NB I

Rémálom az ETO Parkban

A Göteborg 3-0-ra kiütötte a Győri ETO-t az Európa Liga-selejtező második fordulójának első meccsén.
Európa Liga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés
Győri ETO FC – IFK Göteborg (svéd) 0-3 (0-1)
Győr, 2000 néző. Játékvezető: Abdula (ukrán)
Győr: Kamenar – Svec (Varga R., a szünetben), Had, Kamber, Dinjar – Kronaveter (Koltai, 57.), Pátkai, Windecker (Trajkovics, 58.) – Dudás, Rudolf G., Andrics. Edző: Horváth Ferenc
Göteborg: Sandberg – Barsmyr, H. Jónsson, Augustinsson, A. Johansson – Augustinsson, Mahlangu, Svensson, Vibe (Söder, 70.) – Smedberg (Lopes Silva, 80.), Larsson (Alansson, 87.). Edző: Mikael Stahre
Gólszerzők: Vibe (8.), Johansson (56.), Mahlangu (83.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Csütörtök este a Győri ETO is megkezdte szereplését az Európa Ligában – a svéd Göteborg csapatát fogadta hazai pályán a második selejtezőkör első mérkőzésén. Az ezüstérmes győrieknek védőproblémákkal kellett megküzdeniük a svéd bronzérmes ellen, hiszen Lipták sérülés miatt nem léphetett pályára, Lang Ádám pedig a találkozó előtt belázasodott, így Kamber lépett vissza egy sorral.

A svédek kezdték jobban a találkozót, az elején beszorult saját térfelére az ETO. A nyolcadik percben meg is lett az eredménye a vendégek fölényének, az elalvó védelmet Vibe törte fel a baloldalon, éles szögből leadott lövését Kamenár bravúrral védeni tudta, de a kipattanót kíméletlenül a léc alá vágta (0-1).

A kapott gól után kezdtek kicsit ébredezni a hazaiak, a 14. percben Rudolf Gergelyt buktatták a tizenhatos előterében, de Dinjar gyenge szabadrúgását könnyedén fogta a svéd hálóőr. Öt perccel később egy szögletre Kamber érkezett jól, fejese azonban egy védőről csak szögletre pattant. A 21. percben hatalmas egyenlítési lehetőség maradt ki: egy balról beadott labda a svéd védők között Pátkai elé került, de a válogatott középpályás tíz méterről kapásból centikkel fölé bombázott.

Az első félidő derekán felgyorsultak az események, előbb Vibe duplázhatott volna, de ezúttal nagy ziccerben kaput tévesztett. Egy perccel később Dinjar beadása egy svéd védőről Dudás elé pattant, aki azonban nagy helyzetben kicsit eltörte a labdát, ami így kapu fölé és mellé szállt. A játékrész második félidőben átvette a játék irányítását az ETO, a 34. percben Dudás lőtt húsz méterről mellé, öt perccel később Dinjar távolról próbálkozott, de Sandberg kapus a helyén volt. Az első félidő utolsó percében megint nagy győri lehetőség maradt ki: Pátkai parádés labdát ívelt a kapu elé érkező Kronaveter elé, aki viszont hat méterről kapásból fölé lőtt.

A második félidő első tíz percében nem sok minden történt, de az 56. percben szerencsés körülmények között növelni tudta előnyét a Göteborg: egy szöglet után után Larsson távoli lövésébe Johansson pont úgy tette bele a lábát, hogy Kamenar ne érhesse el, így a labda az ellentétesen vetődő győri hálóőr mellett a kapuba vándorolt (0-2).

Tíz perccel később ismét óriási győri ziccer maradt ki: Andrics kiváló beadása Rudolfot találta meg hét méterre a kaputól, a válogatott támadó azonban fölé lőtt. Az utolsó negyedórába lépve eléggé leült a meccs, a svédeknek megfelelt a kétgólos előny, a győriek pedig nem nagyon tudtak a vendégek kapujáig eljutni. A 83. percben a Göteborg eldöntötte a továbbjutást: a remekül futballozó Larsson kap lövésre egy labdát, ő azonban váratlanul a lövés helyett sarkazással helyzetbe hozta Mahlangut, aki 13 méterről a jobb alsó sarokba tüzelt (0-3).

Több gól már nem esett, így háromgólos hátrányból várhatja az ETO a svédországi visszavágót egy olyan meccs után, amit minden bizonnyal minél előbb szeretne elfelejteni Horváth Ferenc együttese.

– Két olyan csapatot láthattunk, amelyek közül az egyik a bajnokság közepén tart, míg a másik egy felforgatott társaság, aminek semmi nem jött be – kezdte Hajszán Gyula, a Rangadó.hu állandó szakértője, a Rába ETO egykori válogatott játékosa. – Az első félidőben három olyan kapáslövésük volt a győrieknek, amiből akár fordítani is lehetett volna. A második kapott gól után szétesett a csapat, és nem tudom, mikor kellett volna elkezdeni a felkészülést, de az látszódott, hogy még sehol sem tart az együttes, a Göteborg játékosai szinte azt csináltak a pályán, amit akartak. Arról nem is szeretnék semmit mondani, hogy egy nemzetközi kupameccsre kétezer ember látogat ki, ebben azért a tulajdonos is hibás, aki kijelenti, hogy utálja a győrieket. Kell néhány hét, hogy az ETO felpörögjön, összeálljon, és felvegye azt a bajnoki ritmust, ami remélhetőleg megint eredményt hoz. A nemzetközi kupa szerintem ennyi volt. Amikor kiderült a sorsoláskor, hogy a Göteborg lesz az ellenfél, akkor számomra eldőlt ez a párharc. Jó csapat, jó futballisták alkotják a keretüket és nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek, mint a győriek. Sok erős csapat edzőtáborozik most már rendszeresen a közelben, csak rajtunk múlik, hogy ilyen együttesekkel szemben mi is gyűjtsünk egy kis tapasztalatot… Nem akarok senkit bántani, de ez a párharc már a sorsolás pillanatában eldőlt.

Edzői értékelések

Horváth Ferenc, Győr: – Nem voltak kedvezőek az előjelek, hiszen az egész keretben három védőnk volt. Ilyen mérkőzésre nem lehet így kiállni. Tudtuk, hogy egy jó csapattal fogunk játszani, ahogy a korábbi mérkőzéseiket láttam. A lehetőségeink megvoltak, nemzetközi szinten három-négy helyzetet nem hagyhatunk ki. Sajnos nemzetközi porondon nincs meg az az önbizalom, amit itthon tudnak nyújtani a játékosok. Kishitűen játszunk, de ez az elmúlt húsz év magyar labdarúgás problémája.

Mikael Stahre, Göteborg: – Nagyon boldog vagyok az eredmény miatt. Nehéz játék volt idegenben, de a három-null óriási eredmény nekünk. Védelemben és támadásban is jól teljesítményt nyújtottunk. Szerénynek kell lennünk, hiszen kilencven perc még mindig hátra van, otthon is jól kell játszanunk.

(forrás: kisalfold.hu)

Olvasói sztorik