NB I

Gera vereséggel tért vissza a Fradiba

A Ferencváros 3-1-es összesítéssel esett ki az Európa Liga második selejtezőköréből a horvát Rijeka ellen.
Európa Liga, selejtező, 2. forduló, visszavágó
Ferencvárosi TC – HNK Rijeka (horvát) 1-2 (0-2)
Puskás-stadion, 5200 néző. Játékvezető: Valeri (olasz)
FTC: Dibusz – Nalepa (Kukuruzovics, 65.), Mateos, Pavlovics, Bosnjak – Somalia, Dilaver, Gyömbér, Ugrai (Busai, 79.) – Gera (Böde, 61.) – Lauth. Edző: Thomas Doll
Rijeka: Vargics – Tomecsak, Szamardzsics, Leskovics, Leovac – Brezovec, Jugovics – Jajalo (Kvrzics, 69.), Kramarics (Zlomislics, 59.), Sharbini (Mitrovics, 87.)– Krsztanovics. Edző: Matjaz Kek
Gólszerzők: Ugrai (tizenegyesből 66.), illetve Krsztanovics (tizenegyesből 19.), Szamardzsics (37.)
Kiállítva: Krsztanovics (54.)
Továbbjutott: Rijeka, kettős győzelemmel (3-1)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egy-nullás hátrányból várta a Rijeka elleni Európa Liga-selejtező visszavágóját a Ferencváros. A magyar együttes kezdőcsapatában nagy visszatérőt köszönthetett a Puskás-stadion közönsége: a nyáron hazatérő Gera Zoltán is ott volt a pályán a sípszónál.

Óvatosan kezdtek a csapatok: a Fradi igyekezett magához ragadni az irányítást, míg a horvát ellenfél biztos védekezésből próbálkozott támadásépítéssel. Nem igazán kerültek helyzetbe a csapatok, főleg pontrúgások után alakult ki veszély. Egy ilyen lehetőséget követően került nagyon közel a gólszerzéshez a Rijeka: Brezovec tekert kapura egy szögletet, a rövid saroknál csak a kapufa állta útját a labdának.

A 19. percben Mateos csúszott el a büntetőterületen belül szerelés közben: a Fradi védője az esés után kézzel tartotta meg a labdát, így a játékvezető azonnal tizenegyest ítélt. A labda mögé Ivan Krsztanovics állt, és nem hibázott (0-1).

Nem vettek vissza a tempóból a horvátok, a Ferencváros továbbra is csak kereste a támadási lehetőségeket. A 27. percben Kramarics tornáztatta meg Dibusz Dénest, majd Brezovec lőtt távolról. A 37. percben eldőlt a párharc: Brezovec szögletét a berobbanó Miral Szamardzsics fejelte a hosszú sarokba (0-2).

A 42. percben jegyezhettük fel a párharc első ferencvárosi kapura lövését: Mateos középre tartó szabadrúgását ölelte magához Vargics kapus. Két perccel később Somalia is veszélyeztetett, de közelről leadott fejese elkerülte a kaput.

Az ötvenedik percben Mateos felé szállt egy szabadrúgás, a Fradi védője azonban lyukat rúgott, így oda lett a lehetőség. Az 54. percben Krsztanovics egy ütés után megkapta második sárga lapját, így a Ferencváros emberelőnyben folytathatta a találkozót.

A 64. percben Böde Dániel próbálta átgyötörni a labdát a horvát védelmen: szólója végén Szamardzsics buktatta, ez is büntető! A tizenegyest Ugrai Roland az elvetődő kapus mellett a kapu közepébe lőtte (1-2).

Négy perccel később Ugrai is megpróbálkozott egy eséssel a büntetőterületen belül, ám őt nem találta el a védője – ezt a bíró is látta, így kifelé járt szabadrúgás. A hetvenedik percben Dibusz Dénes hatástalanított egy középre tartó horvát lövést. A 76. percben Kukuruzovics próbálkozott húsz méterről, de gyenge lövése elkerülte a kaput.

Egy perccel később 17 méterről járt szabadrúgás a Fradinak: Ugrai jó erővel lőtt kapura, de Vargics kiütötte a középre tartó labdát. A hajrában csökkent a Ferencváros lendülete, így bár mezőnyfölényben játszott, komoly helyzetet nem alakított ki. A végén még Böde lőtt fölé 15 méterről; maradt az 1-2, ezzel a Fradi kettős vereséggel búcsúzott az Európa Liga második selejtezőkörében a horvát HNK Rijeka ellen.

A találkozót a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Az egyik legnagyobb csalódás számomra a mai meccsen az volt, hogy Magyarország egyik legnépszerűbb csapatában összesen négy magyar játékos kapott szerepet kezdőként. Sokat mondják, hogy a magyar játékos drága, de erre ne hivatkozzunk, neveljünk ki hazai tehetségeket! A Ferencváros harcos, de nem szép játékkal harcolta ki a bronzérmet a bajnokságban, így indulhatott az Európa Ligában. Meglepett, hogy milyen kevés néző volt kíváncsi a csapatra, és az első félidő játékát sem értettem. Thomas Doll vezetőedző azért van itt, hogy jó döntéseket hozzon a kispadon.

A Fradi négy-kettő-három-egyes felállásban kezdett, de ezen a tizenegyes után sem változtatott. A kiállítás után Böde állt be, jól szállt be, de őt már az első gól után be kellett volna állítani. Gera lecserélését is hibának tartom, fent kellett volna maradnia Bödével, így hatékonyabb lehetett volna elöl a csapat. Doll folyamatosan magyarázza, hogy miért tart ott a magyar foci, hogy mik a hibák. Ez a Rijeka viszont így is verhető lett volna, akár tizenöt-húszezer néző előtt. Azonban a mutatott játék miatt sem jönnek a nézők a Fradi-meccsekre, és ezen a sok ismeretlen légiós sem javít.

A kiállítás után felpörgött a Fradi, de ott sem láttam azt a csapatot, amit szerettem volna. A Ferencvárosnál minden félévben csapatot építenek, nem értem, miért nem lehet ezt egy hosszabb folyamat során véghezvinni, türelmesen végigcsinálni. Összességében elmondható, hogy a Rijeka megérdemelten jutott tovább a gyengébb teljesítményt nyújtó Ferencváros ellen.

A Fradi vezetőedzője, Thomas Doll értékelése ide kattintva olvasható!

Olvasói sztorik