NB I

Talán még reménykedhet a címvédő

A több mint egy félidőt emberhátrányban játszó Győri ETO 2-2-es döntetlent ért el a Debrecen otthonában rendezett csúcsrangadón.
OTP Bank Liga, 23. forduló
Debreceni VSC-TEVA – Győri ETO 2-2 (1-2)
Debrecen, 7000 néző. Játékvezető: Kassai
DVSC: Novakovics – Lázár P., Máté P., Morozov, Korhut – Mihelic (Dombi, 79.), Zsidai, Vadnai (Bódi, 62.), Szakály P. – Kulcsár T. (Tisza T., 62.), Volas. Edző: Kondás Elemér
Győr: Kamenar – Svec, Lipták, Lang, Dinjar – Kamber, Pátkai, Kalmár (Mevongou, a szünetben) – Strestík (Andrics, a szünetben), Rudolf G. (Kronaveter, 69.), Varga R. Edző: Horváth Ferenc
Gólszerzők: Lázár (22.), Mihelic (60.), illetve Pátkai (11.), Strestík (25.)
Kiállítva: Pátkai (38.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bajnoki döntőként beharangozott rangadó jelentősége tovább nőtt szombat délután, hiszen a harmadik helyezett Videoton kikapott Kecskeméten.

Húsz másodperc elteltével Volas távoli bombáját fogta Kamenár. Egy perc múlva Mihelic kitűnő labdájával Volas robogott a kapu felé, de ahelyett, hogy Kulcsár Tamásnak passzolt volna, a kapufa mellé lőtt. A hatodik percben Vadnai előtt adódott lehetősége, de ő is mellé lőtt. A túloldalon egy szabadrúgás után Rudolf Gergely lőtt közvetlen közelről, de Novakovics nagyot védett. Megbosszulták magukat a kihagyott debreceni ziccerek, mert a 11. percben Kalmár nagyszerű passzát Kalmár közvetlen közelről a hálóba lőtte (0-1).

A továbbiakban is változatos küzdelem és látványos játék jellemezte a meccset. A 22. percben egy hazai szabadrúgás után Lázár Pál csúsztatott fejjel a hálóba (1-1). A címvédő nem hagyta annyiban, Dinjar beívelését Korhut Mihály elvétette, ezt kihasználva Stresík lecsapott a labdára, és a hálóba lőtt (1-2). A 27. percben Lázár beadása után kétszer is blokkolniuk kellett a győrieknek, hogy ne kapjanak gólt. Egy pillanatnyi üresjárat sem volt, az ember csak kapkodta a fejét, percenként alakultak ki nagy lehetőségek mindkét kapu előtt.

Varga Roland került óriási helyzetbe, de lövés helyett passzolni akart, és belebotlott a labdába. A 37. percben Rudolf Gergely szabadrúgása suhant a kapu fölé. Egy perc múlva Pátkai Máté megkapta második sárga lapját, így emberhátrányba került a Győr. Azonnal kihasználhatta volna a kedvező fordulatot a DVSC, hiszen Volas lövése átment Kamenár lábai között, de a kapus visszanyúlt és megkaparintotta. A 42. percben Korhut a kapufát találta el.

Kiváló iramú, színvonalas, eseményekben gazdag első félidőt produkáltak a csapatok. A Debrecen irányított, több helyzete volt, és a labdát is többet birtokolta. A Győr elsősorban a kontráival és a rendezetlen védelem elleni támadásaival, illetve egy-két rögzített helyzettel veszélyeztetett, a gólok mégis két egyéni leleménynek és erőszakosságnak köszönhetőek. A debreceniek passzaiba több hiba csúszott.

A szünet után Kassai játékvezető elküldte a kispadtól a Debrecen másodedzőjét, Sándor Tamást. A hazaiak továbbra is többet birtokolták a labdát, de a győriek többször is eljutottak ellenfelük kapujáig, és ilyenkor rendre veszélyt teremtettek. Az 55. percben Varga Roland veszélyes lövése szögletre pattant. A második sarokrúgás után Novakovicsnak kellett mentenie. A hatvanadik percben Mihelic gyönyörű szabadrúgásába Kamenár bele tudott kapni, de a labda a hálóba vágódott (2-2).

A 68. percben Volas lövése ment el néhány centivel a kapufa mellett. Három perc múlva Szakály Péter veszélye beadását a becsúszó Lipták szögletre mentette. A Debrecen nagyon taktikusan, de türelmesen próbált vezetéshez jutni, a bajnoki címvédő viszont masszívan védekezett, és állta a sarat. Ezúttal nem volt akkora az iram, nem alakult ki olyan rohanás, mint az első periódusban, hiszen leginkább a győriek térfelén zajlott a játék. A 79. percben előbb Tisza Tibor, majd Volas lövését blokkolták a tizenhatoson belül.

Az utolsó percben Tisza Tibor szabadrúgását védte Kamenár. Hiába próbálkozott a DVSC, ezúttal nem tudta megszerezni a győztes gólt, ám így is 15 mérkőzés óta veretlen a bajnokságban, és továbbra is nyolc ponttal vezet a második Győr ellen. A címvédő már négy ponttal jobban áll a harmadik Videotonnál.

– Hiányérzetem van. Pátkai Máté becsúszása nem volt szándékos. Ha a szabály előírja, aláírom, hogy sárgát és pirosat kell adni. De másodpercekkel korábban egy hasonló debreceni szabálytalanságot miért nem fújt le a bíró? Ez nagyon befolyásolta a meccset, hiszen létszámazonosságnál még az első félidőnél extrább lett volna a második – elemezte a látottakat a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott játékosa. – Nem nagyon értettem Horváth Ferenc cseréit. Kalmárt nem cseréltem volna le, Andricsot pedig nem vittem volna be. Nem tudom, miért kellett kettőt cserélnie a szünetben, szerintem ráért volna egyenként is. Mindkét csapat veszélyes volt, a mélységbe, a védelem mögé belőtt labdákkal nem tudtak mit kezdeni a debreceniek. Az ETO-nál működött ugyanaz, mint a múltkor az MTK ellen. Az volt a probléma, hogy most a lövések elkerülték a kaput. Taktikus meccs volt, bár a győrieknek egyébként sem volt más választásuk. Megmaradt a debreceniek nyolcpontos előnye, most már a kezükben van a sorsuk, de szerintem az ETO-nek lesz még szava az elsőséghez, illetve a második helyért is nagy küzdelem várható.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik