NB I

Hősként búcsúzott a Mezőkövesd

A borsodiak 1-1-es döntetlent játszottak a Videoton ellen, ezzel biztossá vált a kiesésük.
OTP Bank Liga, 29. forduló
Mezőkövesd-Zsóry – Videoton FC 1-1 (0-0)
Mezőkövesd, 2000 néző. Játékvezető: Iványi
Mezőkövesd: Horváth T. – Hegedűs Cs., Velicky, Fótyik, Búrány – Hegedűs D., Takács P., Dobos (Szalai V., 88.), Melczer (Sigér, 87.) – Harsányi, Balajti (Olasz D., 79.). Edző: Tóth László
Videoton: Calatayud – Juhász R., Caneira, Stopira, Szolnoki (Kovács I., 84.) – V. Gomes, Nildo (Haraszti, 58.), Sándor Gy. – N. Nikolics, Zé Luis, Álvarez (Gyurcsó, 70.). Edző: José Gomes
Gólszerzők: Melczer (48.), illetve Haraszti (90.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bennmaradásra már csak matematikailag esélyes Mezőkövesd csapatából hiányzott Gévay Zsolt és Menougong, de ami még komolyabb veszteség, a beteg Bognár István sem játszhatott. A Fradi szombathelyi sikere miatt a bronzéremért küzdő Videotonnak mindenképpen győznie kellett idegenben.

A negyedik percben Nemanja Nikolics került ígéretes helyzetbe, de gyenge lövését Horváth Tamás kivédte. Két perccel később Harsányi Zoltán kapott kiváló indítást, de addig vacakolt, amíg a vendégek utolérték és szerelni tudták. A folytatásban több kísérlete volt a Videotonnak, de visszaesett a játék intenzitása. A fehérvári csapat a keddi, diósgyőri Ligakupa-döntőben látottakhoz képest árnyéka volt önmagának. A 36. percben Stopira emelése átszállt Horváth Tamás fölött, de nem a hálóban, hanem a tetején landolt. Az első félidő hajrájában kétszer is veszélyezhetett a vendégcsapat, ám gól ekkor sem született. A 44. percben Caneira ellökte Melczer Vilmost, amikor a labda nem volt játékban, de a játékvezető piros helyett csak sárga lapot adott neki.

A szünet után Harsányi lapos beadása Dobos Attilát találta meg, aki néhány másodpercig mozdulatlanul állt a kapu közelében, már úgy tűnt, nem lesz semmi a helyzetből, de a fehérváriak nem támadták a hazaiak rutinos játékosát, aki Melczer Vilmost játszotta meg, ő pedig a hálóba lőtt (1-0). Az 55. percben Álvarez szabadrúgását Horváth Tamás szögletre ütötte. Véber Györgynek igaza volt Harsányi Zoltánnal kapcsolatban… A szlovákiai játékos tökéletes kiugratást kapott, de lövés helyett ezúttal is megvárta, hogy utolérjék. Az 59. percben Balajti lövését Calatayud védte.

A borsodiak egygólos előnyben sem álltak vissza, de nagyjából húsz perccel a vége előtt a Videoton fokozta a nyomást a hazai kapu előterében. A 77. percben Gyurcsó robogott a kapu felé, de Horváth kivetődve elütötte a labdát. A vendégek játékosa látványosan összeesett, de színészkedésért nem kapott sárga lapot. A 83. percben Olasz Dénes került nagy helyzetbe, de flegmán Calatayud kezébe pörgetett. A másik oldalon Szolnoki beadását Juhász Roland fejelte a kapu mellé. A 86. percben Hegedűs Csaba beadását névrokona, Dávid lőtte a kapufa mellé.

A kilencvenedik percben a kihagyott hazai helyzetek megbosszulták magukat: Haraszti szabadrúgása a hálóban kötött ki, mert a labda megpattant a földön, a vetődő Horváth Tamás előtt (1-1). A 93. percben Juhász Roland lövését Horváth kivédte, a kipattanót Zé Luis fölé lőtte. Fél perccel később Nikolics került nagy helyzetbe, de ő is fölé lőtt. A másik oldalon Harsányi lövését Calatayud kiütötte, a kipattanót Sigér nem tudta megjátszani.

A borsodiak egymás után hetedik meccsükön maradtak nyeretlenek, és ezzel matematikailag is elbúcsúztak az első osztálytól. Ennek ellenére elmondhatják magukról, hogy a listavezető Debrecen, a címvédő Győr, és a bronzérmes pozícióból lecsúszó Videoton sem tudta legyőzni őket hazai pályán. Ennek a döntetlennek Felcsúton és a Ferencvárosnál nagyon örülnek, hiszen a Puskás Akadémia ezzel bennmaradt, a Fradi pedig lépéselőnybe került a bronzcsatában. A fehérváriak egyik kieső – a Kaposvár és a Mezőkövesd – otthonában sem tudtak nyerni.

– A Ferencváros mérkőzésének ismeretében sokkal tüzesebb, átgondoltabb, megfontoltabb játékot vártam a Videotontól, de ezek a játékosok fejben már nincsenek itt, az edző szintén. Kovács István a nyolcvanadik perc után cseréli be… – kezdte a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa. – A Mezőkövesd úgy játszott, ahogyan ebben a helyzetben kellett. Nem láttam a csapat minden mérkőzését, de látszott, hogy a játékosok szeretik a futballt. Bár tudásban nem érik el az a szintet, mégis tisztességesen, becsületesen futballoztak. A fehérváriak elképzelés nélküli játékának legfontosabb tanulsága, hogy hatalmas változásra van szükség a játékosállományban, a szakmai stábban és a klub szerkezetében. Minden jel erre utal, hiszen most elbukta az utolsó lehetőséget, hogy a nemzetközi kupában indulhasson. Nem láttam az akaratot, és nem láttam, hogy átéreznék a dolog jelentőségét, felelősségét. Morálisan szétesett a csapat. Mérkőzések óta Juhász Rolandot kell felküldeni, hogy döntse el a találkozót, de miért igazolnak ikszmillióért csatárokat? Ez a kapkodás, a tehetetlenség jele, ez a következménye annak, hogy nincs rend, és átalakuláson megy keresztül a csapat. Merem remélni, hogy nyáron merőben más Videotont láthatunk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik