NB I

Az Újpest nyerte a Szuperkupát

Jó meccset játszott a Debrecen és az Újpest, de gól nem született, a tizenegyesek során a lilák voltak pontosabbak.
Szuperkupa-mérkőzés
Debreceni VSC-TEVA – Újpest FC 0-0 (tizenegyesekkel 4-5)
Puskás-stadion, 2000 néző. Játékvezető: Kassai
DVSC: Novakovics – Lázár P. (Sibide, 75.), Máté P., Mészáros N., Vadnai – Mihelic (Jovanovics, a szünetben), Bouadla, Varga J., Bódi – Kulcsár T. (Seydi, 30.), Tisza T. Edző: Kondás Elemér
Újpest: Balajcza – Forró, Heris, Litauszki, Vadász – Nagy G., Sztaniszavljevics (Nagy J., 86.), Vasziljevics, Balogh B., Szuljics (Mboma, 61.) – Simon K. Edző: Nebojsa Vignjevics

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bajnoki címvédő Debrecen és a kupagyőztes Újpest meccsével kezdetét vette a 2014–2015-ös magyar fociszezon. A Szuperkupa-meccs presztízse sajnos látszott a nézőszámon és az MLSZ hozzáállásán: tavaly még ötmillió forint járt a győztesnek, idén nulla… A Fradi csütörtöki nemzetközi kupameccsén alaposan feltúrták a Puskás-stadion gyepszőnyegét, amit a pénteki heves esőzés jelentősen eláztatott.

Apróbb sérülés miatt a debreceniek közül Szakály Péter, az újpestiektől pedig Kabát Péter hiányzott, bár utóbbi a kispadra azért leülhetett. A fővárosi csapatban több újonnan igazolt játékos is helyet kapott.

Jó iramban, lüktető játékkal, de veszélyes kapura lövések nélkül kezdődött a meccs. A 11. percben Vadász beadását Vasziljevics hat méterről a kapu fölé fejelte, ráadásul az asszisztens les miatt már jelzett… A huszadik percben Simon Krisztián remek beadását az őrizetlenül érkező Sztaniszavljevics nem érte el. A 23. percben Balogh Balázs középre ívelt labdáját Vasziljevics hat méterről a kapu fölé fejelte.

A 26. percben egy debreceni szabadrúgás után Tisza Tibor lőtt a kapu mellé. A túloldalon Szuljics lövését védte Novakovics. A folytatásban sem volt sok helyzet, de a zakatoló mezőnyjáték megmaradt. A 39. percben Forró Gyula távoli, jól helyezett lövését Novakovics vetődve védte. A másik oldalon Tisza kísérletét Balajcza kiütötte. A 42. percben egy szöglet után Heris megcsúsztatta a labdát, ami Litauszki elé került, de közvetlen közelről nem tudott a kapuba találni. Nem szabadult fel a DVSC kapuja, de a védők nagyot mentettek egy újabb veszélyes beívelés után.

A szünet után Bódi Ádám szabadrúgása ment a keresztléc fölé. Nem sokkal később Vadnai pontos beívelése után Seydi ollózott volna a tizenhatoson belül, de nem találta el a labdát. A folytatásban is több ígéretes lehetőséget alakítottak ki a debreceniek, Seydi kísérletét például Balajcza hárította. Az újpesti kapus Tisza újabb lövésénél is résen volt, és nagyot vetődve védett a 72. percben.

Hat perccel később egy újpesti szabadrúgás után Heris három méterről, remek helyzetből a kapu fölé lőtt. Az utolsó pillanatban Balogh Balázs remek indításával Simon lefutotta Vadnait, de nem tudta jól átvenni a labdát, ami így Novakovics zsákmánya lett.

A magyar Szuperkupa történetének második 0-0-s mérkőzését produkálták a csapatok, de panaszra nem igazán lehet okunk, mert eseménydús gól nélküli kilencven perc volt.

A tizenegyes-párbajt az újpestiek kezdték, Vasziljevics belőtte a magáét, Sidibe szintén (1-1).

Nagy János sem hibázott, Bódi Ádám viszont a kapu helyett az újpesti szurkolók szektorába bombázott (2-1).

Litauszki bebombázta, Jovanovics higgadtan belőtte (3-2).

Simon Krisztián a cseh Panenkát másolta, de Tisza Tibor sem rontott (4-3).

Balogh Balázs sorsdöntő lövését Novakovics kiütötte, és mivel a nagy visszatérő Varga József bevarrta, folytatódott a párbaj (4-4).

Heris értékesítette a magáét, és mivel Mészáros Norbert kísérletét Balajcza Szabolcs nagyszerű vetődéssel kiütötte (5-4), az Újpest nyerte a Szuperkupát!

– Nagyon örülünk, hogy rövid időn belül második trófeánkat is bezsebeltük – mondta Nebojsa Vignjevics, a győztes Újpest edzője. – Ez mind a szurkolóknak, mind a klubnak nagyon szép eredmény. Jó motivációs tényező lehet ez a következő idényre is, gratulálok a játékosaimnak, már csak azért is, mert a felkészülés még nem ért véget, még nem végeztük el a teljes munkát, mégis le tudtunk győzni egy erős ellenfelet.

– Változatos mérkőzés volt, amelynek az első félidejében az Újpest jobb volt, és akadtak lehetőségei is, a második felvonásban viszont a Debrecen futballozott jobban – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC-DEAC edzője. – Ha a helyzeteket figyelembe vesszük, megérdemelten győztek a fővárosiak. Például ha az utolsó percben Simon Krisztián jól veszi át a labdát, csak be kellett volna sétálnia a kapuba. A szünet után sokkal többet tett a sikerért a DVSC, de az újpestieknek többször szerencséjük is volt, például Seydi helyzeténél, vagy Balajcza védéseinél. A lilák az első felvonásban ötletesen, frissen játszottak, talán a folytatásban egy kicsit elfáradtak, ezért uralhatta a játékot a Debrecen. Ez azonban nem párosult eredményességgel, pedig ha talál egy gólt a Loki, megnyerhette volna a meccset, persze, ez fordítva is igaz. A tizenegyeseknél nyugodtnak, higgadtnak kell lenni, mert ez az idegek harca. Balajcza Szabolcs jó irányba vetődött, de előtte Novakovics is védett egyet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik