A hazaiak légiósa feldobta magát a tizenhatoson belül, a játékvezető nem adott büntetőt, de sárga lapot sem… A 19. percben egy kispesti szöglet után a menteni igyekvő Lázár Zsolt izomból fejbe rúgta az alapvonali asszisztenst.

Négy perccel később Holender lefutotta Szekeres Adriánt, betört a tizenhatoson belülre, majd a kapufa mellé lőtt. A túloldalon egy gyors kontra végén Pascua lőtt kecsegtető helyzetben a kapu mellé. Némileg felpörgött a meccs: a 25. percben Youla lőtt az oldalhálóba. Újabb egy perc elteltével Villám Balázs megrúgta Filip Holendert, és mivel a mozdulat nem a labdára irányult, a játékvezető kiállította. A 32. percben az emberhátrányban játszó DPASE veszélyeztetett: Böőr remek beadását Pascua értékesíthette volna, azonban átlépte, Petneházi elől pedig Nagy Gergő felszabadított. A másik kapu előtt Holender lőtt fölé. A szünet előtt Youla veszélyes lövése pattant szögletre.

A kiállítás előtt nem lehetett észrevenni, melyik csapat az újonc az élvonalban; emberelőnyben már némileg többet támadott a Honvéd, de gól nem született.

A fordulás után Jakab Dávid lőtt a kapu mellé. Az 53. percben Youla passzát Vécsei lőtte kapura, de Gavrics fejjel szögletre mentett. A 67. percben Holender két csel után éles szögből laposan beadta a labdát, de Milinte megfogta, majd a következő támadás végén Youla lőtt a kapufa mellé. A 72. percben Youla beívelését a kecsegtető helyzetben lévő Holender nagyon melléfejelte. Egyre nyomasztóbbá vált a fővárosiak labdabirtoklási fölénye, de úgy tűnt, soha nem fognak gólt lőni, mert elöl nincs minőségi emberük. Három perccel később azonban megszületett a Honvéd gólja: Fejes János hajszálpontos beadását Holender fejelte kapura, a labda Milinte Árpád hóna alatt vánszorgott a hálóba (1-0).

A 77. percben Youla majdnem növelte a kispestiek előnyét, de ötméteres próbálkozását Milinte vetődve hárította. Tíz perccel később egy dunaújvárosi szabadrúgás után Kemenes Szabolcs villámgyorsan indította Youlát, aki leheletfinoman átvette a labdát, majd a hálóba lőtt (2-0). A legvégén a frissen beállt Traoré elvitte Gavrics és Milinte mellett is a labdát, majd elegánsan a hálóba lőtt (3-0). A második felvonásban lassan, de biztosan került mezőnyfölénybe a házigazda, amely végül egy potyagóllal megnyerte a gyenge iramú és színvonalú mérkőzést. A vendégek számára a korai kiállítással elszállt a pontszerzés lehetősége.

De ki az a Gyula?!

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Gyimesi László, a Bp. Honvéd egykori válogatott játékosa, a KLTE elnöke értékelte:

Azért szép ez a játék, mert lehet hetven percig fanyalogni egy csapat játékán, de ha jön egy-két egyéni megmozdulás, amivel máris három-null, akkor úgy megy haza az ember, hogy nyertünk, és milyen jók voltunk. Az első gólt nem kommentálnám, azt majd a dunaújvárosiak megbeszélik az öltözőben. A második találat előtti akció Kemenes ragyogó indításából indult, és kellett hozzá Gyula remek egyéni megoldása. Youlát így becézik a szurkolók, ami azt jelenti, hogy máris befogadták, elismerik és szeretik. Aztán ahogy Traoré beszállt, az is olyan klasszismegoldás volt, amire csettint az ember, és elfelejti, hogy hetven percig azon gondolkodott, hogy elkapcsolja-e a tévét.

Remélem, játékban lesz előrelépés Kispesten, mert ezúttal nem tudnék kiemelni erényeket – a két csatár egyéni megoldásán kívül –, amelyek miatt azt mondanám, hogy összeállt a csapat. Érdekes mérkőzés volt, de a három-null és a három pont a fontos, hiszen két hét múlva már senki nem fog emlékezni a mutatott játékra. Emberelőnyben sem lehetett parádés támadásokat látni – amiket én mindig hiányolok, pláne hazai pályán. Mentek előre, mondván: majd csak találnak egy gólt, és találtak is. A Dunaújvárosban nem éreztem azt az erőt, ami akár egy pont megszerzésére elegendő lett volna.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik