NB I

Büntetők, öngólok, piros lap…

Kiütéses győzelemmel hangolt a kupadöntőre az Újpest, amely 6-1-re nyert a Kecskemét ellen.
OTP Bank Liga, 29. forduló
Újpest FC – Kecskeméti TE-Phoenix-Mecano 6-1 (1-1)
Szusza Ferenc Stadion, 1500 néző. Játékvezető: Kassai
Újpest: Balajcza – Ngawa (Ligot, 81.), Heris, Litauszki, Antón – Vasziljevics, Balogh B., Sztaniszavljevics (B. Sidibe, 75.) – Simon K., Tshibuabua (Zamostny, 75.), Szuljics. Edző: Nebojsa Vignjevics
KTE: Németh V. – Farkas A., Gyagya, Vukaszovics, Forró – Patvaros (Pekár, 61.), Szavics, Eninful – Szécsi, N’Diaye (Simon A., 61.), Gréczi (Csillag, a szünetben). Edző: Bekő Balázs
Gólszerzők: Sztaniszavljevics (15.), Gyagya (öngól 49.), Vasziljevics (55., 64. – mindkettőt tizenegyesből), Tshibuabua (71.), Vukaszovics (öngól 90.), illetve Szavics (tizenegyesből 38.)
Kiállítva: Forró (79.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Balajcza Szabolcs meglepetésre visszakerült az Újpest kapujába, de a sérült Kabát Péter, valamint Juanan és Koszovics nem játszhatott. A vendégeknél is kapuscsere volt, Polekszics helyett megint Németh Viktor védett, a mezőnyjátékosok közül nem állt rendelkezésre Póti Krisztián és Varga Róbert.

A 11. percben Sztaniszavljevics beadását Tshibuabua lőtte arasznyival a kapufa mellé. Három perccel később Simon Krisztián lövését Németh Viktor megfogta. A 15. percben Antón beadása után Simon közeli lövését bravúrral védte Németh, de érkezett Sztaniszavljevics, és a kipattanót a hálóba gurította (1-0). A 19. percben Balogh Balázs passzát Thsibuabua húsz méterről ellőtte, a labda Gyagya Attila testén megpattant, majd centikkel a kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 37. percben Kassai Viktor nagyot hibázott, mert a gólbíró megint megtévesztette, akárcsak Ukrajnában… N’Diaye a tizenhatoson belül elesett, és a játékvezető elhitte, hogy Balajcza buktatta, pedig a kecskemétiek légiósa rálépett a labdára, ezért vesztette el az egyensúlyát. A megítélt tizenegyest Szavics a hálóba lőtte (1-1).

A 42. percben N’Diaye egy párharc után átesett az oldalvonal mellett felállított reklámtáblán, de nem lett semmi baja. Néhány másodpercig csak két lábat lehetett látni belőle, de aztán az újpesti biztonsági ember sportszerűen felsegítette.

A második félidőből mindössze 44 másodperc telt el, amikor Simon Krisztián közeli lövését, majd Szuljics ismétlését is nagy bravúrral védte Németh Viktor. Néhány perccel később a sors visszaadta az újpestieknek, amit a büntető előtt elvette: Vasziljevics beadását Gyagya Attila a saját kapusát megelőzve a hálóba fejelte, öngól (2-1). Az 52. percben Szavics szabadrúgása után Farkas András fejelt a kapu mellé. A túloldalon Vasziljevics beadása után Szuljics lőhetett volna, de Gyagya lábáról kipattant a labda. Az 54. percben Szuljics betört a tizenhatoson belülre, ahol Farkas András buktatta, a jogosnak tűnő tizenegyest Vasziljevics magabiztosan értékesítette (3-1).

A középkezdés után rögtön újabb nagy helyzet alakult ki, de Szuljics, Sztaniszavljevics, majd Tshibuabua kísérletét is mentették a vendégek. A hatvanadik percben Sztaniszavljevics fejelt fölé. A másik kapu előtt Csillag Dárius kerülhetett volna nagy helyzetbe, de Heris odaért, és szögletre tisztázott. A 63. percben Vukaszovics is szabálytalankodott a tizenhatoson belül, ezúttal is Szuljics volt a szenvedő fél, és a jogos büntetőt ismét Vasziljevics értékesítette, de nem akárhogy! A Panenka-stílusban elvégzett tizenegyest Németh Viktor már csak a gólvonal mögé tudta ütni, de az érkező ítéletvégrehajtó a biztonság kedvéért a hálóba bombázta (4-1).

A 65. percben Szuljics adott középre Farkas András szorításában, de Gyagya tudott menteni a középen érkező Tshibuabua elől. A 71. percben kiütésessé vált az Újpest sikere: Ngawa beadása után Szuljics és Tshibuabua összjátéka következett a tizenhatoson belül, majd utóbbi a hálóba lőtt (5-1). A 76. percben Pekár szöglete veszélyesen szállt Balajcza kapuja felé, de az újpesti csapatkapitány végül kiütötte. Három perccel később Forró Gyula megkapta második sárga lapját, tehát a hajrában emberhátrányba került a KTE. A 84. percben Zamostny lőtt a kapu mellé, majd négy perccel később ugyancsak.

A végén Badiane Sidibe beadása után Vukaszovics védhetetlenül fejelt a saját kapujába (6-1).

– Ezen a mérkőzésen – attól függetlenül, hogy döntetlen volt az állás a szünetben – esélye sem volt a pontszerzésre a Kecskemétnek. És nem azért, mert az Újpest sziporkázott az első félidőben – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője. – A hazaiak támadószellemben mentek ki, helyzeteket dolgoztak ki, és gyengén futballozó, fejben nem ott lévő KTE ellen játszottak, amelyet a második félidőben lefutballoztak. Ezt bizonyítja a két öngól, a két összehozott tizenegyes és a futás nélkül foci. A Kecskemét akarat nélkül játszott, de ennél többet tud, ezt igazolta, amikor akadt egy-egy helyzete. Szomorú, hogy az Újpestnek a bajnokság utolsó pillanatában kellett biztosítania a bennmaradást. A hazaiak kihasználták a lehetőséget, de nehogy túl nagy önbizalmat adjon számukra ez a kiütéses siker, mert a Diósgyőr jó csapat, amely ellen nem lehet ennyire nyíltan játszani a kupadöntőben.

Olvasói sztorik