NB I

Újra Busai volt a Fradi nyerőembere

A Ferencváros 1-0-ra győzött a kiesőhelyen álló Mezőkövesd otthonában az élvonal 27. fordulójában.
OTP Bank Liga, 27. forduló
Mezőkövesd-Zsóry – Ferencvárosi TC 0-1 (0-1)
Mezőkövesd, 2000 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
Mezőkövesd: Horváth T. – Hegedűs Cs., Szalai V. (Harsányi, a szünetben), Velicky, Fótyik – Hegedűs D., Dobos (Takács P., a szünetben), Bognár I., Melczer – Sárközi T. (Kiss M., 71.), Menougong. Edző: Véber György
FTC: Dibusz – Besics, Mateos, Pavlovics, Jovanovics – Gyömbér, Csukics – Jenner (Holman, 85.), Leonardo (Böde, 92.), Somalia (Bönig, 90.) – Busai. Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Busai (30.)
Kiállítva: Menougong (84.), illetve Pavlovics (84.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bennmaradási esélyek életben tartása szempontjából az utolsó szalmaszálat a Fradi legyőzése jelentette a kiesőhelyen álló Mezőkövesd számára. A három menesztett játékos – Rajczi, Vermes, Farkas I Balázs – értelemszerűen már nem állt a hazaiak rendelekézésre, de további változások is voltak, ugyanis a húszéves kisterenyei nevelésű, egyébként tavaly nyáron Nagybátonyból igazolt Sárközi Tamás személyében egy húszéves újonc is a borsodiak kezdőcsapatának tagja volt. Az FTC mindössze három magyarral állt fel.

A hatodik percben Jenner 21 méterről kevéssel a kapu mellé tekert. Az első tíz percben zömében a vendégek birtokolták a labdát, a Mezőkövesd agresszívan védekezett. A folytatásban egy ideig egyik kapu előtt sem alakult ki nagy lehetőség, a mezőnyben birkóztak a csapatok. A 26. percben Bognár István távoli, életerős kísérlete fél méterrel a keresztléc felett hagyta el a játékteret. Egy perccel később Jovanovics lövését Horváth Tamás vetődve kiütötte. Az egyre erősödő nyomást a hazaiak nem tudták gól nélkül átvészelni: Jenner szabadrúgását Busai fejelte a hálóba (0-1). Néhány perccel később Busai ismét fejjel szerzett gólt, de ezt a játékvezető les miatt – helyesen – nem adta meg. A szünet előtt Gyömbér lövését Horváth kiütötte.

A fordulás után Leonardo a földre került a tizenhatoson belül Hegedűs Csaba szorításában, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot. A túloldalon Menougong beadása után Harsányi nem tudott belefejelni a labdába, ami így Fótyik elé került, ő kapura lőtte, de Harsányi lábáról kipattant. A másik félidő elején – az első felvonáshoz hasonlóan – a Fradi birtokolta többet a labdát, s a középpályán türelmesen járatta, de később kiegyenlítődött a játék, a hazaiak mindent megtettek a gólért. A 64. percben egy vendégszöglet után Somalia kapott labdát, de 16 méteres, lapos lövését a takarásban lévő Horváth Tamás kivédte.

Az eső kérlelhetetlenül szakadt, majd a 75. percben Leonardo rúgott kapura egy 26 méteres szabadrúgást középről, de kevéssel a kapu fölé ment a labda. Később átállt letámadásra a Ferencváros, így nem tudott előrefelé építkezni a hazai csapat. A 83. percben Menougong elesett védője szorításában a tizenhatoson belül, de nem kapott büntetőt, ezért elég nagy kakaskodás alakult ki, mert a vendégek megdorgálták, ő pedig ütött. Pavlovics második sárga lap, Menougong pedig egyből piros miatt került a kiállítás sorsára. A hajrában is letámadtak a fővárosiak, de nagyon vigyáztak, hogy hátul ne legyenek sebezhetőek.

Több gól nem született, ami azt jelenti, hogy 1-0-s sikerével a Fradi sorozatban hatodik mérkőzését nyerte meg, és továbbra is versenyben van a bronzéremért, a Mezőkövesd viszont újabb lépést tett a másodosztály felé, hiszen hátránya öt pont a Pakssal szemben.

– Sajnos már megszokott, hogy egy góllal kap ki a csapat. Az első félidőben a Fradi játszott mezőnyfölényben. Nagy helyzetig nem jutottak, de az oldalról belőtt labdákkal a magas embereik révén zavart okoztak a hazai védelemben – mondta a Rangadó.hu szakértője, Lakatos Béla, a Mezőkövesd játékosa. – A mezőkövesdieknél labdaszerzés után leginkább a fiatal Sárközi Tamás produkált jó megoldásokat, ő volt a meccs egyetlen pozitívuma. A szünetben kettőt cserélt Véber György, és szerkezetet is váltott, átállt négy-három-háromra. A második felvonás első negyedórájában ez látszott is a játékon, mert a házigazdák próbáltak kezdeményezni, a Fradi pedig az eredmény tartására törekedett. Aztán lankadtak a kövesdi támadások, és a Ferencváros ismét többet birtokolta a labdát. A hazaiaknak a hajrában megint voltak kisebb lehetőségeik, akkor nagyobb erőt mozgósítottak az egyenlítésért. Nagy helyzetekről nem beszélhetünk, de a kisebbeket sem sikerült gólra váltaniuk. A Mezőkövesd jelenlegi helyzetében mindegy, ki az ellenfél, csak a győzelem elfogadható. Matematikai esély még van a bennmaradásra, de egyre kevesebb. Nem tudom, a játékosok lélektanilag hogyan tudják feldolgozni ezt, de amíg elméleti lehetőség van, bizonyára hisznek benne, és a pályán mindent megtesznek, de biztosan elkeseredettek az egész tavasz miatt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik