NB I

Vajúdtak a hegyek és egeret szültek

A Ferencváros rengeteg ziccert dolgozott ki, de csupán 1-0-ra nyert a sereghajtó Kaposvár ellen az élvonal 26. fordulójának nyitómeccsén.
OTP Bank Liga, 26. forduló
Ferencvárosi TC – Kaposvári Rákóczi 1-0 (1-0)
Puskás-stadion, 5500 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
FTC: Dibusz – Besics (Ionescu, 59.), Pavlovics, Mateos, Bönig – Gyömbér, Csukics – Somalia, Leonardo (Józsi, 89.), Jenner – Busai (Böde, 79.). Edző: Thomas Doll
Kaposvár: Antal B. – Okuka, Mbemba, Lebbihi, Mulemo – I. Diallo (Murai, 68.) – Florean (Böjte, , Balázs B., Bőle – Firtulescu (Böjte, 82.), Bank, a szünetben), Kink. Edző: Selymes Tibor
Gólszerző: Busai (12.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A sereghajtó Kaposvár számára minden bajnoki meccs az utolsó lehetőséget jelenti a bennmaradás esélyének életben tartására. A Haladás legyőzése után még nehezebb feladat várt péntek este a Rákóczira: a remek formában lévő Ferencváros ellen kellett nyernie a Puskás-stadion katasztrofális állapotban lévő gyepszőnyegén.

A hazaiak közül Buzsáky Ákos, Ugrai Roland Hídvégi Sándor, Ulysse Diallo és Jovanovics, vendégoldalon pedig Albert Ádám, Földes Milán, Horváth Tamás és Kovács Olivér hiányzott. Az FTC 48 órával korábban Ligakupa-elődöntőt játszott a Diósgyőr ellen, de az akkori kezdőcsapatból ezúttal csak Mateos szerepelt.

A játékvezetőnek a kezdés után azonnal közbe kellett avatkoznia, mert megismételtette a középkezdést. A várakozásnak megfelelően a fővárosiak kerültek fölénybe, és a vezetést is gyorsan megszerezték: a 12. percben Leonardo hajszálpontos passzát Busai a tizenhatoson belül átvette, majd magabiztosan a hálóba lőtte (1-0). Három perccel később lejátszódott ugyanaz a jelenetsor, azzal a kivétellel, hogy a brazil légiós ezúttal Gyömbért hozta nagy helyzetbe, ám Antal Botond bravúrral védett.

A 18. percben egy veszélyes ferencvárosi szabadrúgás után a gólvonal környékéről mentettek a kaposváriak. A ziccerek sora folytatódott: Leonardo és Busai lesen volt, a játékvezető mégis engedte, hogy ketten vezessék a labdát a Rákóczi kapusára, ám a brazil megcsúszott, nem tudott lőni, a vezetőgól szerzője pedig ezúttal a keresztlécet találta el. Több mint 25 perc telt el, amikor Bőle Lukács két lövésével a látogatók is veszélyeztették a kaput. A 35. percben Somalia közeli lövését lábbal védte Antal Botond. A 42. percben Leonardo szabadrúgását kiütötte a vendégek hálóőre.

A szünet után Leonardo került nagy helyzetbe, de addig forgolódott, amíg a somogyiak szerelni tudták. Később Kink szép cselei után mentettek a Fradi védői a tizenhatoson belül. Az 56. percben Leonardo kiváló kiugratásával Busai nyargalt a kapu felé, de a lövés előtt hosszan tolta meg a labdát, így Antal Botond kivetődve mentett. Két perccel korábban is volt egy hasonló szituáció, de az nem volt ilyen nagy helyzet. A hatvanadik percben Mulemo lövését védte Dibusz.

Hősiesen küzdöttek a kaposváriak, és szerencséjük is volt, hiszen rendre kimaradtak a Fradi ziccerei. A 66. percben egy szöglet után Kink lőtt a kapu mellé. A 87. percben Bőle beadását Kink lőtte kapura, Dibusz megint lábbal hárított. A második félidőben kevesebb izgalmas jelenetet láthattunk, mint a szünet előtt. A Fradi kiütéses győzelmet arathatott volna, de a sok elpuskázott lehetőség miatt majdnem megütötte a bokáját… Az FTC ezzel együtt újabb lépést tett a bronzérem felé, a Rákóczi pedig a másodosztály irányába.

– Az első félidőben a Fradi eldönthette volna a meccset, nagyon sima lehetett volna, a végén mégis megnehezítette saját magának, bár így sem érzetem, hogy veszélyben lenne a győzelem – elemezte a látottakat a Rangadó.hu szakértője, Szűcs Mihály, a Ferencváros egykori Bajnokok Ligája-csapatának játékosa. – Szerencsére a kicsit kínlódós játék mellett is volt két-három jó teljesítmény. Dibusz Dénesnek voltak fontos védései, Busai Attila jól tartotta meg a labdákat és gólt is rúgott. Remekül teljesített a két középhátvéd, Pavlovics és Mateos, illetve Gyömbér Gábor is óriási mezőnymunkát végzett. Látszott, hogy Leonardo ezen a héten nem nagyon edzett, de a villanásai így is megvoltak. Kis hiányérzetem van Jenner játéka miatt, szükség lenne a jobb teljesítményére. Ionescu a beállása után észrevétlen maradt, nem tett hozzá semmit, és ma Somalia is szürkébb volt a szokásosnál. A Kaposvár ment becsülettel, tette a dolgát, próbálkozott. Szembetűnő, hogy – bár a vége felé volt helyzete a Kaposvárnak – nagyon sokat javult a Fradi szervezettségben, s ez elsősorban a védekezésen látszik, amely sokkal stabilabb lett, mert a középpályások sok terhet levesznek a védők válláról. Kicsit fáradt volt a Ferencváros, de a kiélezett bajnoki versenyfutásban az a legfontosabb, hogy a három pont megvan.

Olvasói sztorik