NB I

Böde góljával győzött a Fradi

A Ferencváros 2-1-re nyert a Diósgyőr ellen az élvonal 28. fordulójának szombati rangadóján.
OTP Bank Liga, 28. forduló
Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK 2-1 (1-0)
Puskás-stadion, 12 ezer néző. Játékvezető: Kassai
FTC: Dibusz – Jovanovics, Besics, Gyömbér, Bönig – Busai, Csukics – Ugrai (Laczkó, 70.), Leonardo, Holman (U. Diallo, 70.) – Böde. Edző: Thomas Doll
DVTK: Rajics – Eperjesi, W. Alves, Debreceni, Vadász – Batioja, Kádár, Egerszegi (Elek Á., 42.), Gosztonyi – Grumics (Barczi, 77.), Futács (Bacsa, a szünetben). Edző: Tomiszlav Szivics
Gólszerzők: Bönig (29.), Böde (84.), illetve Elek Á. (47.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt hat bajnoki meccsét kivétel nélkül megnyerő Ferencváros a mindkét kupadöntőbe bejutó Diósgyőrt fogadta az élvonal szombati bronzrangadóján. A borsodiak a Ligakupa elődöntőjében éppen a Fradit búcsúztatták. A fővárosiak Mateos és Pavlovics játékára nem számíthattak.

Ferencvárosi mezőnyfölény jellemezte a helyzetek nélküli játékot a meccs elején. Aztán a 17. percben Böde Dániel megtámadta Rajics kapust, és meg is szerezte tőle a labdát, de éles szögből az üres kapu fölé lőtt. A túloldalon Grumics lőhetett a tizenegyespontról, de Besics blokkolni tudott. A 26. percben Leonardo oldalszabadrúgását középen Böde fejelte arasznyival a kapufa mellé. Három perccel később Ugrai Roland lapos beadását Bönig passzolta a hálóba (1-0). A 2012 novemberében igazolt, 33 éves német védőnek ez volt az első magyar élvonalbeli találata.

A 37. percben Ugrai közeli kísérlete felpörgött a kapu előtt, Eperjesi zavarta a saját kapusát, de Rajics végül meg tudta fogni a labdát. A másik oldalon egy szöglet után Batioja lőhetett, de a gólvonalon álló Bönig nagyot mentett. Az újabb sarokrúgás után Batioja ezúttal mellé fejelt. A 41. percben Holman Dávid a keresztlécet találta telibe, a kipattanót Bönig lőtte vissza, de a vendégek szögletre mentettek.

A szünet után rögtön egyenlített a DVTK: egy szabadrúgás után William Alves a kapufára fejelt, a kipattanót pedig Elek Ákos lőtte a hálóba (1-1). Az 56. percben Grumics tört kapura, de mielőtt lőhetett volna, a tizenhatoson belül a földre került Csukics szorításában, ám Kassai nem ítélt büntetőt. A túloldalon Debreceni András nagyot mentett Böde elől, egy veszélyes beívelés során. A folytatásban Holman sarokkal tette Busai elé a labdát, bombáját Rajics kiütötte. A továbbiakban sem változott a játék képe: az FTC olykor nyomasztó labdabirtoklási fölényben focizott, miközben a diósgyőriek szinte kizárólag a védekezéssel törődtek.

A 71. percben Bönig beadását Diallo fejelte a kapu mellé, egy perccel később pedig a tizenhatos vonaláról fölé lőtt. A 78. percben ismét Diallo próbálkozhatott, de a tizenhatoson belül blokkolták a lövését. A 83. percben Bacsa remek elfutása után Besics nagyot mentett Barczi elől. Egy perccel később Busai Attila lövését Rajics kiütötte, de érkezett Böde Dániel, és hét méterről a kapuba lőtt (2-1).

A látottak alapján a Fradi – zsinórban hetedik – sikere megérdemelt, bár a Diósgyőrnek is akadtak helyzetei, tehát a döntetlent kiharcolhatta volna. A borsodiak ezzel végleg búcsút mondhatnak a bronzéremtől, amelyért a Ferencváros továbbra is versenyben van.

– Nézhető, élvezhető meccs volt. Ősi igazság, hogy egy csapat annyit tud játszani, amennyit az ellenfele enged. Ezúttal a Fradi dominált, intenzíven futballozott, nyomás alatt tartotta a Diósgyőr kapuját, amely sokkal kevesebbet vállalt előrefelé – kezdte a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori válogatott játékosa, majd vezetőedzője. – A második félidő elején volt egy megingása a Ferencvárosnak, azt kihasználva egyenlítettek a vendégek. Voltak lehetőségei a DVTK-nak is, de alapvetően visszaállt, vagy benyomta a Fradi, ezt nem lehet eldönteni. Nem érdemtelen a fővárosiak sikere, és ismét bizonyosodott, hogy igazán jó focit csak nézők előtt lehet produkálni, mert a futball a nézőkért van. Aki kint volt, és aki a tévében nézte, annak is élmény volt ez a találkozó. Érdekesség, hogy William Alves minden gólban benne volt: Ugrai mellette ment el az első előtt, ő lőtte a kapufát a második előtt, és az ő felszabadító rúgása pattant Jovanovics kezéről Böde elé a harmadik előtt. Az utóbbi esetben egyébként láttam már kifelé szabadrúgást… A Fradi többet tett azért, hogy nyerjen, a Diósgyőr pedig kevesebbet akart vagy tudott vállalni a támadójátékból.

Olvasói sztorik