NB I

Torghelle volt a Fradi végzete

Jenner kiállítása jelentette a fordulópontot; az MTK 3-2-re győzött a Ferencváros elleni örökrangadón.
OTP Bank Liga, 19. forduló
MTK – Ferencvárosi TC 3-2 (1-1)
Hidegkuti-stadion, 6500 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
MTK: Hegedüs – Poór, Kálnoki Kis, Vukmir, Vass Á. – Fejes A., Horváth Zs. (Vass P., szünetben), Pölöskei Zs., Kanta J. (Batik, 89.) – Torghelle, Csiki (Eppel, 72.). Edző: Garami József
FTC: Dibusz – Bönig (Holman, 70.), Besics, Mateos, Jovanovics – Gyömbér, Jenner, Laczkó (U. Diallo, 70.), Leonardo, Somalia – Böde (Csukics, 62.). Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Pölöskei Zs. (1.), Kanta J. (60.), Torghelle (64.), illetve Somalia (18., 75.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Pintér Attila is a helyszínen tekintette meg a 204. örökrangadót.

A kezdés után Torghelle harcolt ki egy távoli szabadrúgást, amit Kanta József gurította le Pölöskei Zsoltnak, aki bődületesen nagy gólt lőtt a kapu jobb felső sarkába. Dibusz Dénes hiába úszott a levegőben, esélyes sem volt hárítani (1-0). A nyolcadik percben egy szöglet után Böde Dániel a kapufára fejelt, majd a visszapattanót a kapusba lőtte. A 17. percben Leonardo lövése kipattant a kapuról, Somalia pedig a hálóba lőtt (1-1). A 21. percben Kanta hajszálpontos szabadrúgása után Csiki Norbert kapta a labdát a kapu előtt, de nagy helyzetben nem találta le jól.

A 33. percben Jovanovics játszotta meg az ötösön álló Böde Dánielt, aki nem sokkal fejelt a kapufa mellé. Pölöskei bombagólja nem fogta meg a Ferencvárost, amely kitartóan ment előre. Ennek meg is lett az eredménye, egyenlíteniük sikerült a vendégeknek, de a vezetést nem tudták megszerezni. Az iramra nem lehetett panasz, sok helyzetet viszont nem hozott az első játékrész.

A második felvonást álmosan kezdték a vendégek. Az 56. percben a végig indolensen játszó Jenner feleslegesen szabálytalankodott Vukmirral szemben, amiért megkapta második sárga lapját. Ezután előbb a játékvezetővel perlekedett, és mutogatott neki, majd saját edzőjével, Máté Csabával ugrott össze az oldalvonal mellett. A hatvanadik percben hármas emberelőnyben szerzett vezetést az MTK, mert Mateos és Gyömbér összefejelt, őket az oldalvonal mellett ápolták, amikor Torghelle lövése kipattant a kapusról, az érkező Kanta pedig a hálóba lőtt (2-1).

A 64. percben Kanta József betört a tizenhatoson belülre, majd Torghelle elé passzolt, aki két méterről a hálóba lőtt (3-1). A folytatásban Torghelle vette észre, hogy Dibusz elhagyta a kapuját, a félpályáról rátűzte a labdát, ami azonban néhány centivel fölé ment. Az emberhátrányban lévő Fradi ezután feltámadt, és gólt is szerzett: a 75. percben Csukics lövése a kapusról Somalia elé pattant, aki a hálóba bombázott (3-2). A továbbiakban is a vendégcsapat volt fölényben, az MTK viszont szórványos kontrákkal próbálkozott.

A 84. percben Leonardo lőtt az oldalhálóba. A létszámfölény ellenére teljesen beszorult a hazai csapat, A 88. percben Torgelle lövése megpattant egy védő lábán, és a kapufa mellett ment ki. A 93. percben Leonardo tökéletes szabadrúgását bravúrral védte Hegedüs. Az MTK 3-2-re megnyerte az emlékezetes örökrangadót, ezzel elmozdult a kiesőhelyről.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott játékosa elemezte:

Az általános magyar színvonalhoz képest jó iramú, jó mérkőzés volt. Sokat lehetne beszélni róla, mert sok érdekes történést hozott a rangadó. Nagyon nagy góllal kezdődött, ám a távoli lövés védhetőnek tűnt. Utána Böde Dánielnek két fejese is volt, ami szintén fordulópont lehetett volna, ha bemegy. Neki ezeket értékesítenie kellene. Íratlan szabály a sportban, hogy földön fekvő játékost nem bántunk, Besics mégis fejbe rúgta ellenfelét a labdával, ez kirívó sportszerűtlenség. Somalia nagyon szép góllal egyenlített.

Ezen a meccsen is bizonyosodott, hogy Leonardónál jó helyen van a labda, és ami a magyar futballban nagyon ritka, hogy ha a középpályán van területe, próbál rágyorsítani az ellenfélre. Ilyen külföldiekre szükség lenne idehaza. Nagyon szervezetten védekezett volt a Ferencváros, a német precizitás meglátszik, biztosan sokat gyakorolják.

Vérlázítónak tartom, amit Jenner művelt. Ha egy magyar játékos csinálná ezt Hollandiában, portósan feladnák postán, hogy itthon kelljen fizetni érte… Egészen hihetetlen jelenetek voltak. Utána is érdekes volt a meccs, mert öt perc alatt eldöntötte az MTK. Kanta volt a mezőny legjobbja, Böde viszont eltűnt, jogos volt a lecserélése. A Fradi légiósának fegyelmezetlensége alaposan rányomta a bélyegét a meccsre, ami egyébként iksz körüli lett volna. Csapatjátékban így nem szabad részt venni, mert egyénileg elintézte csapata játékát negatívan. Súlyos büntetést érdemel.

Olvasói sztorik