NB I

Emberhátrányban kikapott a Fradi

A Diósgyőr 2-1-re győzött a Ferencváros ellen a Ligakupa elődöntőjének első mérkőzésén, a Puskás-stadionban.
Ligakupa, elődöntő, első mérkőzés
Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK 1-2 (1-0)
Puskás-stadion. Játékvezető: Iványi
FTC: Jova – Jovanovics, Mateos, Gyurácz, Laczkó – Csilus Á. (Pavlovics, 45+1.), Józsi – Holman, Böde (Jenner, 71.), Ionescu (Gyömbér, 72.) – Péter A. Edző: Thomas Doll
DVTK: Rajics – Eperjesi, W. Alves, Debreceni, Huszics (Gohér, 74.) – Barczi (Gosztonyi, 63.), Egerszegi, Kosztics, Marjanovics (Grumics, a szünetben) – Futács, Bacsa. Edző: Tomiszlav Szivics
Gólszerzők: Péter A. (28.), illetve W. Alves (50.), Bacsa (66.)
Kiállítva: Gyurácz (43.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A vendégeknél Nikházi Márk és Augusto Batioja eltiltás miatt nem léphetett pályára. A hazaiak több olyan játékost is szerepeltettek, akik a bajnokságban nem, vagy csak ritkán kapnak lehetőséget, hiszen pénteken NB I-es meccs vár rájuk.

A hetedik percben Barczi Dávid a tizenhatoson belül a tökéletes gólhelyzetben érkező Futács Márkóhoz akart passzolni, de a becsúszó Józsi Györgynek sikerült közbelépnie, a labda Jova Leventéhez került, aki megfogta, de a játékvezető nagy meglepetésre nem fújt hazaadást… Három perccel később egy szöglet után Marjanovics lövését Jova lábbal védte. Ezután Barczi veszélyes lövését hárította remek reflexszel a Fradi kapusa, a kipattanót Futács közvetlen közelről próbálta értékesíteni, de Jova lábbal ezt is megakadályozta.

A 18. percben Böde nagyszerű indításával Csilus Ádám kilépett, de közeli lövését Rajics bravúrral védte. A túloldalon Bacsa Patrik lőtt a kapufa mellé. Változatos volt a játék, hiszen ezután egy ferencvárosi szögletet követően Laczkó lábáról pattant a kapu mellé a labda. A 26. percben egy újabb szöglet után Böde fejelt nem sokkal mellé. Két perc elteltével Laczkó beadását a fiatal Péter Antal lőtte a hálóba (1-0). A 39. percben Holman szabadrúgása szállt a keresztléc fölé.

A szünet előtt Gyurácz András megkapta második sárga lapját, tehát a Ferencváros emberhátrányba került. Tegyük hozzá: ennyi erővel Barczi Dávidot már korábban leküldhette volna a bíró, de akkor mérlegelt…

A fordulás után azonnal kihasználta létszámfölényét a vendégcsapat, amely egy szöglet után William Alves fejesével egyenlített (1-1). Az 57. percben Holman éles szögből középre gurított, a kapuba tartó labdát Alves kipöckölte. A 66. percben Huszics beadását Bacsa fejelte a kapuba (1-2). A nyolcvanadik percben Futács adott remek passzt Grumicsnak, aki már csak Jovával állt szemben, megpróbálta elgurítani mellette a labdát, de a kapus lábbal beleért, így szöglet lett a nagy ziccerből. A 85. percben egy szabadrúgás után Pavlovics fejelt a keresztlécre, a kipattanót Péter Antal fejjel a hálóba továbbította, de a játékvezető les miatt – tévesen – érvénytelenítette a találatot.

A 93. percben Futács egyes-egyedül vezette kapura a labdát, de Jova ezt is lábbal védte. Az első félidőhöz hasonlóan jó iramú és eseménydús második felvonás végén az emberhátrányban játszó Ferencváros került fölénybe, de újabb – érvényes – gól nem született.

– Egyik csapat sem védekezésre rendezkedett be, vállalták a nyílt játékot. Mindkét oldalon megvoltak a helyzetek, illetve a mezőnyben és a kapu előtt is adódtak hibák – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Vitelki Zoltán, a Diósgyőr korábbi csapatkapitánya, jelenleg utánpótlásedzője. – A Ligakupában az edzők többféle dolgot kipróbálhatnak, most is voltak olyan játékosok a pályán, akik kevesebbet szerepelnek a bajnokságban. A Diósgyőr megérdemelten nyert, a Ferencvárosnak nehéz dolga lesz a visszavágón is, ahol szerintem hazai siker fog születni. Tomiszlav Szivics maximalista, ezért szerette volna, ha a nagy helyzetek bemennek. Jogos a kritikája, a százszázalékos ziccereket jó lett volna berúgni, úgy sokkal könnyebb lett volna a visszavágó, de azt gondolom, a DVTK számára így sem lesz probléma. A játékvezető nem nagyon mérlegelhet, le kell fújnia a szabálytalanságot, akkor is, ha egy harmincöt éves játékos követi el, és akkor is, ha egy fiatal, de szerintem ezt a meccset a Diósgyőr akkor is megnyerte volna, ha a Fradi végig tizenegy emberrel játszik.

Edzői értékelések

Thomas Doll, Ferencváros: – Ha egy tizennyolc éves játékosnak lehetőséget ad az edző, akkor a bírónak nem kellene két kisebb szabálytalanság miatt kiállítania. Ez a játékosunkat is megviseli lelkileg. Kettő-egyre kikaptunk, ezzel persze nem vagyunk elégedettek, de van egy visszavágó. Hihetetlen, hogy negyvennyolc óra alatt két mérkőzést is le kell játszanunk, miközben a dobogóért küzdünk a bajnokságban. Tíz emberrel vettük fel a küzdelmet, nagyon elfáradtunk. Az MLSZ-ben is át kellene gondolnia az illetékeseknek azt, hogy amikor egy csapat a nemzetközi indulásért küzd, ilyen meccseket kell-e játszania olyan bírókkal, akik nem biztos, hogy a helyzet magaslatán állnak. A nézők és a hozzáértők láthatták, hogy miként szerepeltek a fiataljaink; Csilus sok labdát szerzett, Gyurácz nagyon jól söprögetett, de a bírók nem álltak a helyzet magaslatán.

Tomiszlav Szivics, Diósgyőr: – Csalódott vagyok, hogy nem rúgtunk öt gólt. Önzősködtünk, nem a csapatra, hanem saját magunkra gondoltunk a pályán. Nagyon mérges vagyok emiatt. Ilyen helyzeteket nem hagyhat ki egy válogatott szintű játékos. Lehet, hogy nagyképű leszek, pedig nem vagyok az: a Ferencváros ellen nyerni szoktam, hittem, hogy ez ma is sikerül. Az első félidőben volt három ziccerünk, azt kihagytuk, aztán kaptunk egy gólt. De nem szeretnék sírni a kihagyott helyzetek miatt. A Ferencváros jó csapat, ők is vegyes felállásban játszottak, de most egy lépéssel előttük vagyunk. A következő meccsre is ugyanúgy készülünk, minden mérkőzést meg akarunk nyerni. Ma a gyerekek jól játszottak, nem volt gond, de a helyzeteket ki kell használni. Ez egy szép előny, amit hazai pályán nem fogunk kiengedni a kezünkből, döntőbe fogunk jutni. Gratulálok a csapatomnak.

Olvasói sztorik