NB I

Kinevezték Tóth Lászlót

Szombathelyről érkezett a kiesőhelyen álló borsodiak ideiglenes vezetőedzője, aki a hátralévő három fordulóra kapott megbízatást.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A korábban Bőcsön és Diósgyőrben, legutóbb pedig Szombathelyen dolgozó Tóth László lett a Mezőkövesd-Zsóry vezetőedzője, a menesztett Véber György utódja – írja a klub honlapja.

A megbízatása egyelőre a bajnokságból hátralévő három meccsre szól, de ha sikerülne a bravúr, és kivívnák a bennmaradást, akkor a boon.hu információi szerint a kontraktus meghosszabbodna. A segítőit egyelőre nem nevezte meg.

A 45 éves Tóth László három éve a Haladás II vezetőedzője, illetve a közelmúltban az Illés Akadémia szakmai igazgatói posztját is betöltötte. Korábban Diósgyőrben dolgozott, illetve 1996 és 2009 között a Bőcs csapatánál tevékenykedett edzőként.

Hagyaczki József ügyvezető a klubházban tartott sajtótájékoztatón elmondta, a cél a bennmaradás, ami nem reménytelen, mert a fuldokló is belekapaszkodik az utolsó szalmaszálba.

Véber György vezetőedzőtől (akinek szerződése 2015. június 30-ig szólt) hétfő este közös megegyezéssel váltak meg, és vele együtt távozott a klubtól Szlezák Zoltán pályaedző és Borsos Vilmos kapusedző is. Utóbbiaknak felajánlották, hogy maradjanak az idény végéig, az érintettek azonban nem kértek ebből. Szlezák szerint fel sem vetődött bennük, hogy a főnökük nélkül folytatják mezőkövesdi munkájukat.

– Hétfő este sokat beszélgettünk Véber Györggyel. Szóba került közöttünk a tavaszi gyenge szereplésünk, az, hogy gólképtelenek vagyunk, hogy hatszor kaptunk ki egy-nullra, hogy lecsúsztunk a kiesést jelentő tizenötödik helyre, részben azért, mert családtagunk lett a szerencsétlenség. Abban maradtunk, hogy a fiúknak új impulzusokra van szükségük: ennek jegyében fogalmazódott meg bennünk a váltás gondolata és néhány közhely is. Például az a bizonyos utolsó szalmaszál, meg az, hogy a remény hal meg utoljára. Elvégre három forduló hátra van és a matematika még nem temetett maga alá bennünket – idézi a boon.hu Hagyacki Józsefet.

Tóth László arról beszélt, hogy egyelőre még tárgyal a leendő segítők személyéről. Hozzátette: jó állapotban van a csapat és nem az edzésprogrammal van baj, most inkább a lelkekre kell hatni, motiválni kell a játékosokat.

– Sok külső körülmény vezetett idáig, ilyen balszerencsés csapatot nem láttam az NB I-ben – mondta az új vezetőedző.

A bennmaradásért küzdő Mezőkövesdre három nehéz mérkőzés vár: hétvégén a Pécshez látogat, majd a dobogóért küzdő Videotont fogadja, végül pedig az aranyéremért harcoló, címvédő Győrhöz utazik. A csapat hátránya öt pont a két közvetlenül előtte, már bennmaradást érő helyen álló Puskás Akadémiával és Pakssal szemben.

FRISS:

A Rangadó.hu megkeresésére a Mezőkövesd edzője, Tóth László elmondta, hogy az utolsó három fordulóra nem szeretné megreformálni a csapat játékát.

– Mi a célja az utolsó három mérkőzésre?
– A realitásokkal tisztában vagyok, hiszen évek óta benne vagyok a futballban. Az elsődleges cél, hogy az utolsó Győr elleni meccsig számoljanak velünk – szögezte le Tóth László. – Szeretném, ha kialakulna a jövő évi csapat gerince, akár NB I-es lesz a társaság, akár NB II-es. Fontos, hogy a játékosok higgyenek magukban. Jó lenne, ha ez pontokban is meglátszana, mert tisztában vagyok vele, hogy a Mezőkövesd az NB I legbalszerencsésebb csapata volt eddig, hiszen minden apróságból, fordulópontból rosszul jött ki. Ez nyilván végigkísérte az évet, de ha ez megfordulna, akkor talán lenne még reményünk.

– Hisz a bennmaradásban?
– Az embernek mindig hinni kell, legfeljebb csalódik. A játékosoknak is mondtam, hogy ne értem, hanem magukért küzdjenek, hogy a következő évre is el tudják majd adni magukat. Ha ez társul a jó játékkal és a szerencsével, akkor talán szerezhetünk annyi pontot, ami elég a bennmaradáshoz.

– Azt mondják, csapatot nem lehet egy-két hét alatt építeni. Mit tervez erre a három meccsre?
– Nem vagyok fafejű edző, tudom, hogy ennek csapatnak van egy felépített játéka. Annyiban szerencsés vagyok, hogy a Mezőkövesd játéka áll a legközelebb a Haladáséhoz. Nyilván fogok apróságokon változtatni, de alapjában véve nem kívánom megreformálni a csapat struktúráját és játékstílusát. Ez egy kész csapat, most nincs időm változtatni, arra kell építenem, ami megvan. Az pedig nem rossz. Bízom benne, hogy a lelki felkészítés eredményes lesz. Ráadásul a játékosoknak már nem a kezükben van a sorsuk, vagyis felszabadultak lehetnek. Már nem üldözöttek, hanem üldözők, és ez megnyugvást hozhat. Sajnos.

– Ön az Illés Akadémia szakmai igazgatója volt. Miért vállalta ezt a felkérést három mérkőzésre?
– Szombathelyen remek játékosokkal, kiváló kollégákkal dolgozhattam együtt. Komoly felkérést a kaptam Mezőkövesdtől és nem mondhattam nemet. Szeretnék a sportban minél előrébb jutni, és ehhez kellenek az ilyen megmérettetések is.

– Három mérkőzésre nevezték ki. Ha utána nem tartanak igényt a munkájára visszatérhet az Illés Akadémiára?
– Ez a jövő zenéje. Nem a túlélésre játszom, mert egyrészt bízom magamban. Másrészt úgy gondolom, hogy ilyen nem lesz. A jelenben gondolkodom, hogy mit hoz a jövő, még nem tudom, de majd átbeszéljük a tulajdonosokkal. Annyi biztos, hogy szerdán a Csákvár ellen még a kispadon fogok ülni Kuttor Attilával, mert búcsú nélkül nem akartam távozni a csapatomtól. Jövő héten lesz egy megbeszélés, akkor lezárom a szombathelyi dolgaimat erre a hónapra. Akkor majd beszélünk az ügyvezetővel és a tulajdonosokkal.

Olvasói sztorik