NB I

Büszkeség és balítélet

A bajnoki címvédő Győri ETO 1-0-ra nyert az Újpest ellen az élvonal 26. fordulójában.
OTP Bank Liga, 26. forduló
Győri ETO FC – Újpest FC 1-0 (0-0)
Győr, 5000 néző. Játékvezető: Vad II
Győr: Kamenár – Wolfe, Lipták, Dinjar, Lang – Kamber, Varga R. (Andrics, 57.), Rudolf G. (Dudás, 81.), Strestík – Kalmár (Trajkovics, 75.), Pátkai. Edző: Horváth Ferenc
Újpest: Dmitrovics – Heris, Ngawa, Litauszki, Antón (Nagy J., a szünetben) – Balogh B., Szankovics (Koszovics, a szünetben), Vasziljevics, Simon K. (Tshibuabua, 70.) – Szuljics, Kabát. Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerző: Andrics (64.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Motivációs szempontból talán a győriek voltak előnyben a meccs előtt, hiszen számukra a bajnoki címért zajló versenyfutás miatt fontosabb volt a vasárnap délutáni három pont, mint a középmezőny végén szerénykedő Újpestnek. A hazaiaktól Takács Ákos, Martínez és Koltai sérülés miatt hiányzott, Djordjevics, Sztanisics és Burgos az NB III-as csapatban szerepelt, Völgyi Dániel pedig – házon belüli fegyelmi büntetése miatt – még ott sem. A vendég fővárosiaknak Lázár Bence játékát kellett nélkülözniük.

A hatodik percben előbb Strestík, majd Rudolf Gergely kísérletét blokkolták a vendégek a tizenhatoson belül. Sokáig ez volt a legnagyobb helyzet, mert a folytatásban nem igazán forogtak veszélyben a kapuk, csupán jó iramú mezőnyjáték zajlott a pályán, egyik csapat sem tudta ráerőltetni akaratát az ellenfélre, s ezáltal fölénybe kerülni. Egyre több volt a pontatlan átadás a mezőnyben, ez is nehezítette a gyors akciók kidolgozását. A 29. percben Varga Roland távoli szabadrúgását Dmitrovics kiütötte. A 41. percben Rudolf Gergely elesett a tizenhatoson belül Vasziljevics mellett, de a játékvezető büntető helyett sárga lapot adott színészkedésért – jogosan.

Az akarati tényezőkkel nem volt probléma, de a két csapat játékban kioltotta egymást, az egyéni teljesítmények sem voltak kiemelkedőek, így felejthető első félidőt produkáltak.

A szünet után Heris eladta a labdát a tizenhatoson belül, Rudolf Gergely lecsapott rá, éles szögből lőtt, de Dmitrovics kivédte, majd másodjára megkaparintotta a labdát. A 61. percben Kalmár lőtt fölé távolról. Három perccel később Andrics megunta a pályán zajló nihilt, két védő között kapura fordult a tizenhatoson belül, majd a harmadik mellett ellőtte a labdát, amely a kapufáról vágódott a hálóba (1-0). A 75. percben Rudolf Gergely tört kapura, de ígéretes helyzetben csúnyán fölé lőtt. A 83. percben Tshibuabua nagy erejű lövése a keresztlécen csattant – újpesti lehetőség a semmiből!

A győriek legalább a megszerzett három pontjukra büszkék lehetnek, és még talán arra, hogy ők legalább próbáltak futballozni. Az Újpest teljesítményéről jót nem lehet mondani, rosszat pedig minek? Azt megtették helyettünk a vendégszurkolók egy kérdés formájában: „Hol a csapatunk?” Az a lilák nagy szerencséje, hogy már nem eshetnek ki, különben komoly veszélyben lennének…

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa, majd edzője elemezte:

Nagyon nagy csalódás volt számomra ez a mérkőzés. Mindkét csapatnak voltam edzője, illetve azt hiszem, a győri kötődésemet nem kell ecsetelnem, húsz évig játszottam az ETO-ban, és jelenleg is itt lakom. Gyenge meccs volt, pedig mindkét együttes négy-három-hármas alapfelállásban játszott, ami azt sugallta, hogy támadó felfogásban fognak futballozni, de sajnos gólhelyzetet is alig láthattunk, viszont annál több technikai hibát. Több néző jött ki, mint általában, de nagyon gyenge produktumot láthattak.

Az első félidő nem hozott nagy taktikai harcot, sok pontatlanságot annál inkább. Horváth Ferenc jól cserélt, hiszen Andrics gólt lőtt, ám ezután sem éreztem az átütőerőt a csapatokon. Az Újpest felszabadultan játszhatott volna, a Győr pedig a bajnoki címre tör, ezért akaratos játékra és támadásokra számítottam, de helyzetek is alig voltak. Biztosan mindkét csapat nyerni akart, de minden harmadik átadás hibás volt. A szépen felépített támadásokkal, pontrúgás-variációkkal adósak maradtak, ezért a találkozó nem volt látványos és nem adott élményt.

Az ETO megérdemelten nyert, mert az Újpest támadásai nagyon meddőek voltak. Tetszett Kalmár Zsolt fantasztikus mezőnymunkája, nem tudom, edzője miért cserélte le, mert nagyon jól játszott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik