NB I

Egy góllal és három ponttal rajtolt az Újpest

A lilák rendkívül eseménytelen meccsen 1-0-ra nyertek a Haladás otthonában az első fordulóban. Képgalériával!
OTP Bank Liga, 1. forduló
Szombathelyi Haladás – Újpest FC 0-1 (0-0)
Szombathely, 3000 néző. Játékvezető: Solymosi
Haladás: Rózsa – Schimmer, Devecseri, Dvorschák, Katona M. – Iszlai (Jancsó, 69.), Szakály A. – Nagy O. (Városi, 59.), Radó, Halmosi – Zamostny (Varga G., a szünetben). Edző: Artner Tamás
Újpest: Balajcza – Vadász (Nagy J., 65.), Heris, Litauszki, Andrade – Nagy G., Vasziljevics, Balogh B. – Simon K. (Forró, 92.), Mboma (Szuljics, 61.), Sztaniszavljevics. Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerző: Szuljics (83.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Haladás kezdőcsapatának négy tagja, Nagy Olivér, Dvorschák Gábor, Katona Máté és Zamostny Balázs is játszott korábban Újpesten, a vendégek közül Nagy Gábor egy szezon kivételével eddig csak a szombathelyiek színeiben focizott. A hazaiak közül Fehér Zoltán eltiltás, Németh Márió és Medgyes Zoltán az U19-es Európa-bajnokság, Gyurján Bence pedig sérülés miatt hiányzott, a lilák közül Kabát Péter nem játszhatott egészségügyi okok miatt.

A 18. percig szinte semmi komoly eseményt nem történt, akkor viszont Radó András veszélyes beadását kellett kiütnie Balajcza Szabolcsnak, mert középen Nagy Olivér és Halmosi Péter is gólra éhesen érkezett. Ezután ismét mezőnyjáték következett, a tizenhatoson belülre ritkán keveredtek a játékosok. Akár hiszik, akár nem: az első felvonás komoly kapura lövés nélkül ért véget! Ígéretes beívelések, gyenge fejesek adódtak, de semmi veszélyes…

Az 57. percben végre megtört a jég: egy hazai kis szögletet követően Halmosi csavart kapura veszélyesen, a másik oldalon pedig Mboma lőtt ravaszul, Rózsa Dánielnek szerencséje volt, hogy a labda néhány centivel elsuhant a keresztléc fölött. A 75. percben Varga Gábor kísérlete ment fölé. Kósza egyéni akciók következtek ezután is, de mindenki mellé vagy fölé lőtt.

Egyáltalán nem volt benne a játékban a gól, ami ennek ellenére mégis megszületett: a 83. percben Szuljics két szép csel után, Rózsa mellett a hálóba lőtt (0-1). Egy perccel később az Újpest légiósa ismét betalálhatott volna, de ezúttal nagy nehezen szerelni tudták. A hazaiak hosszú előreívelésekkel próbálkoztak, hátha összejön az egyenlítés, de nem jött. A 87. percben Halmosi Péter lőtt mellé. A szombathelyiek az előző szezon végén a Paks és a Ferencváros ellen is 1-0-ra kikaptak hazai pályán, ez a rossz sorozat most folytatódott.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori válogatott játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Ez a meccs azért sikeredett ilyen gyengére és nézhetetlenre, mert egyik csapatnak sem volt eleje. Radó András egyedül nagyon kevés, a másik oldalon Mboma szintén. Ha egy csapat támadójátékának nincs vége, akkor ilyen unalmas lesz a meccs, teljesen mindegy, hogy a mezőnyben hogyan passzolgatnak, illetve milyen a kapus, a védelem és a középpálya. Ha erősebben fogalmaznék, azt mondanám: minkét csapatnak komoly nehézségei lesznek. Erre a játékra kevesen mondják, hogy nézőcsalogató, ez inkább elijeszti az embereket, mint vonzza.

Elsősorban nem a játékosokat bántom, hanem a tulajdonost, illetve a menedzsmentet nem értem: hogy lehet az edzőket ilyen kiszolgáltatott helyzetbe hozni, hogy ilyen kerettel kell nekiindulniuk a szezonnak? Az újpestiek azzal tudtak nyerni, hogy a két írástudó játékosuk gyönyörűen kivitelezett egy akciót a tizenhatoson belül. Az Újpest dicsérete, hogy nagyon szépen kivették a játékból a Haladás egyetlen veszélyes emberét, Radó Andrást. Nem szabad áltatni egyik szurkolótábort sem – van munka bőven mindkét oldalon, hogy eredményesek legyenek, függetlenül attól, hogy az Újpest behúzta ezt a meccset. Ebből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, hiszen komoly helyzetet nem igazán dolgoztak ki. Elsősorban nem idő kell Szombathelyen és Újpesten a fejlődéshez, hanem néhány minőségi futballista.

Olvasói sztorik