NB I

Kezdődik a nyolcaddöntő

Négy találkozót rendeznek szombaton; a Haladás–Fradi lehet a nap slágermeccse.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Ligakupa nyolcaddöntőjével veszi kezdetét a tavaszi idény a magyar bajnokságban. A szombati játéknapon négy párosítás első felvonását rendezik: a Kecskemét a Pápát, a Haladás a Ferencvárost, a Szigetszentmiklós a Szolnokot, a Pécs pedig a Paksot fogadja. Az oda-visszavágós párharcok további találkozóit kedden és szerdán játsszák, a visszavágókra pedig március negyedikén, kedden kerül sor.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában a párharcok résztvevőinek őszi teljesítményét foglaljuk össze.

KTE-Phoenix Mecano – Lombard FC Pápa

Szombat, 13 óra

Az utolsó fordulóban veszítette el elsőségét a Kecskemét: Bekő Balázs tanítványai a Békéscsabától kaptak ki 2-0-ra, így a csoportrivális Szolnok egy döntetlennel elé férkőzött. Mindenképpen érdekes csata várható, hiszen míg a KTE gyakorlatilag mindent egy lapra feltéve játssza támadószellemű játékát (erre utal a 13-14-es gólkülönbség), addig a G-csoportot megnyerő pápaiak éppen a biztos védekezésre alapoznak. Tóth Bálint csapata veretlenül zárta a G-csoportot a Haladás, a Gyirmót és az Ajka előtt, kilenc lőtt és öt kapott góllal.

Szombathelyi Haladás – Ferencváros

Szombat, 14 óra

Magabiztos teljesítménnyel, öt győzelemmel és csupán egy Győr elleni vereséggel jutott tovább csoportjából a Ferencváros. A csapatra a Ligakupában is jó formát mutató, ám csoportjában mégis csak a második helyen záró Haladás vár. A szombathelyiek az elmúlt négy meccsükön nem kaptak ki, sőt csupán egyszer veszítettek pontot, azonban a gyenge rajt miatt – vereség a Pápa, valamint döntetlen a Gyirmót ellen – csak másodikként zártak. A Fradiban akár már be is mutatkozhat a héten éppen Szombathelyről igazolt támadó, Ugrai Roland.

Szigetszentmiklósi TK-Erima – Szolnoki MÁV-Stadler Rail FC

Szombat, 14 óra

Tíz-tíz pontot gyűjtött a két NB II-es csapat az ősz során. Ráadásul a formák is nagyon hasonlóak, ugyanis a Szigetszentmiklós és a Szolnok is hét pontot zsebelt be a legutóbbi három Ligakupa-mérkőzésén. Azonban lényeges különbség, hogy míg a Szolnok a támadást helyezi előtérbe (15 lőtt és tíz kapott gól a hat csoportmeccsen), addig a Szigetszentmiklós jóval visszafogottabb játékkal lépkedett előre (9-6-os gólkülönbség). Mindkét csapatra igaz, hogy az utolsó fordulóig bizonytalan volt a sorsa: a Szolnok az utolsó találkozóján elért döntetlenjével lépett csoportja élére, míg az SzTK a Honvéd elleni 3-0-s sikerével előzte meg a Ceglédet a D-csoport második helyén.

Pécsi MFC – MVM Paks

Szombat, 16 óra

Ellentétes hajrát produkált a két alakulat: a Paks az elmúlt három meccsét megnyerte, a Pécs viszont immár három találkozó óta nyeretlen a Ligakupában – ráadásul mindössze egy pontot gyűjtött ezeken. Bár nem ettől a párharctól várjuk a legnagyobb izgalmakat, mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a paksiak 16 gólt szereztek abban a csoportban, ahol a Videoton mellett helyet kapott még az NB II-ben magabiztosan menetelő Dunaújváros, illetve a Kozármisleny is. Székesfehérváron például négyet lőttek a Videotonnak (4-1), a hat meccsen pedig mindössze egy vereséget könyveltek el, azt is a Dunaújváros ellen. A Pécs három győzelemmel nyitotta a sorozatot, ami elégnek bizonyult a továbbjutáshoz.

Vasas FC – Puskás Akadémia

Kedd, 16 óra

Megizzadtak a továbbjutásért az angyalföldiek: az utolsó forduló előtt csak az utolsó helyet foglalták el az A-csoportban, ám az MTK elleni sikerrel – és a Kisvárda diósgyőri vereségével – a nyolcaddöntőt érő második helyre ugrottak. A Puskás Akadémia is az utolsó fordulóig várt a továbbjutás kiharcolásával: az addig holtversenyben listavezető Ceglédet verte a hatodik körben, így szerezte meg a D-csoport első pozícióját. Mindkét együttesre igaz, hogy hazai pályán nem hibázott, míg idegenben a Vasas pont nélkül zárta a csoportkört, a Puskás Akadémia pedig két döntetlent és egy vereséget könyvelhetett el.

Videoton FC – Kaposvári Rákóczi FC

Szerda, 16 óra

Nem sokan számítottak arra, hogy a bő kerettel rendelkező Videoton csak másodikként jut tovább csoportjából. Pedig így történt, annak ellenére, hogy a csapat idegenben nem talált legyőzőre a Ligakupában. Otthon ugyanis a Paks (1-4) és a Kozármisleny (1-2) is meglepte José Gomes csapatát. A Kaposvár szereplése is meglepetésnek számít, a bajnokságban gyengélkedő, utolsó helyen kullogó alakulat ugyanis simán nyerte meg csoportját a Pécs, a Siófok és a ZTE előtt. Ráadásul az akkor még Prukner László irányította együttes szerezte a második legtöbb gólt a mezőnyben: 19 találatot jegyeztek a somogyi játékosok az ősz során.

Győri ETO FC – Debreceni VSC-TEVA

Szerda, 17 óra

A nyolcaddöntő talán leginkább várt párosítása. A bajnoki címvédő Győr és a trónkövetelő Debrecen közül csak az egyik csapat lehet ott a következő körben. Mindkét együttes egy-egy vereséggel zárta a csoportmeccseket, ám a Győr egy Sopron elleni döntetlen miatt lecsúszott az első helyről – a Debrecen a többi találkozóján nem hibázott. Az ETO szerezte a legtöbb gólt a mezőnyben: 21-szer zördült az ellenfelek hálója az öt kapott gól mellett. A Loki is ötöt kapott a hat találkozón, viszont „csak” 15 gólt rúgott, igaz, ez is elég volt a B-csoport megnyeréséhez.

Mezőkövesd-Zsóry – Diósgyőri VTK

Szerda, 18 óra

Ugyanannyi pontot gyűjtött az ősz során a két együttes, azonban míg a DVTK-nak ez elég volt az első helyre, addig a Mezőkövesd csak a második pozíciót csíphette meg a tíz pontjával. A miskolciak hazai pályán még nem hibáztak az idei kiírásban, ám idegenben teljesen átfordul ez a forma, hiszen három meccsükön csak egy döntetlent tudtak felmutatni a két vereség mellett. A Mezőkövesd viszont idegenben teljesített jobban: két győzelem és egy vereség a mérleg, ráadásul 16 lőtt góljából tizenkettőt a saját pályájától távol szerzett.

A vesztes sem jár rosszul

Idén is komoly díjazásban részesülnek a Ligakupa résztvevői. A fenti párharcok vesztesei három-hárommillió forinttal gazdagodnak, míg a negyeddöntőben négy-négy, az elődöntőben alulmaradó klubok öt-ötmillióval gyarapítják büdzséjüket. A döntő vesztese hatmillió forintot kap, a Ligakupa-győztes alakulat pedig 15 millió forintot tehet zsebre.

Olvasói sztorik