NB I

Döntetlen a bajnokok rangadóján

Az újonc Nyíregyháza és a címvédő Debrecen 1-1-es mérkőzésével kezdetét vette az új bajnokság.
OTP Bank Liga, 1. forduló
Nyíregyháza Spartacus – Debreceni VSC-TEVA 1-1 (0-1)
Nyíregyháza, 4000 néző. Játékvezető: Kassai
Nyíregyháza: Balogh J. – Jánvári, Rubus, Spitzmüller, Póti – Huszák (Abdouraman, a szünetben), Szokol, Pekár, Rezes (Sándor I., 76.) – Bajzát, Koller (Pákolicz, 60.). Edző: Csábi József
DVSC: Polekszics – Ludánszki (Damahou, 67.), Morozov, Vadnai, Lázár P. – Brkovics, Zsidai, Bódi (Szakály P., 55.), Ferenczi J. – Tisza T. (Mihelic, 63.), Seydi. Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Pekár (tizenegyesből 73.), illetve Seydi (39.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Keleti rangadóval vette kezdetét az élvonal új idénye: az újonc Nyíregyháza a bajnoki címvédő Debrecent fogadta. A vendégek a Bajnokok Ligája-selejtezők közepette némileg tartalékos összeállításban léptek pályára. A Spartacus színeiben két olyan játékos szerepelt – Spitzmüller István és Rezes László –, aki hosszú ideig a DVSC-t erősítette, és csak a közelmúltban került a szomszédos megyeszékhelyre, de régebben Bajzát Péter, Huszák Tamás és Balogh János is szerepelt a Lokinál. A Debrecenből kölcsönadott Szécsi Márk nem játszhatott a hazaiaknál, és a legújabb igazolás, a szerb Zoran Kosztics sem volt benevezve.

Bár a debreceniek idegenben játszottak, de nagyon jól ismerik a nyíregyházi környezetet, hiszen korábban számos nemzetközi meccsüket rendezték itt. Komoly különbség a két együttes között, hogy a nyírségiek nem nyertek meccset a felkészülés során, a DVSC viszont már egy sikeres nemzetközi kupapárharcon is túl van.

Rögtön magához ragadta a kezdeményezést a Debrecen: előbb Brkovics lövését kellett vetődve védenie Balogh Jánosnak, majd Bódi Ádám találta el a keresztlécet. A folytatásban némileg kiszabadult a szorításból a házigazda, el is jutott ellenfele kapujáig, ám számottevő helyzetet nem alakított ki. A vendégek újult erővel támadtak, Tisza Tibor lövését előbb Szokol Zsolt blokkolta, majd Balogh János védte, a 27. percben pedig Seydi pontos passzát Tisza néhány centivel a kapufa mellé lőtte.

A 38. percben Tisza fejelt a kapu mellé. Egy perccel később megtört a jég: egy hosszú előreívelést Seydi a tizenhatoson belülről magabiztosan a hálóba lőtt (0-1). A túloldalon Bajzát egyenlíthetett volna, de Morozov bevetődve szögletre mentett.

A szünet után Bódi lövését fogta Balogh János. A másik kapu előtt Bajzát adott kiváló passzt Pekár Lászlónak, aki középről, hat méterről csúnyán a kapu fölé bombázott. Ezután Rezes László tökéletes szabadrúgását Polekszics vetődve, nagy bravúrral kiütötte. Az 57. percben Seydi átadását Tisza lőtte kapura, de Balogh reflexmozdulattal hárított. A Spartacus védelme a második félidőben is meglehetősen bizonytalan volt, de előrefelé sokkal aktívabb volt a csapat, mint az első felvonásban.

A 67. percben Bajzát megharcolt a labdáért – szabálytalannak tűnt –, majd középre passzolt, ahol a nagy helyzetben lévő Pákolicz Dávid a kapu fölé lőtt. A 72. percben Kassai Viktor úgy látta, hogy Zsidai László buktatta Abdouramant a tizenhatoson belül, ezért – vitatható – büntetőt adott, amit Pekár László magabiztosan értékesített (1-1). A túloldalon Ferenczi János kísérletét védte Balogh. A nyolcvanadik percben kecsegtető helyről végzett el szabadrúgást a Nyíregyháza, de Sándor István lövése néhány centivel fölé szállt. Nem sokkal később Bajzát, Pákolicz volt a labda útja, majd az akció végén Pekár lőhetett, de célt tévesztett.

A győzelemre hajtottak az újonc hazaiak, és egy villámgyors kontra végén újabb gólt szerezhettek volna, de Bajzát remek átadását Pekár nem tudta jól átvenni, pedig egyedül törhetett volna kapura. A 88. percben Seydi lőtt a keresztléc fölé. A remek iramú, eseménydús, izgalmas idénynyitón 1-1-es döntetlen született.

– Újra olyan hangulat volt, ami már nagyon hiányzott, végre ismét bajnoki mérkőzésen játszhatott a Nyíregyháza a Debrecennel – mondta a Rangadó.hu szakértője, Szatke Zoltán, a Nyíregyháza korábbi kiváló játékosa, jelenlegi utánpótlásedzője. – Két ellentétes félidőt láthattunk, az elsőben többet birtokolta a labdát a DVSC, de a mieink masszívan védekeztek. Ettől függetlenül volt két-három nagy lehetőségük a vendégeknek, majd jött az a hiba, amiből megszerezték a vezetést. Más mentalitású, akaratban erősebb Nyíregyháza játszott a szünet után, és megérdemelten egyenlített. Előfordulhatott volna, hogy a csapat győztesen hagyja el a pályát, de nyitánynak ez is megfelelő volt. Lüktető, nagy küzdelmet hozó mérkőzést láthattunk. Nem lehet tudni, mire lehet képes a Szpari a folytatásban, mert minden meccs más. Ez a teljesítmény most erre a döntetlenre volt elég. A Debrecen elleni rangadón játszani teljesen más, mint a többi találkozó. A rajt jól sikerült, kíváncsian várom a folytatást.

Olvasói sztorik