NB I

A pécsiek nem vicceltek

A PMFC hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a Videoton ellen az élvonal első tavaszi fordulójában.
OTP Bank Liga, 18. forduló
Pécsi MFC-Matias – Videoton FC 1-1 (0-1)
Pécs, 2500 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
PMFC: Gőcze – Nagy J., Romics, Fodor F., Mohl – Kővári (Beke, 89.), Márkvárt, Koller, Horváth A. (Perics, 63.), Wittrédi (Városi, 81.) – Szatmári. Edző: Lőrincz Emil, Márton Gábor
Videoton: Calatayud – Brachi, Juhász R., Caneira, Stopira – V. Gomes, Sándor Gy. – Gyurcsó, Kovács I. (Zé Luis, 71.), Nildo (Haraszti, 71.) – N. Nikolics (Kleinheisler, 84.). Edző: José Gomes
Gólszerzők: Kővári (61.), illetve Gyurcsó (23.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bizonytalan háttér miatt anyagi gondokkal küszködő PMFC a második helyezett Videoton csapatát fogadta az élvonal tavaszi nyitányán. A hazaiaknál csak a cserepadon kapott helyet a fehérváriaktól igazolt Perics. A védelem oszlopa, Balogh Béla a keretből is hiányzott.

Eleinte egyáltalán nem látszott a két csapat közti pénzügyi és minőségi különbség, felváltva birtokolták a labdát, de a tizenhatoson belülre egyik fél sem jutott, úgyhogy komoly helyzet nélkül peregtek a percek. A Videoton vezetőgóljának szerzője is a tizenhatoson kívülről volt eredményes: Gyurcsó Ádám a 23. percben egy gyönyörű szabadrúgásból volt eredményes (0-1). A játék képét egyébként a vendégek találata sem változtatta meg. A 41. percben Márkvárt Dávid lőtt fölé 17 méterről, a 44. percben Juhász Roland fejelt egy szabadrúgás után Gőcze Gergő kezei közé, végül Márkvárt lövése ment el a kapufa mellett.

A szünet után Wittrédi távoli kísérlete szállt el a keresztléc fölött. Az 55. percben egy fehérvári beívelés után a becsúszó Nildo nem tudott a kapuba lőni, mert a labda elpattogott a lába alatt. Öt perccel később Márkvárt távoli lövését védte Calatayud. Ezután össztűz alá került a Videoton kapuja: egy szöglet után előbb Romics fejelt a kapufára, a kipattanót Fodor Ferenc bombázta a keresztlécre. Fél perccel később Kővári passzolt Szatmárihoz, aki Márkvárt Dávidot ugratta ki, de ő ismét a kapufát találta el, ám a kipattanót Kővári ezúttal nullszögből a hálóba kotorta. A 18 éves játékosnak ez volt az első NB I-es gólja (1-1).

A második félidőben egyértelműen megélénkült a játék, több volt a helyzet, de a fehérváriak ekkor sem tudtak fölénybe kerülni. A 81. percben Kővári lapos beadása után a menteni igyekvő Caneira lábán megpattant a labda, és majdnem öngól lett belőle, de végül szöglet következett. Három perccel később Zé Luis fejelhetett volna közvetlen közelről, de Romics szorításában nem tudott erőt belevinni a mozdulatba, így Gőcze könnyedén hárított.

A pécsiek most bizonyították, nem vicceltek, amikor azt nyilatkozták, hogy meggyengült keretük és anyagi gondjaik ellenére szeretnék minden ellenfelük dolgát megnehezíteni. Az élvonal leggazdagabb klubja, a Videoton elleni pontszerzés remek ajánlólevél a baranyaiaknak a tavaszi folytatásra.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton egykori válogatott játékosa elemezte:

Az összeállításból azt lehetett érzékeli, hogy idegenben is támadófutballt fog játszani a Videoton. Nos, ebből nem sok valósult meg, sőt az első félidőben a gólig momentuma sem volt csapatnak. Ezt annak tudom be, hogy még az NB I-es viszonyokhoz képest is lassan játszották át a középpályát, ezért nem tudták tisztán megjátszani a csatárokat, a pécsieknek így volt idejük visszazárni, és csírájában elfojtani a kezdeményezéseket.

Gyurcsó nagyon szép szabadrúgásgólja után azt vártam, hogy hibára kényszerítik az ellenfelet, és erődemonstrációként további gólokat rúgnak, amelyekkel eldöntik a mérkőzést. Csalódás volt, hogy nem akarták már az első félidőben elrendezni a meccset. A második felvonásra úgy jött ki a Pécs, hogy van keresnivalója. Lelkesen játszottak, és olyan futballt nyújtottak, amit ebben a helyzetben kevés csapat csinálta volna. Szemmel láthatóan nem foglalkoztak azzal, mi van a fizetéssel és a tulajdoni viszonyokkal. Nálam ez a profi hozzáállás, hiszen megmutatták, hogy nem szabad őket elhanyagolni, többet érdemelnek. Volt két kapufájuk, majd jött az egyenlítőgól.

A Videoton nem tudott újítani, mert addig sem játszott megfelelő hőfokon. Akármilyen ez a magyar bajnokság, úgy nem lehet meccset nyerni, hogy az utolsó öt percben beszorítja egy csapat az ellenfelét. Ez kevés. Teljesen megérdemelt a Pécs pontszerzése a látottak alapján, le a kalappal a hazai csapat előtt. Fülembe cseng José Gomes nyilatkozata, aki azt mondta a második spanyolországi edzőtábor után, hogy kész a csapat. A Videotontól ez kevés, hogy elérje a céljait, mert hatalmas jelentősége van minden elhullajtott pontnak.

Olvasói sztorik