NB I

Nagy pofon a tartalékos Lokinak

A házigazda Debrecen 5-1-re kikapott a Videotontól a Ligakupa elődöntőjének első mérkőzésén.
Ligakupa, elődöntő, 1. mérkőzés
Debreceni VSC-TEVA – Videoton FC 1-5 (0-3)
Debrecen, 500 néző. Játékvezető: Farkas Á.
DVSC: Verpecz – Ludánszki, Morozov, Szatmári (Mészáros N., a szünetben), Ferenczi J. – Dombi (Króner, 63.), Spitzmüller, Damahou, Kovács Á. (Karikás, 80.) – Tisza T., Volas. Edző: Kondás Elemér
Videoton: Calatayud – Brachi, Juhász R., Vinícius, Stopira – Caneira, V. Gomes (Szolnoki, 67.) – Oliveira, Nildo, Álvarez (Kovács I., 67.) – Zé Luis (Lupeta, 77.). Edző: José Gomes
Gólszerzők: Ludánszki (68.), illetve Nildo (6., 74.), Álvarez (9.), Brachi (tizenegyesből 42.), Oliveira (82.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A korábbi heteknek megfelelően a debreceniek tartalékosan álltak fel a Ligakupában, a Videoton viszont a legjobbjait szerepeltette az elődöntő első meccsén. A fehérváriaknál mindössze egyetlen egy magyar játékos szerepelt a kezdőben, Juhász Roland személyében. A hazaiaknál három külföldi kapott helyet, közülük a hosszú sérülés után visszatérő Damahou a tavaly nyári Szuperkupa-mérkőzés, majd az Európa Liga-selejtező után most játszotta harmadik tétmeccsét a DVSC színeiben.

A hatodik percben Brachi szabadrúgása után Nildo két védő szorításában a hálóba fejelt (0-1). Három perccel később egy felívelt szabadrúgást Zé Luis továbbfejelt, Álvarez megkaparintott, majd három védő gyűrűjében kapura fordult, és ő is a hálóba lőtt (0-2). A 21. percben Nildo szabadrúgását vetődve védte Verpecz. A túloldalon szintén egy szabadrúgás után Volas lőtt, de szögletre blokkolták. A 35. percben Ferenczi János szabadrúgását Calatayud kiütötte.

A 41. percben Nildo elesett a tizenhatoson belül, a játékvezető szerint a kapujából messze kifutó Verpecz szabálytalan volt, ezért büntetőt ítélt. Brachi magabiztosan értékesítette a büntetőt (0-3), tehát a fehérváriak egy félidő alatt eldöntötték az egész párharcot. A csapatok az első félidőben kizárólag rögzített helyzetből veszélyeztették a kapukat.

A szünet után Kovács Ádám pontos beadását a kapu elé beinduló Spitzmüller a kapufa mellé lőtte. A 61. percben Verpecz ismét elhagyta a kapuját, de Álvarez kicselezte és éles szögből lőtt, a visszafutó Mészáros Norbert azonban kirúgta a kapura tartó labdát. Kisvártatva Álvarez egyedül indulhatott volna a kapu felé, de az asszisztens – tévesen – lest jelzett. A 68. percben szépített a Debrecen: egy szabadrúgás után Ferenczi János beadása Ludánszki Bence testéről pattant a hálóba (1-3).

Ezután felpörgött a játék, és a 74. percben ismét a vendégek voltak eredményesek: Nildo teljesen tisztán lépett ki, és higgadtan elgurította a labdát a kapus mellett (1-4). A 82. percben Oliveira hasonló forgatókönyv alapján volt eredményes, ezúttal ő fejezte be a gyors fehérvári ellenakciót (1-5). A hajrában egy szabadrúgás után Juhász Roland fejelt a kapu mellé.

A debreceni csapat ebben az összeállításban nem hasonlított a DVSC-re, kis túlzással azt is mondhatnánk, eleve feladták a párharcot, és az MTK elleni bajnoki zakó után ismét öt gólt kaptak. a visszavágót egy hét múlva, a Ferencváros–Diósgyőr párharc első meccsét holnap rendezik.

– Örülni kell, hogy döntőbe jut a Videoton ebben a számomra semmitmondó kupában, de a lényeget, ami a közelmúltban történt, nem szabad elhomályosítania – kezdte a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton egykori válogatott játékosa. – Sokkal szimpatikusabb volt a Debrecen összeállítása, hiszen azok játszottak, akik kevesebb lehetőséget szoktak kapni, illetve akik sérülésből jöttek vissza, és újra fel kell építeni őket. Nem szimpatikus, hogy a fehérváriaknál ugyanazok játszanak, akik eddig, hosszú mérkőzések során kudarcot vallottak, ezáltal nem tudja elérni a célját a csapat a bajnokságban. Rossz volt nézni, hogy három fiatal magyar a kispadon ült. Akik nem bizonyítottak eddig, miért kezdők ezen a mérkőzésen, amelynek különösen nagy tétje nincs. A fiatal magyarok ezáltal még kevesebb lehetőséget kapnak, még inkább elvesztik az önbizalmukat, s ez még jobban elősegíti a visszafejlődésüket. Biztosan van erkölcsi értéke a Videoton győzelmének, de nem felejtjük el, hogyan szerepelt az elmúlt nyolc-tíz bajnoki fordulóban, azt még egy esetleges kupagyőzelem sem homályosíthatja el.

Edzői értékelések

Kondás Elemér, Debrecen: – Úgy néz ki, hogy eldőlt a párharc. Ehhez kellett, hogy az első tíz percben két gólt ajándékozzunk az ellenfélnek, majd még egyet a tizenegyessel. Volt néhány játékos, akik most jöttek vissza a sérülésük után, nekik is adtunk lehetőséget. Nyilván meccset kell nekik adni, hogy vissza tudjanak térni. Volt, aki jó teljesítményt nyújtott, de volt, aki sajnos kevesebbet tudott nyújtani a mai napon.

José Gomes, Videoton: – Tettük, ami a dolgunk, megérdemeltük a győzelmet. A mai játékunk megmutatta a csapat igazi szellemiségét. Mind a csapat, mind a szurkolók megérdemelték ezt a sikert, de egy meccs még hátravan a párharcból.