NB I

Ilyen ajánlatot még sosem kapott

A PMFC új vezetőedzőjét, Véber Györgyöt eddig leginkább Chile játéka nyűgözte le a világbajnokságon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken jelentették be, hogy a távozó Lőrincz Emil helyét Véber György veszi át a PMFC vezetőedzői pozíciójában. A Mezőkövesdről az előző szezon vége előtt menesztett szakember kettő plusz egy évre írt alá a pécsieknél. A Rangadó.hu megkereste a 44 éves trénert, aki elmondta: egy pillanatig sem volt kérdés, hogy elfogadja-e az ajánlatot.

– Múlt csütörtökön este hívtak fel, és az volt a kérésük, ha érdekel az ajánlatuk, akkor pénteken utazzak el Pécsre – kezdte Véber György. – Ez megtörtént, mert érdekelt, hiszen az én pályafutásomban szakmailag ilyen ajánlatot még sosem kaptam. Nem NB II-es, hanem egy stabil élvonalbeli csapat hívott, amelynek a kerete sem változik sokat. Nem a nulláról kell indulni. Szakmailag ez az ajánlat egy előrelépés a karrieremben, és innentől nálam van a labda, hogy ezzel élek, vagy sem. Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy vállalom-e a munkát. Tulajdonképpen egy fél délután alatt megegyeztünk.

– Hogyan alakul a Pécs felkészülése?
– Kicsit későn alakult ki ez a szerződés, tulajdonképpen hétfőn írtam alá. Nagyon gyorsan bele kell vetnem magam a munkába, hiszen azért váratlanul ért a felkérés. Június huszonötödikén fogjuk kezdeni az alapozást, és ezekben a percekben a felkészülést dolgozom ki.

– Mennyire tervezi átalakítani a csapatot?
– Nem kell átalakítani. Az is a szerződtetésem egyik része volt, hogy egyben lesz tartva a mostani keret. Nyilván lesz néhány távozó, de most Pécsett nagyon ígéretes fiatal tehetségek bontogatják a szárnyaikat, akikért már most komoly ajánlatok érkeztek. Ők biztosan maradnak, és a csapat gerince is megmarad. Erősítésekről is esett már szó, de ezek folyamatos egyeztetés alatt állnak a vezetőséggel. Csak akkor fogunk előrukkolni nevekkel, ha már valamilyen konkrétumról van szó. Nem szeretném nagyon felforgatni a csapatot, mert nincs rá szükség. Az NB I egyik szépen és jól futballozó csapata volt a Pécs, ehhez pedig eredmény is párosult. A kérés felém is az volt, hogy egy igazán közönségszórakoztató, látványos futballt próbáljunk megvalósítani, amibe az említett fiatalok kvalitásait szabadon engedhetjük, persze bizonyos kereteken belül. Ezek a dolgok pontosan illenek az én edzői hitvallásomhoz, úgyhogy gondolom ezért is eshetett rám a választás.

– Konkrét célkitűzésekről esett szó?
– Konkrét célok akkor lesznek kitűzve a csapat és az én személyem felé, ha már végleges a keret.

– Az nem volt esetleg visszatartóerő, hogy az elmúlt években egy szezonnál tovább egyetlen vezetőedző sem maradt meg Matyi Dezső mellett?
– Vártam hasonló kérdést… Hétfőn írtam alá a szerződést, és engem innentől kezdve érdekel a dolog. Azt gondolom, hogy ez így helyes. Nem érdekel, hogy mi volt korábban. Engem biztosítottak bizonyos dolgokról, és én ehhez tartom magam, én is tiszta lappal indulok. Amikor kétezer-kilencben Bíró Péter teljesen váratlanul kinevezett a Pápa vezetőedzőjének, akkor előtte a Lombard öt edzőt fogyasztott el egy évben, ennek ellenére én három évig ott voltam. Mezőkövesden is lehúztam két és félévet, tehát bármilyen nehéz embernek is tartanak, azért ahol megfordultam, ott tartósan tudtam dolgozni. Szakmailag és emberileg sem volt olyan probléma, hogy menesztettek volna két-három hónap után. Úgy élem meg, hogy tényleg egy komoly lehetőséget kaptam a karrierem szempontjából.

– Hogy tetszik a világbajnokság? Van olyan mérkőzés, amit ki tudna emelni?
– Eddig alig-alig láttam mérkőzést, hiszen sokat voltam úton. Nagyon tetszett a franciák játéka, nyilván nem egy topcsapat ellen játszottak, de nehezítette a dolgukat, hogy a hondurasiak össze-vissza rugdalták őket. Úgy vélem, hogy a franciákba nagyon komoly lehetőség rejlik. Ami pedig váratlan és nagyon tetszett – mert valami hasonlót szeretnék a kezdetektől a Pécsnél is, akár szerkezetben is – az a chilei csapat. Amit láttam tőlük, az nagyon komoly pozitívum volt. Az a szerkezet és az a fajta játékstílus, amit a chileiek az első meccsen bemutattak, az most nagyon közel áll hozzám.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik