NB I

Két elégedetlen csapat

A Kaposvár 1-1-es döntetlent játszott a több mint egy félidőt emberhátrányban töltő Újpest otthonában.
OTP Bank Liga, 19. forduló
Újpest FC – Kaposvári Rákóczi 1-1 (1-1)
Szusza Ferenc Stadion, 1500 néző. Játékvezető: Iványi
Újpest: Dmitrovics – Ngawa, Litauszki, Heris, Nagy J. – Sztaniszavljevics (Proesmans, 81.), Balogh B., Vasziljevics, Lázár B. (Szankovics, a szünetben) – Kabát, Tshibuabua (Sidibe, 93.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Kaposvár: Jahics – Mbemba, Coroian, Thian (Murai, 63.) – Lebbihi, Kovács O. – Florean, Balázs B., Firtulescu (Bőle, 77.), Kink (Haruna, 68.) – Mulemo. Edző: Selymes Tibor
Gólszerzők: Lázár B. (21.), illetve Kink (27.)
Kiállítva: Ngawa (42.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Némi meglepetésre a sereghajtó, és a kezdőcsapatában mindössze két magyar játékost felvonultató Kaposvár játéka tűnt dominánsabbnak a mérkőzés elején. Mindkét oldalon akadtak próbálkozások, de komoly helyzetekről nem beszélhetünk. Aztán a 21. percben Tshibuabua beadása után Lázár Bence lőtt hét méterről, a Kovács Olivér lábán felpörgő labda pedig a hálóba hullott (1-0). A 26. percben Balázs Benjámin estében lőtt, de Dmitrovics bravúrral védett. A következő akció végén már nem volt menekvés: a kilépő Kinket senki nem érte utol, és az észt csatár higgadtan a hálóba emelt (1-1). A 42. percben Ngawa fellökte Firtulescut, bár az eset a tizenhatoson kívül történt, a bíró kiállította az újpesti légióst. Thian szabadrúgását a hazaiak szerb kapusa szépen védte.

A nem túl színvonalas, inkább küzdelmes első felvonás egyenlő erők küzdelmét hozta, és ez a megállapítás inkább az újpestiek számára lehet kínos…

A szünet után Kabát lőtt a 15 méterről kapu mellé. Az 51. percben Balázs Benjámin távoli kísérlete ment fölé. Az 59. percben Kabát Péter egy szép akció végén lőtt, de Jahics kiütötte a labdát. A hetvenedik percben Balogh Balázs léc alá tartó bombáját Jahics vetődve védte. Két perccel később Kabát nagyszerű szabadrúgása a gólvonaltól fél méterre berobbanó Litauszki térdéről a kapu fölé pattant, majd a csapatkapitány szöglete Tshibuabua tarkójáról ment ki.

Az emberhátrányban lévő Újpest rohamozott, nem látszott a létszámkülönbség, de Balogh Balázs távoli lövését is hárította Jahics. A 79. percben Murai Márk szép cselek után remekül lőtt, de a labda a kapu fölé ment. A hajrára is megmaradt az élénk játék, a 89. percben Tshibuabua szép szóló után a kapu mellé lőtt. A másik oldalon Haruna lövését Dmitrovics védte, fél perccel később ismét ő próbálkozott, ezúttal két méterről lőtt, de fölé vágódott.

A Rangadó.hu rendhagyó módon ezúttal két újpesti legendát is megkért a mérkőzés értékelésére.

– Bántó, hogy ilyen légiósok Újpest-mezben futballozhatnak. Ez a tulajdonos felelőssége, de erről már sokszor beszéltünk – kezdte állandó szakértőnk, Herédi Attila, az Újpest egykori válogatott játékosa, majd edzője. – A második félidőben azért volt szerencséje a csapatnak, mert tíz emberrel játszott, és nem kellett támadnia, nyugodtan visszaállhatott. Amerre álltak, arra rugdosták a labdát, nem merték elkérni, menekültek előle. A második felvonásban azt játszották, amit tíz emberrel kell: visszaálltak, próbáltak kontrázni, és rögzített helyzetekből veszélyeztettek. A Kaposvár kritikája, hogy nem tudott mit kezdeni az emberhátrányban lévő Újpesttel. Ott is előfordultak bántó hibák, amelyek nem férnek bele NB I-es szinten. Látszott rajtuk, hogy fegyelmezettek, szervezettek, összességében nem néztek ki rosszul, de ez kevés a bennmaradáshoz. Csalódás volt mindkét csapat játéka, felejthető mérkőzés volt.

– Fekete László emléke többet érdemelt volna a mai produkciónál. Nagyon sokan jöttek ki elbúcsúztatni ezt a hajdani nagyszerű játékost. Kár, hogy ilyen szomorú apropója volt a mérkőzésnek – kezdte Nagy László, az Újpest olimpiai bajnok játékosa, majd edzője. – Két ellentétes félidőt láthattunk. Az első játékrész egyértelműen a Kaposváré volt, még akkor is, ha az Újpest egy támadásból gólt szerzett. A második félidőben az Újpest emberhátrányban is megpróbált támadásokat vezetni, de ez ma nagyon kevés volt. Nem tudok napirendre térni afölött, hogy a Kaposvár emberelőnyben hogyan elégedhetett meg az egy ponttal, miközben óriási lehetőséget kapott a kiállítással. A vendégek nem tudták megismételni az első félidőben mutatott játékukat és számomra érthetetlen, hogy emberelőnyben miért játszottak kontrákra. A helyzetek alapján úgy gondolom, igazságos döntetlen született. Nem hinném, hogy az Újpestnek lehetnének kiesési gondjai, de ennél a jövőben sokkal több kell. Ma egyik csapat sem érdemelte meg a győzelmet.

Olvasói sztorik