NB I

Diósgyőr–Videoton döntő lesz

A DVTK 1-1-et játszott a Ferencvárossal a Ligakupa elődöntőjének visszavágóján, ezzel továbbjutott.
Ligakupa, elődöntő, visszavágó
Diósgyőri VTK – Ferencvárosi TC 1-1 (1-0)
Diósgyőr, 3500 néző. Játékvezető: Németh Á.
DVTK: Rados – Eperjesi, W. Alves, Debreceni, Huszics – Gosztonyi (Vadász, 64.), Egerszegi (Grumics, 83.), Kosztics, Batioja – Futács (Kádár, 72.), Bacsa. Edző: Tomiszlav Szivics
FTC: Dibusz – Jovanovics, Mateos, Besics, Nagy D. (Ugrai, 74.) – Busai, Gyömbér – Holman (Csukics, 86.), Péter A., Somalia – Böde. Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Bacsa (44.), illetve Mateos (tizenegyesből 52.)
Kiállítva: Eperjesi (51.)
Továbbjutott: Diósgyőr (3-2)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az első meccset idegenben 2-1-re megnyerő diósgyőriek részéről Elek Ákos és Abdouraman hiányzott. A vendégeknél Leonardo, Jova Levente, Laczkó Zsolt és Buzsáky Ákos sem játszott.

„We are all monkeys” – vagyis mindannyian majmok vagyunk, ezt a feliratot húzták ki maguk előtt a két csapat játékosai a kezdés előtt készült közös csapatkép kedvéért, ráadásul mindannyian egy-egy banánt tartottak a kezükben, utalva a múlt heti, barcelonai rasszista megnyilvánulásra, a Daniel Alvesnek bedobott banánra.
A meccs első gólveszélyes jeleneteként Jovanovics lőtt távolról a keresztléc fölé. A folytatásban is jó iramú volt a játék, kisebb lehetőségek is adódtak. A 24. percben Péter Antal lövését vetődve fogta Rados. Egy perccel később Mateos távoli, nagy erejű szabadrúgását a hazaiak kapusa szögletre ütötte. A 28. percben Busai lövése suhant el a kapu mellett. A 41. percben kisebb tűzijáték alakult ki a hazai kapu előtt: előbb Busai, majd Péter Antal lövését blokkolta William Alves az ötösnél.

A szünet előtt Bacsa Patrik káprázatos szólót mutatott be: Gyömbér és Besics között bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, ott előbb Mateos, majd Jovanovics mellett cselezte be magát a kapu elé, majd Dibusz mellett higgadtan a hálóba lőtt (1-0). Az első felvonásban több lehetősége volt a Fradinak, de egy gyönyörű egyéni akciónak köszönhetően a hazaiak növelték összesítésbeli előnyüket.

Az ötvenedik percben Böde Dániel közeli lövését Rados nagy bravúrral szögletre ütötte. Egy perccel később Busai Attila a földre került a tizenhatoson belül Eperjesi szorításában, ezért a játékvezető kiállította a hazaiak fiatal játékosát, és büntetőt ítélt. Mateos lövését Rados a kapufára tolta, de a labda onnan a hálóba pattant (1-1). Az 59. percben Mateos távoli lövését a hazaiak kapusa szögletre ütötte. Tíz perccel később Holman lapos beadása a kapu előtt elsuhant a becsúszó Péter Antal lába előtt, majd a borsodiak újabb izgalmas pillanatokat követően kirúgták.

A túloldalon Dibusz Dénes messze kifutott a kapujából, Futács kicselezte, de nagyon kisodródott, így hiába maradt üresen a háló, az éles szögből leadott lövése nem találta el a kaput, és passznak sem volt jó. Az emberelőnyben játszó FTC fokozta a nyomást ellenfele kapuján; a 81. percben Holman fejesét fogta Rados. A házigazdák alig-alig tudták megtartani a labdát, de egy villámgyors kontra végén Bacsa nagy helyzetben csúnyán fölé lőtt. A 89. percben Bacsa lőhetett vagy passzolhatott volna a kapu közvetlen közelében, de a kifutó Dibusz lábbal szögletre mentett.

A hajrában is rohamozott a Fradi, de több gól nem született, így a címvédő nem jutott be a döntőbe. A finálét Diósgyőrben rendezik, az ellenfél a Videoton lesz.

– Lehetett látni, hogy idegenbeli győzelme után a Diósgyőr törekedett az eredmény tartására, ezért a védekezését jól megszervezte. Ezáltal a Ferencváros enyhe mezőnyfölényben tudott játszani, ami gyenge színvonalhoz vezetett az első félidőben – mondta a Rangadó.hu szakértője, Vitelki Zoltán, a Diósgyőr korábbi csapatkapitánya, jelenleg utánpótlásedzője. – A szünet után a DVTK emberhátrányba került, ez annyiban változtatott a játék képén, hogy a hazaiak még akaratosabbá váltak. Meddő volt az FTC fölénye, sőt lehetett volna nagyobb is a különbség a Diósgyőr javára, hiszen kontrák végén két-három óriási helyzetet kialakított, amit nem tudott értékesíteni. Külön örülök, hogy a saját nevelésű Bacsa Patrik szerezte a gólt, és a lábában volt még több is. Gyönyörűen megcsinálta magának a lehetőséget, és a befejezés is remekül sikerült. Ez a megoldás jellemző rá, az utánpótlásban és a felnőtt mezőnyben is lőtt már ilyen gólokat, és reméljük, még többet szerez a jövőben.

Edzői értékelések

Tomiszlav Szivics, DVTK: – Ez igazi férfimunka volt, gratulálok a csapatnak. Megérdemeltük a döntőt, amit már az első mérkőzésen el kellett volna dönteni. Ma is volt több nagy ziccerünk. Taktikai csata volt, tíz játékossal is. A vége felé kértem, hogy játsszunk két csatárral, hogy le tudjuk kontrázni a Fradit – csak nem tudtunk betalálni. Kár, hogy Bacsa Patrik vagy Futács Márkó nem rúgott még egy-két gólt. Azonban gratulálok még egyszer a csapatomnak. Ez az első döntőnk, de szeretnénk a Magyar Kupában is fináléba kerülni.

Thomas Doll, FTC: – Egyszerűen nem sikerült megszereznünk a második gólunkat. A csapatom az első perctől kezdve focizni akart, de a támadójátékunkkal már hónapok óta nem vagyok elégedett, és ez most sem volt másként. Nem csak arról van szó, hogy nem rúgunk gólokat, nem is mozgunk eleget, nem szerzünk labdákat. Nem hagyatkozhatunk arra, hogy valamelyik középpályásunk véletlenül eltalálja a kaput. Ez egyszerűen túl kevés. A következő idényben meg kell változtatnunk a Ferencváros csatársorának arculatát. Ez a teljesítmény kevés ahhoz, hogy ezek a játékosok jövőre is a Fradiban játszanak.

Olvasói sztorik