NB I

Idegenben szerzett előnyt a Diósgyőr

A DVTK a bolgár Litex Lovecs otthonában nyert 2-0-ra az EL-selejtező második fordulójának első meccsén.
Európa Liga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés
Litex Lovecs (bolgár) – Diósgyőri VTK 0-2 (0-0)
Lovecs, 1000 néző. Játékvezető: Panayi (ciprusi)
Lovecs: Vinícius – Bodurov, Mendy, Bozsikov, Popov – Boumal (Rumenov, 60.), Jordán, Vajushi, Zlatinov – Asprilla (Cvetanov, 82.), Kossoko (Cvetkov, 77.). Edző: Krasimir Balakov
DVTK: Antal B. – Okuka, Debreceni, Kádár, Huszics – Egerszegi, Elek Á. – Gosztonyi (Grumics, 59.), Barczi (Bognár I., 50.), Németh M. – Bacsa (Marjanovics, 78.). Edző: Tomiszlav Szivics
Gólszerzők: Németh M. (83.), Grumics (90.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bolgár Litex Lovecs otthonában folytatta Európa Liga-szereplését a Diósgyőr. A magyar együttesből William Alves sérülés miatt maradt ki, rá nem számíthatott Tomiszlav Szivics a második selejtezőkör első mérkőzésén.

Rögtön az első percben veszélyeztetett a hazai együttes: Danilo Asprilla lövését Antal Botond lábbal védte. Másodpercekkel később egy szabadrúgás után Vajushi lőtt alig mellé. Öt perccel később Asprilla adott középre, Wilmar Jordán azonban elvétette a kaput – derül ki a DVTK Twitter-oldalának tudósításából.

A hetedik percben jutott legközelebb az ellenfél kapujához először a Diósgyőr: Gosztonyi András szabadrúgását Vinícius öklözte a mezőnybe. A 14. percben Barczi Dávid kapott remek labdát, ám a bolgárok kapusa figyelt, és elcsente a meginduló támadó elől. Két perccel később ismét Antal védett, ezúttal is lábbal hatástalanított egy bolgár próbálkozást. A 18. percben is a magyar kapust tesztelték: Bozsikov lövése sem okozott gondot.

A csapatok több figyelmet szenteltek a védekezés megszervezésére, így a következő helyzetre közel negyed órát kellett várni: a 31. percben Kossoko védője szorításában ziccerből lőtt fölé. A 38. percben Gosztonyi szöglete után egy hazai játékosról pattant kapu mellé a labda. Az újabb szögletet ezúttal Egerszegi Tamás fejelte nem sokkal mellé. A félidő hajrájában a DVTK hagyta ki a meccs addigi legnagyobb helyzetét: Gosztonyi lövése jött ki a kapusról, Egerszegi vette le, majd megcélozta a kaput, de egy védő tisztázott a gólvonal előtt.

A második félidő DVTK-helyzettel indult: Barczi lőtt öt méterről fölé. Három perccel később Jordán vette célba a kaput, de Antal Botond magabiztosan ölelte magához a labdát. Az 54. percben Gosztonyi szabadrúgása ment nem sokkal mellé, majd a másik oldalon Jordán lövése kerülte el a diósgyőri kaput.

Az 57. percben Kádár Tamás fejelt, de nem talált kaput. Tizenöt perccel később Kossoko közeli lövése ment fölé-mellé. Egyre inkább fáradtak a csapatok: a 81. percben Bodurov 28 méterről szánta magát lövésre, de nem találta el a kaput. Az ellentámadásból aztán megszerezte a vezetést a DVTK: Németh Milán első diósgyőri tétmeccsén rögtön góllal debütál, a szintén most bemutatkozó Bognár István keresztpasszát bevetődve váltotta gólra (0-1).

A hajrában szerzett gól döntőnek bizonyult: a Litex mindent egy lapra téve próbált egyenlíteni; a DVTK kihasználta, hogy fellazult hátul az ellenfél, és Miroszlav Grumics egy gyors kontra végén megduplázta az előnyt (0-2).

Kiváló hajrájának köszönhetően a Diósgyőr kétgólos előnyre tett szert idegenben, így kiváló előjelekkel várja a július 24-i, nyíregyházi visszavágót.

Edzői értékelések

Krasszimir Balakov, Litex: – Elnézést kérek minden szurkolótól a vereségért. Nagyon elégedett vagyok a játékunkkal, támadó focit játszottunk, sok helyzetet alakítottunk ki, amit nem elrontottunk, hanem egyszerűen nem volt szerencsénk. A DVTK egy nagyon masszív és okos csapat. A második félidőben visszaálltak és kontrából kihasználták két hibánkat. A visszavágóra talán már nem maradt esélyünk, de profik vagyunk, úgy utazunk Magyarországra, hogy bármi megtörténhet.

Tomiszlav Szivics, DVTK: – Nagyon jó mérkőzést játszottunk, szeretnék gratulálni a csapatomnak, mert fegyelmezetten tették a dolgukat. Most is azt mondom, hogy erős ellenfelet győztünk le. Tudtuk, hogy az elején nagyon jönni fog a Litex, de azt is, hogy a védelmük mögött van keresni valónk. Külön szeretném megköszönni a szurkolótábornak, hogy tizenöt órát utaztak Lovecsbe, és végig buzdítottak. Ez egy olyan érzés és élmény, amit nehezen tudok szavakba önteni. A visszavágót is nagyon komolyan kell venni, mert szép előnyt szereztünk, de azt is lehet látni, hogy nagyon veszélyes az ellenfél. Azt gondolom, ezt a lehetőséget már nem fogjuk kihagyni.

(forrás: dvtk.eu)

Olvasói sztorik