NB I

Hajrágóllal győzött az Újpest

A fővárosi lila-fehérek Balogh Balázs fejesével 1-0-ra nyertek a Mezőkövesd otthonában az élvonal huszadik fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 20. forduló
Mezőkövesd-Zsóry – Újpest FC 0-1 (0-0)
Mezőkövesd, 2300 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Mezőkövesd: Horváth T. – Hegedűs Cs., Szalai V., Hegedűs D., Fótyik – Velicky, Takács P. (Kiss M., a szünetben), Bognár I., Melczer (Olasz D., 69.) – Balajti (Menougong, 56.), Harsányi. Edző: Véber György
Újpest: Dmitrovics – Nagy J., Litauszki, Heris, Sztaniszavljevics – Koszovics (Proesmans, 91.), Vasziljevics, Balogh B., Szankovics – Tshibuabua (Lázár B., 82.), Kabát (Zamostny, 71.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerző: Balogh B. (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csupán két helyezés és három pont választotta el a meccs előtt a mini-Újpest becenévre hallgató Mezőkövesdet, illetve vasárnapi vendégét, a felszámolási eljárástól fenyegetett Újpestet. A lilák szerdai, PMFC elleni kupasikeréből arra lehetett következtetni, hogy náluk is működik a mostanság csak Pécs-effektusnak nevezett jelenség, aminek az a lényege, hogy a klub nehéz helyzete pluszmotivációt ad a játékosoknak. Más kérdés, hogy a csupán ideig-óráig hazánkban állomásozó légiósok mennyire érzik át az újpesti problémákat, hiszen a vezetőedző ezúttal is hét külföldinek adott lehetőséget a kezdőben.

A második percben Balogh Balázs beadása után Horváth Tamás kiejtette a labdát, amelyre Tshibuabua lecsapott, de nem tudott pontosan a nagy helyzetben lévő Kabát Péterhez passzolni. A viharos erejű szél az első félidőben a vendégeket támogatta, ezért a borsodiak eleinte alig tudtak kimozdulni saját térfelükről. A 14. percben Balajti sarokra helyezett lövését Dmitrovics szögletre ütötte.

Az első veszélyes mezőkövesdi lehetőség ellenére továbbra is az Újpest játéka dominált, a fővárosiak olykor nyomasztó mezőnyfölényben játszottak. Ez helyzetekben nem mutatkozott meg, veszélyes beívelésekben és labdabirtoklásban igen. A 23. percben Litauszki beadása után Koszovics fejelt, de Horváth Tamás nagy bravúrral védett. 28. Sztaniszavljevics beívelése után Tshibuabua mellel átvette a labdát, ezzel megelőzte Szalai Vilmost, de a kapujából kirobbanó Horváth menteni tudott.

A szünet előtt Tshibuabua veszélyes beadását kellett kiütnie Horváth Tamásnak. A következő újpesti beívelést követően Koszovics a földre került, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. Az első félidő a vendégek lendületes kezdése után némileg ellaposodott.

A fordulás után sem változott a játék képe, a játékosok küzdöttek a nagy széllel, a labdával, illetve egymással, ezért sok helyzetet nem láthattunk. A hatvanadik percben Bognár István beadása után Balajti kerülhetett volna helyzetbe, de az újpestiek lebirkózták, ám a játékvezető nem adott tizenegyest. Két perccel később Harsányi szép szóló után lőtt, de Dmitrovics védett. A másik oldalon Koszovics fejelt centikkel a kapu mellé.

A másik oldalon Horváth Tamás nagyon rosszul mozdult ki egy beívelésre, szerencséjére Heris a kapu mellé fejelt. A 66. percben Balogh Balázs beadását a bevetődő Koszovics egy méterről nem tudta a kapuba lőni. A 73. percben Kiss Máté távolról csak centikkel lőtt a kapufa mellé. Hat perccel később Bognár István szabadrúgása után Vasziljevics lábáról a saját kapuja felé vágódott a labda, de a szerb kapus nagyot mentett. A 87. percben Bognár közeli lövését bravúrral hárította Dmitrovics.

A hajrában egy pontosa beadás után Balogh Balázsra a hazaiak közül senki nem figyelt, így szinte zavartalanul fejelhetett a hálóba (0-1). Az utolsó percekben a hazaiak nagy küzdelmet folytattak az egyenlítésért, de nem jártak sikerrel. A labdabirtoklás és a mezőnyfölény alapján a vendégek győzelme megérdemeltnek mondható.

– A meccsről mindent elmond, hogy mindkét csapat legjobbja a kapus volt. Hatalmas bravúrokat mutattak be, hogy ne szülessen gól – kezdte a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest korábbi válogatott játékosa. – A többieknek nem nagyon volt fogalmuk, hogyan kell kezelni az időjárási körülményeket. Sokat egyébként szerintem nem lehet a pályára és a szélre fogni, mert NB I-es játékosokról beszélünk, tudniuk kell, hogy bizonyos körülményeket hogyan kell kezeli. Ha nagy szél van, akkor lent tartom a labdát, kis passzokkal próbálkozom, nem ívelgetek. Ráadásul nem használták ki azt sem, amire a szél rásegíthetett volna, a távoli lövésekre, beadásokra gondolok. Ha eltelik tíz perc, a játékosok már tapasztalják, mit lehet tenni, hogy ne az időjárás diktáljon, illetve miket lehet csinálni, hogy a maguk javára fordítsák a körülményeket. Ismét bizonyosodott, hogy az Újpest legfeljebb a középmezőny elérésére alkalmas. A Mezőkövesd céljait pedig Véber György megfogalmazta: ezzel a játékkal csak a kiesés ellen küzdhetnek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik