NB I

Sikereket is fel tudnak mutatni

Marco Rossi távozása kapcsán megnéztük, miként teljesítenek az NB I-ben dolgozó külföldi szakvezetők.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hét elején távozott a Bp. Honvédtól az olasz vezetőedző, Marco Rossi. A szakember zsinórban öt elveszített mérkőzés után, a 26. fordulót követően állt fel a kispadról. Távozása kapcsán rövid összegzést készítettünk a Honvédnál eltöltött időszakáról, illetve azt is megnéztük, az NB I-ben dolgozó külföldi kollégái milyen eredményeket tudnak felmutatni mostani csapataiknál.

Majdnem két évig irányította a Honvédot

Marco Rossi 2012 nyarán vette át a Honvéd vezetőedzői posztját, és összesen 56 bajnokin ült a kispadon. Mérlege valamivel jobb, mint ötven százalék: 24 győzelem mellett 13 döntetlent ért el vele az együttes, 19 alkalommal pedig pont nélkül maradt. Az öt NB I-es külföldi szakvezető közül ő dolgozott a legrégebb óta csapatánál; José Gomes (Videoton), Tomiszlav Szivics (DVTK) és Nebojsa Vignjevics (Újpest) egyaránt 2013-ban, Thomas Doll (Ferencváros) pedig 2014 elején került mostani csapatához.

Csak Vignjevics gyengébb Rossinál

Nagyon sokat rontott az elmúlt öt vereség Rossi mérlegén. A 85 megszerzett pont 50.6 százalékos teljesítménynek felel meg, aminél rosszabb eredményt csak az Újpest trénere, Nebojsa Vignjevics mutathat fel (15 bajnokin 42.2 százalékos teljesítményre volt eddig képes vele az Újpest). A sorban egyelőre Thomas Doll, a Fradi edzője áll az élen, aki kilenc meccsen 18 pontot gyűjtött csapatával (66.67%). José Gomes a Videotonnál 62.4%-os teljesítménnyel rukkolt eddig elő (22 győzelem, hét döntetlen és tíz vereség), igaz, csapatától ez alighanem minimális elvárásnak számít. Tomiszlav Szivics jól rajtolt a Diósgyőrrel, és bár az elmúlt hetekben némileg megtorpant az együttes, a 26 bajnoki alatt a megszerezhető pontok 53.8 százalékát így is begyűjtötte (11 győzelem, kilenc döntetlen, hat vereség).

A sikerek megvannak

Mind az öt edzőben közös, hogy bár egyikük sem tevékenykedik túl régóta csapatánál, kisebb-nagyobb sikereket már mindannyian fel tudnak mutatni: Rossival tavaly a harmadik helyen végzett a Honvéd az OTP Bank Ligában, ezzel kijutott a nemzetközi porondra. Ugyanebben a szezonban a kupasikerek mellett José Gomes egy ezüstérmet mutathatott fel a Videotonnál, míg a Ligakupában a döntőig vezette a csapatot. Bár Tomiszlav Szivics, Nebojsa Vignjevics és Thomas Doll csak az idei szezontól irányítja együttesét, ők is letettek már valamit az asztalra – a Diósgyőr bejutott a Ligakupa döntőjébe, mellette pedig a Magyar Kupa elődöntőjében is érdekelt, a bajnokságban pedig a harmadik helyért csatázik. Az Újpestre is vár még egy Magyar Kupa-elődöntő, míg a Fradi a Ligakupában jutott a legjobb négyig, és a DVTK-hoz hasonlóan a bajnokságban is az élmezőny tagjának mondhatja magát.

Olvasói sztorik