NB I

A Fradi elleni recept most is bevált

Az Újpest FC hazai pályán 3-0-ra nyert az MTK ellen a Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján, és bejutott a fináléba.
Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó
Újpest FC – MTK 3-0 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 1800 néző. Játékvezető: Farkas Á.
Újpest: Balajcza – Nagy J., Litauszki, Juanan, Ngawa – Heris, Balogh B. – Simon K., Koszovics (Sztaniszavljevics, 58.), Tshibuabua (Proesmans, 76.) – Kabát (Zamostny, 89.). Edző: Nebojsa Vignjevics
MTK: Hegedüs L. – Kelemen, Vukmir, Kálnoki Kis, Poór – Vass Á., Pölöskei Zs. – Horváth Zs. (Eppel, 72.), Kanta J., Bese (Vass P., 53.) – Torghelle. Edző: Garami József
Gólszerzők: Juanan (57.), Balogh B. (79.), Kabát (83.)
Kiállítva: Vass Á. (73.), Torghelle (91.)
Továbbjutott: Újpest (3-0)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szombati 4-0-s vereség után kedd este ismét az MTK volt az Újpest vendége. A hazaiaktól ezúttal Szuljics és Vasziljevics hiányzott, de Kabát és Simon Krisztián visszakerült a kezdőbe. A várakozásoknak megfelelően a vendégek is a legerősebb keretükkel vágtak neki a kupavisszavágónak, bár Rodenbücher a kispadra szorult. Az újpestiek számára pluszmotivációt jelenthetett, hogy az elégedetlen szurkolók a szombati vereség után megfenyegették őket. „Kedd: győzelem vagy Ezred utca! – ez állt a stadion kerítésére kifeszített feliraton néhány nappal ezelőtt.

A várakozásoknak megfelelően sajnos meglehetősen kevesen voltak kíváncsiak a meccsre a helyszínen, de a szokásosnál kisebb létszámú hazai szurkolótábornak köszönhetően a hangulatra nem lehetett panasz. A második percben Simon Krisztián veszélyes lövését védte Hegedüs Lajos. A hazaiak kezdtek aktívabban, feltűnő volt, hogy a támadások szinte kizárólag Kabát Péter oldalán futottak, a rutinos csatár pedig zavartalanul ívelhette középre a labdákat, Poór Patrik nem tudott mit kezdeni vele. Más kérdés, hogy a beadások pontatlanok voltak, és a kapus zsákmányává váltak. A kilencedik percben Balogh Balázs távoli, de remekül kivitelezett szabadrúgását Hegedüs vetődve kiütötte.

Egy perccel később Kabát oldalszabadrúgása nem sokkal kerülte el a kapu hosszú felső sarkát. A 18. percben előbb Balogh Balázs szöglete majdnem a kapuban kötött ki, a túloldalon pedig Torghelle ívelése szállt a kapu mellé. Továbbra is veszélyesebben focizott az Újpest, de immár a vendégek is eljutottak a kapuig, bár egyáltalán nem volt az akcióikban annyi átütőerő, mint szombaton. A 34. percben Tshibuabua lövése megpattant Poór lábán, Hegedüs mégis megfogta.

A 39. percben Torghelle a földre került a tizenhatoson belül Juanan szorításában, de a játékvezető nem adott büntetőt az MTK-nak. Két perccel később Kanta József szabadrúgása megpattant, és a kapu mellé szállt. A folytatásban Balajcza és Torghelle ütközése után sem járt tizenegyes a vendégeknek. A szünet előtt Pölöskei Zsolthoz került a labda a kapu közelében, de elrontotta a lövést, amit így könnyedén blokkolt egy újpesti.

Az újrakezdést követően Kabát lőtt néhány centivel a kapufa mellé, majd egy szöglet után Litauszki fejelt a keresztléc fölé, szintén csak arasznyival. Az 54. percben Vass Patrik lövését fogta Balajcza. Ezután Simon Krisztián mutatott be egy gyönyörű szólót, de a kapu közvetlen közelében Kelemen szögletre mentett. A sarokrúgást követően Juanan fejelt a kapuba (1-0). Ég és föld volt a különbség a szombati és a mostani meccs között, de nem csak az eredmény alakulása, hanem a hazaiak mentalitása és remek védekezése miatt is.

A 63. percben Kabát elesett Vukmir szorításában a tizenhatos sarkánál, de a bíró nem látott szabálytalanságot. A gól nagyon jót tett a meccsnek, mert még inkább megélénkült a játék. A hetvenedik percben Simon Krisztián lövése egy védőről Sztaniszavljevics elé pattant a tizenhatoson belül, de ő nagy helyzetben Hegedüs Lajosba lőtt. Három perccel később Vass Ádám piros lapot kapott, mert nem megfelelő hangnemben reklamált a játékvezetőnél. A 75. percben Kanta szabadrúgása után Litauszki fejéről veszélyesen a saját kapuja felé szállt a labda, de végül centikkel mellé ment.

Gól- és emberelőnyben sem állt vissza az Újpest, hanem nagyon szimpatikusan rohamozott tovább, és továbbra is rendszeres vendég volt ellenfele tizenhatosán belül. Simon Krisztián közelről a kapu fölé lőtt, majd a 79. percben Balogh Balázs futtából a hálóba bombázott (2-0). Nem állt le az MTK sem, Torghelle fejesét Balajcza nagy bravúrral kiütötte. Nem volt megállás: Simon Krisztián úgy nyargalt a kapu felé a 83. percben, mintha két perccel korábban állt volna be csereként, és rápihent volna a hajrára. Faképnél hagyta Vukmirt – nem volt nehéz… –, majd lövés helyett önzetlenül Kabát Péter elé passzolt, aki a hálóba gurított (3-0). A 88. percben Kanta szabadrúgását Balajcza a levegőben úszva ütötte ki. A hosszabbítás pillanataiban Torghellét is kiállította a bíró.

Az újpestiek teljesen megérdemelten nyertek és jutottak tovább, hiszen játékuk és hozzáállásuk szöges ellentéte volt annak, amit a szombati 0-4-es bajnokin mutattak. A lilák számára most is bejött a korábbi, Fradi elleni forgatókönyv, hiszen annak a párharcnak az első meccsén is 0-0-t játszottak idegenben, majd hazai pályán biztosították a továbbjutást. Az Újpest tehát 12 év után ott lesz a kupadöntőben, május 25én, vasárnap, a Puskás-stadionban. Hogy a Debrecen vagy a Diósgyőr lesz-e az ellenfele, az szerdán derül ki.

– A játék nem hozott lázba, nem volt sokatmondó, nem volt sziporkázó vagy fantasztikus, de az Újpest koncentráltabban futballozott, mint szombaton, és jobban odafigyelt az MTK támadásaira – értékelt a A Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője. – A vendégek meg sem közelítették a bajnoki találkozón mutatott teljesítményüket, nagyon gyengén játszottak. Talán idegesek voltak, a két kiállítás is ezt mutatja. Nagyon nehéz megfejteni, mi történt velük. Valószínűleg fontabb volt számukra a három bajnoki pont, mint kupatovábbjutás, de azt mondom, ebben a fázisban már a kupát is komolyan kell venni. A bajnokságból kiesni már nem tudnak, nyugodtan hajthattak volna. Most az MTK nyújtotta azt, amit néhány nappal ezelőtt az Újpest a bajnokin. A hazaiak összeszedettebbek voltak, gratulálni kell a továbbjutásukhoz.

Edzői értékelések

Nebojsa Vignjevics, Újpest: – Bárki játszott volna ma, biztos, hogy mindent megtesz a győzelemért. Gratulálok a csapatnak. Jól kezelték a helyzetet, motiváltak voltak és nagyon jó reagáltak a legutóbbi vereségre. Nem kértem a játékosoktól, hogy kockáztassanak, de azt igen, hogy legyenek sokkal agresszívebbek. Az első félidőben nem támadtuk meg az ellenfelet elég korán, de a második felvonásban már ez is rendben volt. A játékosok betartották, amit kértem. Nagyon sok lecsorgó labdát szereztek meg. Ennek is köszönhető a győzelem. Még nem mentettük meg a szezont, de jobbá tettük. Amikor ide érkeztem sokan mondták, hogy ez egy nehéz feladat. Sokan nem gondolták, hogy eljuthatunk a döntőbe, de a srácok megcsinálták, odatették magukat. A döntőben akár nyerünk, akár veszítünk, ez szép teljesítmény.

Garami József, MTK: – Most nem vagyunk jól. A pontrúgás nagyon befolyásolta a továbbiak sorsát. Utána nem tudtunk kiegyenlíteni, pedig voltak lehetőségeink. Fejetlenül játszottunk, de több olyan dolog történt a pályán, amit nem szabad elkövetni. Az Újpest megnyerte a mérkőzést, hozzáteszem megérdemelten. Az első kiállításnál nem láttam, mi történt, de majd megnézem videón. Hozzáállásban rendben voltunk, de ma így sikerült. Nem volt bennünk elég átütőerő. Amikor elkezdtünk rohanni, akkor jöttek a hibák.

Olvasói sztorik