NB I

Vébernek nagymamája született?

Ismét sziporkázott az újonc borsodiak vezetőedzője.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Terjedelmes helyszíni riportot közölt a Mezőkövesd-Zsóry edzéséről az origo.hu. Lassan ott tartunk, hogy az orvosok depresszió, lehangoltság, rosszkedv ellen Véber György aranyköpéseit írják fel a receptre. Mi is ezek közül válogattunk.

Véber szerint játékosainak el kell hinniük, hogy nyerhetnek akár egy Újpest, vagy bármilyen nagy múlttal rendelkező csapat ellen.

„Félreértés ne essék, ezek a gyerekek nem falábúak. Nagyon sokan tévedésben vannak, hogy egy focista élete csak a meccsből áll, hát nem, hanem az egész heti munkából, amely alatt én látom, hogy többre képesek, tudom, hogy mit tudnak, ezért vagyok velük ilyen kemény. Ha falábúak lennének, akkor nem kritizálnám őket. De én mindig ilyen leszek, ha a Bayern Münchennél lennék edző, akkor ott is lekapnám Ribéryt, ha úgy ítélném meg, hogy nem nyújtotta azt, amit ő tud. A profi játékosoknak mindent el kell tudni viselni, nem szabad őket burokba tenni. Ha a tárgyalóasztalnál kemények, amikor a fizetésüket harcolják ki, akkor a pályán is keménynek kell lenniük.”

A vezetőedző szerint az újságírók minden héten össze akarják őt ugrasztani a vezetőkkel és a játékosokkal. Nem érti, hogy miért vannak sokan felháborodva, vagy miért tartják furcsának azt, hogy kritizálja a csapatát, szerinte ő csak nem áll be abba a sorba, mint sok más magyar edző.

„Mit kellene mondanom? Ugyanazt, amit más edzők mondanak? Vagy azt, hogy azért nem tudtunk nyerni, mert a meccs előtt két nappal nagymamám született? Az nem visz előre, a játékosok pedig vevők erre, hiszen ugyanúgy megkapják a dicséretet is.”

Az egykori újpesti játékos szerint tökéletesen edzenek a játékosai, ugyanakkor a meccseken is ugyanezt várja el.

„A Puskás Akadémia ellen Fótyik Dominik kilencven percen keresztül másfél méterre ugrált az ellenfél játékosa, Gallardo körül, de ha egyetlen egyszer belemért volna olyat, mint ma az edzésen a saját csapattársába, akkor Gallardo leesik Sevilla külsőn, ahonnan jött, és soha többé nem megy a kapunk közelébe.”

A magyar edzőkről Véber jó véleménnyel van. Csertői Aurél korábban azt mondta, hogy ő a Barcelonát is tudná irányítani, amikor Vébert kérdezzük arról, hogy szerinte ő is helyt állna-e a katalánok kispadján, egy nagyobb sóhaj után így reagál:

„Hadd támadjanak csak a hozzászólok: szerintem igen. Mi, magyar edzők, szakmailag lehet, hogy többet tudunk, mint a topedzők. Az emberek el nem tudják azt képzelni, hogy egy Barcelonánál vagy egy Bayern Münchennél milyen stábok dolgoznak. Javaslom, hogy utazzanak ki valamelyik csapathoz, és nézzenek meg egy edzést, a Bayernnél például lehet, hogy az utolsó öt edzésből négyen Guardiola ott sem volt, mert tíz edző dolgozik a kezei alá, ő csak az irányelvet szabja meg.”

Véber szerint Mourinhóék nem vezetnek napi szinten edzéseket, van tíz edzőjük meg húsz orvosuk. Felteszi a kérdést, hogy vajon Guardiola mire menne Mezőkövesden?

„Erre a pályára fel sem menne, maximum a tehenét küldené fel befáslizva. Jöjjön ide egy évig Mourinho, vezesse a Paksot, Guardiola legyen a Mezőkövesd edzője, és meglátjuk, hogy mi történik. Én pedig közben szívesen tartanék edzést a Barcelonának a stábommal, Szlezák Zoltánnal és Borsos Vilmossal a 28 tökéletes edzőpálya egyikén.”

Olvasói sztorik