NB I

„Ez az igazi futball!”

Hrepka Ádám duplájával a házigazda Haladás 2-0-ra győzött a Bp. Honvéd ellen az élvonal 24. fordulójában.
OTP Bank Liga, 24. forduló
Szombathelyi Haladás – Bp. Honvéd 2-0 (1-0)
Szombathely, 3100 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Haladás: Rózsa – Fehér Z., Guzmics, Tóth P., Bosnjak – Nagy Gábor, Simon Á., Radó, Iszlai (Németh M., 91.), Halmosi (Medgyes, 75.) – Hrepka (Schimmer, 82.). Edző: Artner Tamás
Honvéd: Kemenes – Baráth (Job, a szünetben), Lovrics, Ignjatovics, Alcibiade – Zsivanovics, Hidi, Vécsei – Daud (Nagy Gergő, 60.), Bonazzoli (Vernes, 68.), Lupoli. Edző: Marco Rossi
Gólszerző: Hrepka (25., 54.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Haladás számára az volt a meccs tétje, hogy a rendkívül sűrű élmezőnyben képes lesz-e előrelépni a harmadik helyre. Erre csak győzelem esetén volt lehetősége. Ez a célja a Honvédnak is, amely azonban öt ponttal kevesebbet gyűjtött a korábbi 23 forduló során.

A harmadik percben Radó András talált a hálóba, de les miatt nem adta meg a gólt a játékvezető. Négy perccel később Radó beadása után a becsúszó Baráth öngólveszélyesen mentett, Kemenes Szabolcsnak védenie kellett. Ezután Guzmics fejelt veszélyesen, de a labda elpattogott a kapufa mellett. Rendkívül aktívan kezdett és támadólag lépett fel a házigazda. A tizedik percben Hrepka beadását az őrizetlenül hagyott Iszlai Bence az ötösről csúnyán fölé lőtte. A 19. percben Bonazzoli lefejelte a labdát Lupoli elé, aki nagy helyzetbe került, de nem találta el jól.

Némileg visszavett a kezdeti nagy lendületből a hazaiak, ezáltal eseménytelenebbé vált a játék. A 25. percben ritkán látható gólt szerzett a szombathelyi együttes: Radó betört a tizenhatoson belülre, Hrepka Ádámhoz passzolt, aki nem tudott lőni, de az ő szempontjából jó helyre, az akciót remekül kísérő Halmosi Péterhez került a labda, aki visszapasszolt a kapu elé, Hrepka pedig a hálóba passzolt (1-0). A kispestiek csak szemmel kísérték az eseményeket, de közbeavatkozni nem tudtak.

Úgy tűnt, a gól új lendületet adott a házigazdának, amely ismét sorra vezette akcióit. Rendkívül bátor focival rukkolt elő a Haladás, és ez a letámadás nem tetszett a vendégeknek. A 32. percben Radó ismét elviharzott a szélen, beadását a menteni igyekvő Lovrics a saját kapufájára lőtte. Két perc múlva Fehér Zoltán távoli lövése suhant el a kapufa mellett.

A szünet után Daud lövését fogta Rózsa Dániel. A hazaiak tetszetős játéka megmaradt, és immár a fővárosiaknak is fel kellett pörögniük, hiszen hátrányban voltak, tehát ezúttal is izgalmas, lendületes volt a foci. Az 54. percben egy kispesti lehetőség után kontráztak a hazaiak, Radó passzába Lovrics belevetődött, de a labda visszakerült Radó elé, aki másodszor már a középen érkező Hrepka elé varázsolta, ő pedig a hálóba lőtt (2-0).

Az 59. percben Daud szabadrúgása ment el a kapufa mellett. A 68. percben Halmosi jól helyezett, de gyenge fejesét fogta Kemenes. A házigazdák magabiztosan őrizték előnyüket, de a Honvéd továbbra sem adta fel a szépítés lehetőségét. A csereként beállt Nagy Gergő a tizenhatoson belül lebirkózta Radó Andrást, de a játékvezető nem adott büntetőt. A 77. percben Lupoli közeli lövését bravúrral védte Rózsa. A hazaiak kapusa ezután remek reflexszel hatástalanított egy beívelést, a 85. percben pedig Vécsei lőtt fölé. Egy perccel később Vécsei ragyogóan lépett ki a védővonalból, messze lemaradt mögötte mindenki, de amikor már csak Rózsával állt szemben, a kapu helyett az oldalhálóba lőtt. A 93. percben Schimmer remek átadását az egyes-egyedül érkező Radó éppen Kemenes kapusba lőtte.

A Honvéd megszakítás nélkül harmadszor kapott ki, a Haladás közelmúltbeli mutatója viszont impozáns: négy győzelem és egy döntetlen, ez pedig a harmadik helyet eredményezi.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott játékosa elemezte:

A Haladás játékát érdemes nézni, hétről-hétre nagyon jó benyomást tesz rám. Ez az igazi futball! Minden játékosnak megvan a pontos helye a pályán, nagyon jól összerakott társaságról van szó. A keret korösszetétele és átlagéletkora is ragyogó. Olyan improvizatív, kreatív labdarúgók szerepelnek Szombathelyen, mint Radó András vagy Halmosi Péter. Leginkább kettejükkel, vagy Guzmics Richárddal szoktak foglalkozni, de Nagy Gábor, Simon Ádám, vagy Fehér Zoltán is nagyon fontos fogaskerekek, ők adják igazán a csapat gerincét, a többiek pedig a pluszt.

Teljesen megérdemelt Haladás-győzelem született, még akkor is, ha két nagy lehetősége a Honvédnak is volt a végén. Kimondottan tetszik a szombathelyiek játéka, másrészt ez a magyar játékosok győzelme volt az idegenlégiósok ellen. Huszonöt éve foglalkozom utánpótlással, és még soha nem tudták cáfolni, hogy kevés külföldi játszik idehaza, akikre fel tudnak nézni a fiatalok vagy a szurkolók, vagy akárki. Ezek a fiatalok biztosan értékesebbek a magyar labdarúgás számára, mint az idősebb külföldiek. Kétszáz meccs az olasz élvonalban nem lehet véletlen, de látható, hogy Bonazzoli levezetőnek használja a magyar bajnokságot. Jó helyen van nála a labda, abszolút rutinos, de mintha kiszerelték volna belőle a negyedik és az ötödik sebességet…

Hrepka Ádám két születésnapi ajándéklabdát is kapott, de erre mondják, hogy tudni kell jó helyen kell lenni. Nagy Gábor százötvenedik NB I-es mérkőzéséhez gratulálok, az édesapjával együtt futballoztam annak idején. Medgyes Zoltán még csak tizennyolc éves, valaki mondja meg nekem, hol mernek betenni ilyen bátran egy tehetséges fiatalt a csapatba? Látszik, hogy nagy tehetség, arra biztatnám az edzőket, hogy nyúljanak a tehetséges fiatal gyerekekhez, mert a magyar futballt elsősorban a magyarok tudják jobbá tenni.

Olvasói sztorik