NB I

Döntetlenre futotta a Fraditól

Megszenvedett az 1-1-ért az FTC a máltai Sliema Wanderers ellen az Európa Liga-selejtező első fordulójának első meccsén.
Európa Liga, selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés
Sliema Wanderers FC (máltai) – Ferencváros 1-1 (1-0)
Ta’ Qali, 2000 néző. Játékvezető: Hunter (északír)
Sliema: Zammit – G. Muscat (Cilia, 68.), Scozzese, Bianciardi, A. Muscat – Mintoff, Potezica, Barbetti – Scerri, Ohawuchi – Mifsud. Edző: Alfonso Greco
FTC: Dibusz – Bönig, Nalepa, Mateos, Bosnjak – Gyömbér, Busai (Somalia, a szünetben) – Kukuruzovics (Holman, 82.), Böde, Nagy D. (Csukics, a szünetben) – Lauth. Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Ohawuchi (39.), illetve Nalepa (77.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A máltai élvonal ötödik helyezettje, a Sliema Wanderers ellen lépett pályára a Ferencváros az Európa Liga első selejtezőkörének első fordulójában. A Fradi a magyar bajnokság bronzérmeseként, a máltai együttes pedig kupamásodikként kvalifikálta magát a nemzetközi porondra.

Az FTC kezdőcsapatában öt új játékos kapott helyet: Bosnjak, Nalepa, Kukuruzovics, Nagy Dániel és Benjamin Lauth is első tétmeccsét játszotta az együttesben. Nem volt ott viszont a nemzetközi porondra sem nevezett, valószínűleg még nyáron csapatot váltó Muhamed Besics, illetve a keretből mellőzött Leonardo sem.

A negyedik percben egy szöglet okozott veszélyt a máltai kapu előtt, de tisztáztak a hazai játékosok. A hetedik percben Zammit védte Böde életerős, 18 méterről leadott lövését. A 14. percben egy máltai szabadrúgás után Busai mellett tűnt el az egyik hazai támadó – büntető! A tizenegyest Mifsud lőtte nagy erővel mellé.

A 26. percben Busai Attila lövése kerülte el centikkel a kaput. A 38. percben ismét Busai került helyzetbe: egy lecsorgó labdát kanalazott kapura, de Zammit jó ütemben jött ki a kapujából, így tisztázni tudott. Fölényben játszott az első félidőben a Fradi, de gólt a hazai együttes szerzett: a 39. percben Stanley Ohawuchi négy védőt fűzött be, majd 15 méterről a kapuba lőtt (1-0).

Az első félidő ráadásában Mifsudot találta meg egy szöglet utáni beadás három méterre a kaputól: a máltai csatár akár le is vehette volna a labdát, ám ehelyett gyatra mozdulattal Dibusz ölébe lőtt. Egy perccel később szabadrúgáshoz jutott a Sliema, de a lövés fölé szállt. A vendégszektorból füttykoncert kísérte öltözőbe a Fradi játékosait.

Nekirontott ellenfelének a máltai együttes a második félidő legelején: a 47. percben Ohawuchi verte meg ismét a védőit, de Dibusz Dénes bravúrral védett. Egy perccel később Mifsud kavargatott a tizenhatos előterében, majd Mintoff lövése kerülte el a kaput. Az 52. percben Zammit kapust tesztelte Philipp Bönig, de biztosan védte a lövést.

Ohawuchi megindulásaival nem tudott mit kezdeni a védelem: a gyors támadót csak szabálytalanul tudták megállítani a Fradi védői. Az 58. percben egy ilyen szabadrúgás után Mifsud vette célba a kaput, de Dibusz biztosan védett. A 65. percben Lauth lövése egy védőben akadt el.

Sokat fetrengtek a hazaiak, minden ütközésnél ápolásra szorult egy-egy máltai játékos, foggal-körömmel küzdöttek az előny megtartásáért. Viszont hozzátartozik, hogy a Fradi alig jelentett veszélyt ellenfele kapujára, meddő fölénye elhalt a tizenhatos előterében.

A hetvenedik percben Mifsud lépett ki egy hosszú indítás után, elvitte a labdát Dibusz mellett, de a visszaérő Mateos fejjel tisztázott a gólvonal előtt. Hét perccel később Kukuruzovics szabadrúgását röviden ütötte ki Zammit, a kipattanót Nalepa pofozta a hálóba (1-1).

A 82. percben egy élesen belőtt máltai szöglet utáni fejes kerülte el nem sokkal a Fradi kapuját. A 87. percben megint elaludt a Ferencváros védelme; a játékosokat a kapufán nagyot csattanó labda ébresztette. A hajrában mindkét együttes meg akarta nyerni a meccset, ehhez a nemzetközi porondon 11 éve nyeretlen máltaiak álltak közelebb, de gól már nem esett, így 1-1-el zárult a találkozó.

A mérkőzés után Thomas Doll, a Ferencváros szakvezetője nem rejtegette elégedetlenségét.

– Ez egyáltalán nem az a futball volt, amilyet látni szerettem volna – idézi Thomas Doll vezetőedzőt a klub honlapja. – Abból, amit gyakoroltunk, amit megbeszéltünk, szinte semmit sem láttam viszont a pályán. A csapatunk erőtlen volt, az egy az egy elleni párharcokat védekezésben és támadásban is elveszítettük. Mindenben fejlődnünk kell, de elsősorban mentalitásban, hozzáállásban kell javulnunk. Nagyon sajnálom, hogy a sok szurkolónk, aki Budapestről ellátogatott ide, ezt a rendkívül rossz mérkőzést látta. Jövő héten frissebben kell játszanunk, az egy teljesen másik összecsapás lesz, amelyen muszáj győznünk. Ettől függetlenül a mai teljesítményünk nagyon gyenge volt.

Honlapunk szakértője, Szűcs Mihály szerint kell még egy-két hét a Fradinak, mire beérik a játéka, de a továbbjutás így sincs veszélyben.

– Az látszott, hogy a Ferencváros még gyakorlatilag a felkészülés elején van, a csapat most kapja a legnagyobb terhelést – mondta a Rangadó.hu szakértője, Szűcs Mihály, a Ferencváros Bajnokok Ligája-csapatának játékosa, az NB III-as bajnok Soroksár SC szakmai igazgatója. – Sok új játékos érkezett, öten ráadásul a kezdőcsapatban kaptak helyet, látszott még, hogy nem szokott össze a csapat. Nem volt folyamatos a Fradi játéka, hiányoztak a kreatív megoldások, a védelem pedig egyszerűen nem tudott mit kezdeni az ellenfél gyors támadójával, Ohawuchival. Látszott, hogy Bönig nem igazán jobbhátvéd. A csapat folyamatosan nyomást tudott gyakorolni a máltai kapura, de nagyon komoly helyzetet nem tudott kialakítani. Talán a széleken kellett volna többet próbálkozni, így Lauth, valamint Böde is többször okozott volna veszélyt a beadások után. Utóbbi többet próbálkozott, az viszont feltűnő volt, hogy Lauth alig került helyzetbe. Kiváncsi leszek, hogy milyen lesz ez a csapat, miután finomodik majd a játéka – azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy tavasszal is kellett pár meccs, mire Thomas Doll munkája összeért, s utána például a védelem is alig kapott gólt a bajnokságban. Most is kell pár hét, mire összeszoknak a játékosok, azonban abban biztos vagyok, hogy a Fradi továbbjutása nincs veszélyben. Idegenben jó eredmény az egy-egy, hazai pályán innen ki kell harcolni a továbbjutást.

Olvasói sztorik