NB I

Eltűnőspray a magyar élvonalban is

Jól vizsgázott a brazíliai világbajnokság egyik legszembetűnőbb játékvezetői újdonsága.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az argentin találmány célja, hogy segítse a bírókat a szabadrúgások esetén a sorfal pontos helyének kijelölésében, és az előírt távolság betartatásában.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek Testülete (IFAB) 2012. március 5-én a nagy-britanniai Surreyben tartott 126. ülésén fogadta el a jelölő használatát, és engedélyezte a szövetségek számára annak igény szerinti felhasználását. Az új eszközzel kapcsolatos tapasztalatok szerint az alkalmazás előnyei a következők: hatékonyabban tudja érvényre juttatni a játékvezető a szabályok által előírt kilenc méter távolság betartását a szabadrúgások esetén.

Az eltűnőspray szerves része lesz a sportszerűségnek, mivel annak használatával elkerülhetőek a játékosok és a játékvezetők közötti konfrontációk. Rövidebb idő alatt végezhető el a szabadrúgás, így hosszabb lesz a tényleges játékidő. Az eszköz alacsony piaci ára lehetővé teszi alkalmazását az alsóbb osztályú mérkőzéseken is.

Az MLSZ és a JB eltökélt azon újítások alkalmazását illetően, melyekre a labdarúgás játékszabályai lehetőséget biztosítanak, és mindemellett segítik, megkönnyítik a játékvezetők feladatát. A pénteken kezdődő OTP Bank Ligában először Kassai Viktor alkalmazhatja a vanishing sprayt – írja az MLSZ honlapja.

Olvasói sztorik