NB I

Négy gól, nulla izgalom

A Ferencváros már az első meccsen eldöntötte a továbbjutást, hiszen 4-0-ra nyert a Lombard Pápa ellen a Ligakupa negyeddöntőjében.
Ligakupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Ferencvárosi TC – Lombard Pápa Termél FC 4-0 (2-0)
Puskás-stadion, 300 néző. Játékvezető: Fábián
FTC: Jova – Besics, Mateos (Busai, 59.), Pavlovics, Hidvégi – Gyömbér (Leonardo, a szünetben), Csukics – Somalia (Józsi, a szünetben), Holman, Jenner – Ugrai. Edző: Thomas Doll
Pápa: Markek – Németh M. (Présinger, a szünetben), Struhar (Csizmadia Cs., 63.), Jagodics B., Király B. – Venczel Z., Baldauf, Tóth G. (Nagy T., 68.), Kulcsár K. – Horváth R., Eszlátyi. Edző: Tóth Bálint
Gólszerzők: Ugrai (5., 10. – az elsőt tizenegyesből), Jenner (60.), Holman (84.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az előző szezonban a Ligakupának ugyanebben a fázisában, tehát a negyeddöntőben találkozott egymással a Ferencváros és a Lombard Pápa, akkor csak nagy csata után, idegenben lőtt góllal jutottak tovább a fővárosiak. A zöld-fehérek ezúttal – kis túlzással – teljes kezdőcsapattal álltak fel, talán csak Böde Dániel és Leonardo hiányzott, míg a vendégek sok fiatallal szerepeltek, de hosszú sérülése után Goran Marics is a cserék között volt.

Ezúttal elsöprő kezdést produkált az FTC: a második percben Somalia éles szögből középre gurított, de ott egyetlen csapattárs sem érkezett. Két perccel később büntetőhöz jutott a házigazda, miután szép Venczel Zoltán szabálytalankodott Somaliával szemben a tizenhatoson belül. Ugrai Roland magabiztosan a kapuba bombázott (1-0). Nem kellett sokat várni a második találatára, hiszen a pápaiak eladták a labdát, Ugrai szemfülesen lecsapott rá, majd a tizenhatoson belülre érve a kapus mellett a hálóba gurított (2-0).

A 16. percben Jenner szöglete után Mateos tíz méterről a kapu felé fejelt, a labdába Gyömbér is beletette a lábát, így még veszélyesebb volt, ám Markek védeni tudott. A 21. percben Jenner veszélyes lövését blokkolták. Nem sokkal később Hidvégi egy szép csel után kevéssel a kapufa mellé lőtt. A 34. percben Hídvégi Sándor lőtt az oldalhálóba. Tíz perccel később Jenner lövése suhant el a kapufa mellett.

Az első félidő irama és színvonala olyan volt, amit a Ligakupában már megszokhattunk…

A második félidő sem alakult izgalmasabban. Az 55. percben Leonardo sarokrúgását Ugrai hat méterről a kapu fölé csúsztatta. A hatvanadik percben Leonardo passzát Busai átlépte, Jenner pedig a hálóba lőtt (3-0). Hét perccel később Holman közeli lövését védte Markek, majd Ugrai veszélyes lövését blokkolták szögletre. A sarokrúgás után Józsi távoli lövését hárította a kapus.

A 84. percben Leonardo hajszálpontos labdával ugratta ki Holman Dávidot, aki két szép csel után a hálóba lőtt (4-0). Öt perccel később Busai közeli lövését védte Markek. A Fradi már az első meccsen eldöntötte a továbbjutást.

– A Pápa pénteken bajnoki meccset játszik, szűk a kerete, ezért nem kockáztatta a kulcsjátékosok szerepeltetését. A biztos bennmaradás miatt is fontos számukra a Haladás elleni találkozó, illetve presztízsmérkőzésről van szó. Nagyon sok fiatal kapott lehetőséget, az idősebbeket igyekezett úgy cserélgetni Tóth Bálint, hogy minél kevesebbet legyenek pályán – kezdte elemzését a Rangadó.hu szakértője, Szűcs Mihály, a Ferencváros egykori kiváló játékosa. – A Fradi az összeállítás tekintetében is próbálta megadni a rangját a negyeddöntőnek, hiszen komolyan vette a találkozót, mert a csapat abban a helyzetben van, hogy minden siker önbizalom-növelő lehet számára. Amikor tapasztalták, hogy milyen fölényben vannak játéktudásban és fizikálisan is, illetve a két gyors gólt követően nem racionálisan futballoztak, és hírverőmeccs-jelleget öltött a találkozó, ezért szakmailag nehéz értékelni. Nem volt olyan, mintha egy éles lett volna. Az nagyjából látszott, ki milyen formában van, és az is, hogy a játékosok igyekeztek elkerülni a sérüléseket. Voltak szép dolgok, például a negyedik gól, de az egyenlőtlen erőviszonyok miatt a párharc eldőlt.

Edzői értékelések

Thomas Doll, FTC: – Az első húsz percben nagyon jól játszottunk a kettő-nullás vezetésünkig, de a következő időszak nem tetszett, mert könnyelműen elvesztettük a labdákat. Elégedett vagyok, amiért nem kaptunk gólt, a bajnokságban is így kellett volna tennünk. Elsősorban a saját csapatunk játékával törődtünk, hiszen ha többgólos előnyt szerzünk a visszavágóra, akkor könnyebb a dolgunk. Mivel csak nyolcadikok vagyunk a bajnokságban, keményen kell dolgoznunk, hogy feljebb jussunk.

Tóth Bálint, Pápa: – Azt hiszem, a megszeppenés enyhe kifejezés. Nem ezt vártam tőlük, ez a teljesítmény, ez a kocogás, amit csináltak, még edzésen sem működik, nemhogy a Ferencváros ellen, egy Ligakupa-mérkőzésen. Megmérettünk, és könnyűnek találtattunk. Ez elfogadhatatlan a részemről, mert aki ilyen lehetőséget kap – és ez nem csak egy játékosra vonatkozik, hanem a csapat hetven százalékára –, az tegye oda magát, pakolja oda magát, és mutassa meg, hogy érdemes volt megnézni ezt a mérkőzést. Voltak példamutató teljesítmények, részben Markek Tamás, részben Struhar. Egy-két idősebb játékost még mondhatnék, de a fiatalokban nagyot csalódtam.

További eredmények

Debreceni VSC-TEVA – Puskás Akadémia 1-1

Pécsi MFC-Matias – Videoton FC 1-1

Diósgyőri VTK – Szigetszentmiklósi TK-Erima 2-2

A visszavágókat április elsején rendezik.

Olvasói sztorik