NB I

Tarsoly szerint van megoldás

A Győri ETO tulajdonosa, az MLSZ elnökségi tagja is megszólalt, és elmagyarázta a módszert.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ elnöksége csütörtöki ülésén úgy döntött, a maga részéről jóvá hagyja, hogy a csapatot működtető Újpest FC Kft. átruházza az indulási jogot az anyaegyesületre, az UTE-ra, ám mert a bíróság vagyonkezelőt rendelt ki a gazdasági társaság mellé, neki is rá kell bólintania a tranzakcióra.

Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa a döntést vereségként értékelte. Azóta sokan megszólaltak már az ügyben segítő szándékkal, de Tarsoly Csaba, az MLSZ elnökségi tagja, a Győri ETO FC tulajdonosa konkrét és a törvényeknek tökéletesen megfelelő megoldást vázolt fel az nb1.hu oldalon.

– Az MLSZ csütörtökön az egyetlen törvényes döntést hozta – kezdte Tarsoly Csaba. – Ebben a helyzetben is létezik azonban megoldás, amelynek az alapja, hogy az Újpest fejezze be a bajnokságot, és végezzen olyan helyen, hogy legközelebb is indulhasson az élvonalban. A sporttörvény alapján ezt követően az indulási jogot átruházná az UTE-ra. Ezzel párhuzamosan az Újpest FC Kft., tehát a jelenlegi csapatot működtető gazdasági társaság alapít egy új céget, abba apportálja a labdarúgók játékjogát, majd az UTE-tól megkapja az indulási jogot, ez alapján megszerzi a 2014–2015-ös bajnokságra való nevezésre feljogosító licencet. Ha ez így történik, akkor nem vagyonkimentés, hanem vagyon megmentés történik! Hangsúlyozom, ezzel a megoldással nem történik vagyonkimentés! Ha ezután az Újpest FC Kft-t felszámolják, a felszámoló a feladatának megfelelően értékesíti a korábbi cég vagyonát, és abból elégíti ki a hitelezők követeléseit. A felvázolt esetben az Újpest FC Kft. vagyona nem más, mint az új társaság, amely rendelkezik az indulási joggal és a futballisták játékjogával, márpedig ennek a cégnek a százszázalékos tulajdonjoga értékesíthető, így a hitelezők is hozzájuthatnak a követéseikhez. Ráadásul az új cég indulására a bajnokságban az Újpest FC Kft. felszámolása nem lenne hatással.

Tarsoly Csaba azt is hangsúlyozza, hogy ha most indul el a felszámolási eljárás, akkor az Újpestet azonnal kizárják, nem folytathatja ezt a bajnokságot, nem indulhat a következőben, és még a játékosainak a szerződése is megszűnik, a játékjoguk nem értékesíthető, és a felszámoláskor ebből bevétel nem várható, így mindenki hoppon marad. Ezért célszerű mindenki szempontjából megvárni a bajnokság befejezését, és akkor megtenni az említett lépéseket. Az is kérdés, hogy ha most létrejönne egy új cég, amelyre az UTE átruházná a licencet, mennyi ponttal folytatná a bajnokságot ebben a pillanatban a 21. fordulótól, hiszen a lényeget tekintve nem lenne köze a csapatot eddig működtető céghez. Ha a válasz a nulla pont, akkor aligha lehetne kérdéses az Újpest kiesése. Az is érdekes kérdés lehet, hogy ha most történne meg az átruházás, a játékosok az átigazolási időszakon kívül miként kerülhetnének át az egyik szervezettől a másikhoz.

– Az Újpestet meg kell menteni, nem tűnhet el a magyar élvonal mezőnyéből ilyen okokkal – mondta Tarsoly Csaba. – Ez azonban csak a törvények betartásával történhet meg, és mint említettem, erre van lehetőség, az ideiglenes vagyonfelügyelőnek a jelenlegi tulajdonossal együtt kell felmérnie a helyzetet, és megfontolni ezt a megoldást. Kettőjük felelőssége, hogy megfontoltan cselekedjenek minden érintett érdekében.

Olvasói sztorik