NB I

Az önkormányzat besegít

A polgármester bejelentette, hogy megvennék Matyi Dezső tulajdonrészét a PMFC-ben.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Sport Nonprofit Zrt. hétfőn vételi ajánlatot tesz a PMFC-t működtető társaság Matyi Dezső tulajdonában álló üzletrészének megvásárlására – jelentette be Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere pénteken.

Páva elmondta, a pécsi önkormányzat, mint kisebbségi tulajdonos százszázalékos tulajdonú társaságán keresztül kíván élni elővásárlási jogával, mert nem látják a csapatot működtető társaságban, a PMFC Sport Kft-ben a kibontakozás, a klub további sikeres üzemeltetésének lehetőségét.

A polgármester nem árulta el, milyen feltételekkel, mekkora összegért venné át társaságuk a Matyi Dezső által képviselt társaságok birtokában lévő több mint kilencven százalékos tulajdonrészt, ezt hétfőn elsőként a főtulajdonossal kívánják közölni.

Páva Zsolt megjegyezte: Matyi Dezső tavaly év végi megdöbbentő bejelentése óta, miszerint megszünteti a pécsi futballklub finanszírozását, a város segítséget nyújtott a PMFC-nek.

– Az eltelt egy hónapban tárgyalásokat folytattunk Matyi Dezsővel, a klubot működtető cég ügyvezetőjével, a PMFC szakembereivel. Abban bíztunk, hogy a helyzet javul, s a megoldás útjára tudunk lépni. Mindeközben a játékosok, a csapatnál dolgozó szakemberek bérét az önkormányzat kifizette, de fizetjük az akadémia fiatal futballistáinak étkeztetését is; nem látjuk azonban kibontakozás lehetőségét – mondta Páva Zsolt.

A városvezető a csapat helyzetét szemléltetve úgy fogalmazott: az utolsó percben vannak, s a csapat, egy pécsi érték megmentése fontos a város számára; ezért tovább nem tudtak várni. Reményét fejezte ki, hogy a tulajdonostársa az ajánlatra igent mond, s így az ő jóváhagyásával tovább tudnak lépni a megoldás irányában.

Páva Zsolt azt mondta, tudomása szerint mintegy ötszázmillió forintos adóssága van a PMFC Sport Kft-nek; ezt a város cégén keresztül átvállalná, ha létrejönne az egyezség. Hozzátette: az idei esztendőben a sikeres szezonzáráshoz a klubnak nagyjából 300 millió forintra van szüksége, amelyet – ha Matyi Dezső igent mond az ajánlatra – akár potenciális befektetők felkutatásával is előteremthetnek majd.

Matyi Dezső klubtulajdonos tavaly december 27-én jelentette be, hogy a Matias cégcsoport 2014. január 1-től megszünteti a pécsi futball finanszírozást. Az önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében még tavaly év végén azt jelezte, hogy azért is meglepő ez a lépés, mert a klubtulajdonos még decemberben személyesen egyeztetett a csapat jövőjéről Páva Zsolt polgármesterrel, s akkor sem említette, hogy ilyen szándékai lennének.

Olvasói sztorik