NB I

Nem a Fradi eredményét másolták

A 45 percig emberelőnyben játszó Diósgyőr 2-1-re legyőzte máltai ellenfelét az Európa Liga-selejtező első fordulójának első meccsén.
Európa Liga, selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés
Diósgyőri VTK – Birkirkara FC (máltai) 2-1 (1-1)
Debrecen, 7000 néző. Játékvezető: Villamayor Rozados (andorrai)
DVTK: Rados – Okuka, W. Alves, Kádár, Huszics (Marjanovics, 67.) – Gosztonyi (Bori, 56.), Elek Á., Barczi, Nikházi – Bacsa, Grumics. Edző: Tomiszlav Szivics
Birkirkara: Murcia – Muscat, Zerafa, Vukanac, Herrera – Bissi, Fenech, Sciberras (Agius, 74.), Camenzuli (Scicluna, 60.) – Vella (Ledesma, 82.), Moreno. Edző: Paul Zammit
Gólszerzők: Barczi (34.), Bacsa (93.), illetve Bissi (36.)
Kiállítva: Bissi (46.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Ferencváros két nappal korábbi, máltai döntetlenje (majdnem-veresége) után a debreceni albérletben pályára lépő, egyelőre meglehetősen szűkös kerettel rendelkező Diósgyőrnek óvatosnak kellett lennie a Birkirkara ellen.

A harmadik percben egy máltai szöglet után Muscat két méterről, előrevetődve a keresztlécre fejelt. Egyenlő erők küzdelmét hozták az első percek, szó sem volt magyar fölényről. Negyed óra elteltével kezdtek veszélyeztetni a diósgyőriek, de Nikházi lövése magasan a kapu fölé ment. Támadásban maradt a DVTK, a 24. percben Gosztonyi lövését a kapus védte. Három perccel később Gosztonyi bombája az oldalhálóba vágódott.

Érett a Diósgyőr gólja, és a 34. percben meg is született: Bacsa labdáját Nikházi passzolta Barczi Dávid elé, aki kapásból, közelről a hálóba lőtt (1-0). Barczi egyébként már a gól előtt is rendkívül agilis játékot nyújtott. A túloldalon Bissi távoli, gyönyörűen kivitelezett szabadrúgása a hálóba vágódott, Rados úszott a levegőben, bele is ért a labdába, de védeni nem tudott (1-1). A negyvenedik percben egy magyar szöglet után Bacsa Patrikot földre vitték a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem adott büntetőt, pedig járt volna…

A szünet után a gólszerző Bissi megkapta második sárga lapját, így a DVTK emberelőnybe került. Kisvártatva Barczi távoli lövését fogta Murcia. Az 53. percben Nikházi távolról a keresztlécet találta telibe. A folytatásban meglepően kevés helyzete volt a Diósgyőrnek, a vendégek jól védekeztek. A 66. percben Barczi lövése megpattant egy máltai játékoson, így lett veszélyes, de a gól elmaradt. Két perccel később Vukanac távoli szabadrúgását Rados kiütötte.

A 71. percben Marjanovics távoli kísérletét fogta a kapus. Két perc elteltével Grumics remek fejesét óriási bravúrral védte Murcia. A 75. percben játékvezetői labdával folytatódott a meccs, a máltaiak nem adták vissza a labdát a mieinknek, azonnal nagy lökdösődés és balhé támadt, de a játékvezető nem állított ki senkit. Ezután Muscat távoli próbálkozása ment el a kapu mellett. A hajrában rendületlenül próbálkoztak a magyarok, de nem volt átütőerő a játékukban, ennek ellenére összejött a győztes gól: a 93. percben Bacsa remek egyéni akciója után talált a hálóba (2-1).Két perccel később Scicluna egyedül maradt a kapu előtt, Radossal szemben, de a DVTK hálóőre nagyot védett.

– Az ellenfél bizonyította, hogy Máltán is játsszák a focit. Kértem a játékosokat, hogy türelmesek legyenek, mert számítottam arra, hogy bunkerfocit fognak játszani – kezdte értékelését Tomiszlav Szivics, a Diósgyőr edzője. – Amikor rúgtunk egy gólt, rögtön utána kaptunk egy potyát. Ha ez nem lett volna, teljesen máshogy alakul a játék képe. A máltaiak küzdöttek becsülettel, de mi is. Még nagyon az elején vagyunk a felkészülésnek. Azok a bizonyos finomságok még hiányoznak, de a csapat küzdött, hajtott becsülettel, és megérdemelten szereztük meg a győzelmet. Van még egy mérkőzés, ott már nekik kell kezdeményezniük. Amit a mérkőzés elején is hangsúlyoztam, hogy egy jó csapatról van szó, az teljesen így volt. Sokat kell még tanulnunk, de úgy gondolom, hogy tovább fogunk jutni. Ahogy már említettem, előny lehet, hogy a második mérkőzésen támadniuk kell, így lesz területük a játékosainknak a kontrákra. A győzelem az győzelem, de nem szabad elfelejtenünk, hogy van még kilencven perc.

– A két félidő közül az első volt eseménydúsabb. Lehetett látni, hogy a máltaiak túlélésre játszottak, jól megszervezték a védekezésüket, jól megszállták a kapujuk előterét, nehéz volt feltörni őket. A DVTK játéka pontatlanabb volt a megszokottnál – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Vitelki Zoltán, a Diósgyőr korábbi csapatkapitánya, jelenlegi utánpótlásedzője. – A szünet után nem látszott a létszámkülönbség, mert mindenki védekezett az ellenfélnél, a mieink pedig nem tudták megfelelően befutni a réseket. A vége felé, amikor támadnunk kellett, kinyíltunk, emiatt volt lehetőségük a vendégeknek. Az ellentámadásaik komoly veszélyt nem jelentettek, de a Diósgyőr is meddőnek bizonyult. Biztos vagyok benne, hogy gyenge képességű ellenfélről van szó, és a DVTK tovább fog jutni. A mieink kellőképpen fel lesznek készülve, hogy továbbjutást érő játékot tudjanak nyújtani, a mainál pontosabban, támadóbban, de biztonsági alapállásból, hiszen az eredmény nekik kedvez.

Olvasói sztorik